Paella met kip, zeevruchten, paprika en saffraan

Stel je even voor: een hoge temperatuur, een restaurant aan het strand, een lekker koud drankje en een schaal met hete paella voor je neus. Beter kan het leven bijna niet zijn. Om dat gevoel te imiteren, maak ik vandaag mijn eigen variatie. Dit is mijn paella met witte wijn, kippendijen, zeevruchten, drie kleuren paprika, cherrytomaatjes, erwtjes, bouillon en saffraan.

paella op bord

Voor het bereiden van dit gerecht mag je best een uur uittrekken. Dat geeft niets, want als het buiten warm is en je hebt een wijntje voor je neus, dan is koken niet vervelend. Het leuke is ook dat je eigenlijk heel veel ingrediënten kunt gebruiken die je toevallig nog in je koelkast en vriezer hebt liggen. Ik heb standaard erwtjes, zeevruchtenmix en garnalen in de vriezer en dat kan er prima bij. Je kunt natuurlijk ook witvis gebruiken, maar dat had ik niet meer. Het ‘nadeel’ van dit gerecht is dat je zelf moet inschatten hoe ver je bent qua gaarheid van de rijst. Ik kan er nu wel het aantal minuten bij zetten, maar dat is afhankelijk van hoe vol je pan is en hoe hoog je het vuur hebt staan.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor een ruime pan voor 2 personen

 • 100 gram gele paellarijst
 • 1 liter warme kippenbouillon
 • 125 ml droge witte wijn
 • 2 kippendijen
 • 1 rode ui
 • 3 tenen knoflook
 • Halve gele, groene en rode paprika
 • 1 vleestomaat
 • Handvol diepvrieserwtjes
 • Klein bordje zeevruchten en grote garnalen
 • Handvol cherrytomaten
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • 1 eetlepel kurkuma
 • Paar plukjes saffraan
 • 1 citroen
 • Verse kruiden als peterselie en basilicum

Qua voorbereiden

Omdat dit een gerecht is met veel ingrediënten (en dus veel handelingen) vind ik het altijd fijn om alles al gesneden te hebben, voordat het echte koken begint.

paella gesneden groentes

Om te beginnen zet ik een liter water op met een kippenbouillonblokje voor 1 liter bouillon (bij sommige merken zijn dat overigens 2 blokjes).

De halve paprika’s gaan in repen en dan in blokjes, de ui gaat in halve ringen, de knoflook gaat in stukjes en de vleestomaat gaat in blokjes. Ook de cherrytomaatjes kunnen door de helft.

Op een andere snijplank gaan de kippendijen in kleine stukken

In een schaaltje gaan de diepvrieserwten en op een bordje leg ik de zeevruchten en garnalen alvast klaar.

Qua bereiden

In een grote pan gaat wat olijfolie om de kip vast aan te bakken. Nadat het een mooi kleurtje heeft gekregen, schep ik ze apart in een schaaltje.

In dezelfde pan waar de olie nog in zit, gaan de ui en de knoflook. Als dit wat zachter is geworden, gaat de gesneden tomaat erbij. Dit is eigenlijk de basis van de paella en als ik me niet vergis, noemen ze dit een soffrito.

Daar gaat de rijst bij om even aan te bakken, inclusief het paprikapoeder en de kurkuma. Dat roer je goed door elkaar en als de rijst glazig is, kan de wijn erbij. Dat roer je weer door elkaar en laat je inkoken.

Als de wijn is verdampt (de alcohol is weg, maar de smaak zit in het gerecht), gaat de bouillon erbij. Je hoeft niet alles van de bouillon te gebruiken, ik gebruik vandaag drie kwart liter ongeveer. Hier kan nu ook de saffraan bij. Dat laat je een paar (4 à 5) minuten sudderen, voordat je de paprika erbij doet. Ook dit weer een paar minuten laten koken. De rijst is meestal in een kwartiertje wel gaar.

Als de bouillon bijna is verdampt, kunnen de zeevruchten en garnalen erbij. Even goed doorscheppen zodat ze warm kunnen worden. Het duurt meestal maar een paar minuten voordat dit gaar is. Kook ze niet te lang mee, want dan worden ze een stuk kleiner. Zonde! Als je nog een minuutje hebt te gaan, kunnen de cherrytomaten en de erwten erbij. Dat roer je weer goed door elkaar en laat je samen warm worden.

paella in de pan

Bij risotto hoort het gerecht redelijk nat te zijn, dat is bij paella niet het geval. Probeer het daarom bijna droog te koken. Als je ziet dat het echt bijna droog is, kun je het nog wat op smaak brengen met zout en peper.

Op de snijplank snijd je de basilicum en peterselie fijn. De citroen kun je het beste in de lengte door de helft snijden en er dan partjes van maken. Zo kun je ze fijner uitknijpen boven je gerecht.

paella in de pan op tafel

Dien de verse kruiden en de citroen op bij het gerecht en klaar is Pedro. Si! Mocht je ook wat Spaans willen drinken bij dit gerecht, dan raad ik de witte of rode sangria aan. Buen provecho!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: