Pasta met groene pesto, rucola en gerookte zalm

Dit gerecht hoort eigenlijk al jaren thuis in mijn ‘ik heb zin in wat snels en lekkers’-repertoire. Het staat snel op tafel, is net wat anders dan gebruikelijk en het is uit te breiden met allerlei culinaire toeters en bellen. Dit is mijn basisvariant van pasta met groene pesto, champignons, courgette, cherrytomaatjes, rucola en gerookte zalmsnippers.

Je kunt natuurlijk de pesto zelf maken, zodat de smaak beter wordt. Je kunt ook een andere variant pasta kiezen. Of je doet er bijvoorbeeld mozzarella en geroosterde pijnboompitjes bij op het eind. Of je vervangt de gerookte zalm met een gebakken zalmfilet. Het mag allemaal en het smaakt altijd prima. Heb je wat minder tijd, probeer dan deze versie eens.

Qua boodschappen

Dit is voldoende voor 2 personen 

  • 100 gram (volkoren) pasta of welke vorm je ook wilt
  • 1 potje groene pesto
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kuipje creme fraiche
  • Half bakje kastanjechampignons
  • Halve courgette
  • Half bakje cherrytomaatjes
  • Zak rucola sla
  • 200 gram gerookte zalm

Qua voorbereiden

Zoals altijd kun je beginnen met een pannetje water op het vuur te zetten. Als het water kookt, kan de pasta erbij. Voeg er ook wat zout aan toe voor de smaak en wat olijfolie zodat het niet overkookt. Na ongeveer 8 minuten is dit wel klaar en kun je het afgieten.

Ik vind het altijd fijn om de groentes gesneden te hebben, voordat ik het vuur aanslinger.

Dat betekent dat de ui in halve ringen gaat, de knoflook gaat fijn, de champignons gaan eerst door de helft en dan in kleine plakjes. De gehalveerde courgette snijd je eerst in lange plakken, dan dunne repen en dan in blokjes. Dit alles zet je weg op een bordje, zodat je er makkelijk bij kunt.

Als je wilt kun je nu ook al de cherrytomaatjes halveren en eventueel de rucola wat fijner snijden.

Qua bereiden

In de pan doe je wat olie en daar bak je rustig de ui en knoflook in aan. Als die wat zachter zijn geworden, kunnen daar ook de champignons en courgette bij. Deze zachte groentes hebben niet zo lang nodig om te bakken en zijn in ongeveer 3 minuten wel gaar.

Dan kan er een flinke eetlepel groene pesto bij en een schepje creme fraiche. Het ligt aan jezelf hoe romig je het wilt hebben. Ik zou het niet overdrijven, omdat je anders minder van de pesto proeft.

Dat laat je warm worden in ongeveer 2 minuten en dan kan het vuur alweer op zijn laagste stand om het warm te houden. Dan kan de afgegoten pasta erbij, inclusief de cherrytomaatjes en een flinke hand rucola. Dat meng je goed door elkaar en als je ziet dat de rucola slinkt en het te weinig lijkt, doe je er wat meer bij. Keuzevrijheid, heerlijk toch?

Op het laatst kan dan de zalm erbij. Ik snijd de verpakking open en scheur de gerookte zalm in kleinere snippers. Grote happen zalm zijn te overheersend in dit gerecht, dus je kunt ze beter wat kleiner houden. Goed door elkaar roeren en klaar.

Serveer het in een mooi diep bord, strooi er wat peper overheen en maak het af met wat extra rucola. Heb je nog wat kaas/mozzarella en pijnboompitten liggen? Dat is dit je moment om daar gebruik van te maken. Smakelijk!

 

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: