Lasagne met zelfgemaakte tomatensaus en mozzarella #nopakjes
Op Twitter was vorige week de hashtag #nopakjes het teken om aan te geven dat men iets aan het koken was dat niet uit een pakje kwam. Het staat dus synoniem voor koken met verse ingrediënten, met de wens om wat gezonds op tafel te zetten. Het inspireerde mij om weer eens lasagne te maken, maar dan op een iets andere manier dan ik het vroeger maakte. Dit is mijn lasagne met zelfgemaakte tomatensaus, gehakt, verse groentes en mozzarella.
Toen ik nog studeerde maakte ik wel eens lasagna uit een pakje van Knor (later kwam ik er pas achter dat het lasagne heet). Daar moesten dan wat groentes, gehakt en een halve liter water bij. Het resultaat was een soort Lasagnesoep! Het kan natuurlijk veel lekkerder, zonder dat je echt uren in de keuken staat. Het grote voordeel van lasagne is dat het de dag erna ook nog prima smaakt als je het in de magnetron opwarmt. Ideaal dus om wat extra te maken voor als je de volgende dag weinig tijd hebt om te koken. En oké, het is niet volledig #nopakjes…
Wat heb je nodig voor deze variant van lasagne?
Dit is genoeg voor 2 personen:
- 250 gram gemengd gehakt
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 pak gezeefde tomaten/Passata
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 wortel
- 250 gram voorgesneden groentes (paprika, prei, enz)
- 1 grote mozzarella
- Beetje kaas om te strooien
- Italiaanse kruiden
- Lasagnebladeren
Dit gerecht bestaat eigenlijk uit verschillende fases: snijden van groentes, maken van de tomatensaus, bakken van het vlees en de groentes, vullen van de ovenschaal en laten bakken in de oven. Het lijkt veel, maar het is allemaal erg overzichtelijk. Om te beginnen verwarm je de oven op 200 graden.
De 1e fase: het snijden van de groentes
Op een snijplank snijd je de rode ui in halve ringen. Dus eerst haal je de boven- en onderkant eraf, dan het velletje verwijderen, dan de ui een keer door de helft in de lengte en dan maak je er halve ringen van. De knoflook plet je met het lemmet van het mes, je verwijdert het schilletje en die snijd je ook fijn. De winterpeen schil je met een dunschiller, dan een keer door de helft in de lengte, die beide helften gaan ook nog een keer doormidden en dan maak je er kleine stukjes van. Dat alles leg je apart op een bord en op dezelfde plank kun je de mozzarella in dunne plakken snijden. Dat was het, dan kun je aan de slag met de saus.
Fase 2: het maken van de lasagnesaus
In een pannetje gaat wat olie en daar gaan de ui en knoflook in. Als dat wat zacht is geworden, kan daar het blikje tomatenpuree in. Tomatenpuree is vaak wat zuur en door het wat aan te bakken ontzuur je het. Je kunt op dit punt ook besluiten om er wat rode wijn bij te doen om de smaak wat dieper te krijgen, maar ik kwam pas later tot de ontdekking dat ik geen wijn meer in huis had. Koken zonder wijn, dat kan eigenlijk echt niet! Maar goed, we doen het er maar mee…
Dan kan de wortel erbij, inclusief de gezeefde tomaten met wat peper, zout en de Italiaanse kruiden. Wil je de saus wat pittiger, dan doe je er wat sambal bij. Er kan ook wat suiker bij om de smaak wat te egaliseren. Dat kun je een tijdje laten pruttelen terwijl je de rest maakt.
Fase 3: het bakken van het vlees
In een andere pan verwarm je wat olie en dan gaat er eerst het gehakt. Dat bak je rul en na 6 minuten ongeveer kun je er de voorgesneden groentes bij doen. Breng het wat op smaak met peper en zout. Dat laat je beetje bakken en dan kan het van het vuur. Het is tijd om de ovenschaal te vullen.
Fase 4: het opbouwen van de lasagne
In een ingevette ovenschaal gaan eerst wat lasagnebladeren. Daarop gaat wat van het gehaktmengsel, daar gaat wat tomatensaus op en dan wat van de mozzarella. Dat dek je af met lasagnebladeren en daar gaan weer het gehaktmengsel, de saus en de mozzarella op. Zo bouw je de schaal vol en eindig je met wat van de saus. Daar gaat wat van de geraspte kaas op en dan kun je het in de oven zetten.
Fase 5: de lasagne in de oven laten garen
In de warme oven laat je de lasagne ongeveer 20 minuten staan zodat de bladeren zacht worden. In de tussentijd kun je mooi de keuken opruimen zodat je met een schone lei kunt eten.
Het resultaat is een heerlijke verse lasagne, waar geen pakje tegenop kan. Ik ken mensen die een voorverpakte lasagne heerlijk vinden met wat appelmoes, maar ik durf echt te beweren dat dit een stuk lekkerder is. Het is in ieder geval gezonder!