Pulled pork van procureur uit de oven met zelfgemaakte barbecuesaus
Op de foodfestivals was pulled pork van de bbq vorig jaar een hit. Je zag het overal en het smaakte altijd prima. Toen ik rond de jaarwisseling bij White Trash in Berlijn was wilde ik het daar bestellen, maar daar was het helaas niet voorradig. Zo populair was het dus ook daar! Het zorgde dat ik altijd de interesse heb gehouden om het zelf eens te maken, maar dat is me nooit gelukt omdat ik er geen heil in zag. Al die moeite voor niets…
Totdat ik een tijdje geleden het recept voor ‘pulled pork uit de oven’ tegenkwam op de blog ‘Uit Paulines Keuken’. Het bleek dus ook prima in de oven te werken. Toen ik daarna ook nog eens echt procureurvlees tegenkwam in de Albert Heijn XL viel de puzzel pas echt op zijn plek: ik moest en zou het namaken! Oordeel zelf maar of het gelukt is.
De conclusie: ik kan het iedereen aanraden! Het duurt wel lang, maar het vergt niet heel veel werk. Het smaakt heerlijk en is echt weer eens wat anders dat je op tafel zet. Ik maak het met zelfgemaakte frietjes, zelfgemaakte barbecuesaus en een zelfgekochte coleslaw-salade.
Qua boodschappen
dit is genoeg voor 2 personen
Voor het vlees
500/600 gram procureur (varkensnek) – op kamertemperatuur. Je kunt ook meer maken en bewaren hoor, maar dit is voldoende voor 1 avondje.
Een kruidenmix (beetje naar smaak) van:
- Komijn – 2 theelepel
- Paprikapoeder – 2 theelepel
- Chilipoeder – 1 theelepel
- Venkelzaad – 1 theelepel
- Zout – 2 theelepels
- Bruine suiker – 2 theelepels
Voor de barbecuesaus
- 1 ui
- 100 milliliter water
- 1/2 citroen
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels bruine suiker
- 8 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels Worcestershiresaus
- 2 eetlepels paprikapoeder
- Peper
- Zout
Qua bereiden
De barbecuesaus
Het is handig als je alvast de barbecuesaus hebt gemaakt, want die moet dadelijk ook over het vlees in de oven.
Ik snijd de ui fijn en doe die in een steelpannetje. Het water, de azijn, het citroensap, de mosterd en de bruine basterdsuiker gaan erbij en dat mag op het vuur. Dat laat je langzaam warm worden, met wat zout en peper.
Na ongeveer 20 minuten (pas op dat de mosterd niet aanbrandt) mogen de ketchup, Worcestershiresaus en het paprikapoeder erbij. Roer het goed door elkaar. Dat mag kort koken en dan van het vuur af om af te koelen.
De pulled pork
De heteluchtoven verwarm je voor op 100 graden.
Het stuk vlees snijd ik aan de boven en onderkant voorzichtig schuin in. In een ovenschaal maak ik het kruidenmengsel en ik wrijf het over en in het vlees, dus ook in de openingen.
Dan gaat daar de helft van de gemaakte barbecuesaus overheen en sluit je de schaal af met een stuk aluminiumfolie.
Ik heb gelukkig een vleesthermometer en dat maakt het makkelijk, want volgens het recept is een kerntemperatuur van 88 graden ideaal. Dat hangt natuurlijk af van hoe groot het stuk vlees is en hoe warm je oven staat. Ik heb er toch wel ook zo’n 6 uur over gedaan voordat ik tevreden was.
Mocht je dat niet hebben, dan begin je gewoon een aantal uren op 120 graden. Ongeveer 3 uur. Dan de temperatuur wat hoger (150 graden) en nog 3 uur laten garen. Gewoon rustig aan, haasten is niet goed en op een lage temperatuur kan er niets verkeerd gaan. De smaak wordt er echt beter van!
Een half uurtje voordat het klaar is, kan de folie eraf, zodat een klein korstje ontstaat. Als je dan met een vork in het vlees prikt en het valt meteen uit elkaar, is het klaar. Laat het dan nog een half uurtje rusten in een stuk folie op een bordje buiten de oven en je kunt eten.
Het vlees kun je uit elkaar trekken en opdienen met de rest van de saus. Heb je te veel voor 1 avond? Geen probleem, want ik bakte het na een nachtje in de koelkast nog op met wat barbecuesaus en dat ging ook prima!
Succes en smakelijk