Romige kokos-pompoensoep met koriander, inclusief pittige garnalen met rode peper en cashewnoten

Inspiratie kun je op de meest bijzondere plekken vinden. Ik zag vanmiddag wat foto’s waarop Amerikaanse collega’s creatief waren met pompoenen in verband met Halloween. In plaats van leuke figuurtjes maken, wilde ik ermee aan de slag in de keuken. Dat is trouwens best een gewaagd experiment als je nog nooit pompoen hebt gemaakt en je niet echt weet hoe het smaakt. Het experiment is overigens geslaagd, want deze ‘versgemaakte romige kokos-pompoensoep met koriander, inclusief pittige garnalen met rode peper en cashewnoten’ smaakte heerlijk.

pompoensoep in kom

Deze maaltijd is prima voor als je niet heel veel honger hebt en je eens een keer wat anders wilt. Toen ik een leuk recept aan het zoeken was voor iets met pompoen las ik dat pompoen vol antioxidanten zit, vooral bèta caroteen en vitamine E. Het is dus nog gezond ook. De smaak is niet echt heel duidelijk te omschrijven. Het is wat zoetig en met de rest van de smaken is het goed te combineren, want de smaak is niet heel overheersend. Dat komt prima uit, want met de uitgesproken smaken van de frisse koriander en de pittigheid van de Spaanse peper is het een uitgebreid hapje.

Wat heb je nodig voor dit soepje?

Dit is genoeg voor 2 personen die niet heel veel honger hebben.

De soep:

 • Een halve liter water
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 1 fles pompoen van ongeveer 400-500 gram
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 200 ml romige kokosmelk
 • half bosje koriander
 • Versgemalen peper

De garnalen:

 • 400 gram gepelde diepvriesgarnalen
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode peper
 • 1 limoen
 • 200 gram cashewnoten

Hoe bereid je de soep?

Op een snijplank snijd je eerst de boven- en onderkant van de pompoen. Dat zorgt ervoor dat je wat makkelijker kunt schillen. Dan gaat de pompoen door de helft en die stukken weer door de helft. De pitjes kun je dan eenvoudig uitschrapen met een lepel. Op diezelfde plank snijd je een sjalot en een teen knoflook fijn.

In een diepe pan gaat wat olie en daar gaan de pompoen, sjalot en knoflook in. Inclusief een theelepel kurkuma. Als dat wat smaak heeft afgegeven, kan er het water en het bouillonblokje bij, samen met de kokosmelk. Dat roer je goed door en dat kun je lekker laten koken voor een kwartiertje of 20 minuten.

Hoe bereid je de garnalen?

Terwijl de soep staat te pruttelen, kun je door met de garnalen. Bij mij komen ze gewoon uit de diepvries en dus moeten ze eerst worden ontdooid. Ik doe ze in een bakje en laat er water op stromen voor een paar minuten. Als ze zacht zijn, kun je ze op een stukje keukenrol leggen en droog deppen.

garnalen

Een Spaanse peper gaat door de helft en schraap je de pitjes eruit met een lepel. Die kan dan in kleine reepjes. Een teen knoflook ontvellen en die snijd je ook in kleine stukjes.

In een pannetje doe je wat olie en als dat warm is doe je daar de garnalen en de knoflook bij. Na ongeveer 4 minuten kan er de Spaanse peper bij en dat bak je mee. De cashewnoten verkruimel je wat en strooi je bij de garnalen om mee te bakken. Je pakt de limoen en die rol je een paar keer hard over je snijplank met je hand, zodat het vruchtvlees los komt. Die snijd je dan door de helft en het sap knijp je uit over de garnalen om af te blussen.

staafmixerDan is het tijd om de soep te pureren met een staafmixer. Pas wel op dat je niet heel de keuken onder spettert. Even pureren tot het een mooie zachte soep is. Dat kun je dan wel nog op het vuur zetten om wat verder in te koken en de smaak sterker te maken. Dan laat je het nog wat beter op smaak komen met wat versgemalen peper.

De laatste stap voordat je kunt opscheppen, is het fijn snijden van de koriander. Dit heeft een hele duidelijke smaak, dus je moet er niet te veel van pakken, Ik pak een half bakje, maar je moet zelf maar bepalen wat je lekker vindt. De koriander kun je gewoon inclusief steeltjes fijn snijden. De koriander kan op het laatst dan in de soep, maar als je slim bent houd je nog wat over voor de garnering.

Tijd om op te scheppen

In een soepkom kan dan de pompoensoep, daar doe je wat van het garnalenmengsel bij en op het einde strooi je er nog wat koriander overheen. Ik eet het vanavond met een volkoren broodje uit de oven. Het is niet heel veel moeite, maar het is wel wat bijzonders dat je op tafel zet. Ik raad het dus ook iedereen aan om een keer te maken. Laat je me weten hoe je het vindt?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: