Lasagne met courgette in plaats van lasagnebladen

Op de verschillende foodblogs wordt er veel geschreven over de gezondste variant van lasagne: in plaats van dikmakende lasagnebladen bieden slierten courgette uitkomst. Want ja, lekkerheid wordt vaak ingewisseld voor gezondheid in deze maatschappij, waarbij ook onschuldige gluten als het kwaad worden gezien. Om eens te kijken of de hype de moeite waard is, maakte ik ook deze lasagne met courgette, gehakt en een zelfgemaakte tomatensaus vol verse groentes.

lasagne met courgette

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het resultaat viel een beetje tegen. Het was meer moeite dan ‘normale’ lasagnebladen, omdat er meer werk komt kijken om de courgette in repen te snijden. De saus was veel te waterig en uiteindelijk moet je er meer van eten om ‘vol’ te zitten. De smaak was inderdaad wel goed en het was natuurlijk gezond, zonder allerlei koolhydraten, maar ik denk dat ik het de volgende keer toch weer op een normale manier maak. Dan loop ik wel een half uurtje langer tijdens mijn voorbereiding op de halve marathon.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 2 a 3 personen

 • 250 gram gehakt
 • 500 milliliter passata
 • 2 courgettes
 • 1 winterpeen
 • 1 prei
 • 2 rode uien
 • Gele paprika – kleine variant of een halve
 • Rode paprika – kleine variant of een halve
 • Half bakje champignons
 • 3 tenen knoflook
 • Blikje tomatenpuree
 • Italiaanse kruiden
 • 2 bolletjes mozzarella light
 • Beetje sambal
 • Beetje suiker
 • Wat geraspte kaas om erover te strooien

Qua voorbereiden

De oven verwarm je voor op 200 graden.

Je begint met de saus in een pan. De ui ontdoe je van de boven- en onderkant, dan snij je hem een beetje in en haal je het velletje eraf. Dan door de helft, in dunne plakjes, een kwartslag draaien en dan in kleine stukjes. Ook 2 knoflooktenen ontdoe je van het velletje en snijd je fijn. De winterpeen ontdoe je van de buitenkant met een dunschiller. Dan in dunne plakken, die snijd je in repen en dan in blokjes.

Er gaat wat olie in de pan en je fruit de ui, wortel en knoflook aan. Na een paar minuten kan de tomatenpuree erbij en dan roer je goed door elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om nu wat rode wijn erbij te doen, maar dat had ik niet meer thuis. Ja, persoonlijk drama. De passata kan erbij en dat roer je goed door elkaar. Dan een flinke eetlepel Italiaanse kruiden erbij, een theelepel sambal en een schepje suiker. Dat laat je langzaam pruttelen voor 20 minuten en dan kun je door met de rest van de ingrediënten.

Bij lasagne is het altijd wat multitasken. Je kunt ervoor kiezen om alles vooraf te snijden, maar dit is zo’n langzaam gerecht dat je het ook in de tussentijd kunt doen.

Een wokpan gaat op het vuur en als het warm is, bak je het gehakt zachtjes aan. Dit heeft ongeveer 5 minuten nodig en in de tussentijd kun je de rest snijden. Ik snijd de andere ui in halve ringen en ook de resterende knoflook gaat fijn. Dit kan uiteraard meteen bij het gehakt. Dit laat je weer een paar minuten bakken.

In die paar minuten snijd je de prei, paprika’s en champignons fijn. De prei moet je trouwens wel goed wassen na het snijden, want daar kan nog zand tussen zitten. De paprika’s eerst door de helft, het binnenste verwijderen, dan in lange repen en dan in blokjes. De champignons kun je wat grover laten.

Als je alle groentes hebt gesneden, kunnen ze bij het gehakt en dat mag weer een paar minuten bakken.

Nu wordt het tijd om de courgettes in plakken te snijden met een kaasschaaf. Was ze goed en snijd de boven- en onderkant van de courgettes precies op de maat van de ovenschaal. Dat scheelt je straks werk. Met een kaasschaaf maak je er dan rustig plakken van.

Het laatste wat je snijd, is de mozzarella. Die kun je gewoon in kleine bokjes snijden en die zet je in een kommetje apart.

De tomatensaus mag dan bij het gehaktmengsel en dat roer je goed door elkaar. Nu is ook het moment om te testen of het goed op smaak is. Eventueel kun je nu peper en zout naar smaak toevoegen.

Qua bereiden

Nu wordt het tijd om je ovenschaal in te vetten met wat olie. Dan begin je met een laagje courgette, dan het gehaktmengsel, dan wat van de mozzarella, dan weer courgette, gehaktmengsel, mozzarella, courgette, gehaktmengsel en mozzarella. Bij mij is de schaal dan precies vol. Voor de smaak en kleur strooi ik nog wat geraspte kaas over de lasagne en dan kan het de oven in.

Dit moet ongeveer 20 minuten in de oven garen en daarna kun je het gerust nog 5 minuten laten rusten uit de oven, voordat je opschept.

lasagne courgette2

Je hebt nu genoeg tijd om een wijntje te drinken (als je dat hebt) of om je keuken op te ruimen. Dat is nog eens efficiënt koken, want alles is opgeruimd als de lasagne klaar is. Smakelijk eten, al is het met een kanttekening…

Zoals ik hierboven al beschreef: het is wel lekker hoor. Alleen jammer dat het zo waterig was. Zou dat door de courgette komen? Begrijp me niet verkeerd: de smaak is goed en je voelt dat je wat gezonds binnen krijgt. Pluspunten! Ik ga alleen niet mee in de hype dat alles koolhydraatarm moet zijn. Lekker eten is minstens net zo belangrijk, als de balans maar gewoon goed is. Ik maak de volgende keer weer gewoon mijn eigen variant.

P.s. Wil je een leuke foto van je lasagne maken? Zet ‘m een dagje in je koelkast en maak dan pas de foto. Anders krijg je dit:

lasagne courgette

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: