Hoe maak ik ‘witte’ sangria met cava of prosecco?

cavaMensen die wel eens in Spanje komen, hebben daar vast wel eens ooit sangria gedronken. Rode wijn, versterkt met wat likeuren, zoet gemaakt met wat Fanta en wat fruit erbij om het geheel wat op te leuken. Je hebt ontzettend veel varianten op deze drank en eigenlijk smaakt het altijd wel. Mocht je het zelf willen maken, kies dan voor een beetje goede wijn. Te duur is zonde, maar te goedkoop zorgt gegarandeerd voor hoofdpijn (kan ook aan de hoeveelheid alcohol liggen die je erbij gooit). Witte sangria is overigens ook een prima idee!

Deze zomer dronk ik in een strandtent op Ibiza wat decadente ‘witte’ sangria. Het werd gemaakt met witte wijn, een fruitig goedje en daar dan de cava overeen. Dit recept is bedoeld om ‘witte’ sangria te maken, maar dan op mijn eigen manier en een stuk geler.

Hoe smaakt de sangria?

Hoewel ik allerlei vers fruit en likeuren heb gebruikt, was het resultaat niet echt zoet te noemen. Dat is natuurlijk niet zo erg, want met wat meer van die likeurtjes is dat snel rechtgetrokken. Het is een lekker drankje voor op een hete zomerdag en door al het fruit lijkt het net alsof je verantwoord bezig bent. Verantwoord zuipen dus.

Hoe heb ik de sangria gemaakt?

Op mijn fruitschaal liggen altijd stukken fruit en het makkelijke aan dit recept is dat je alles kunt toevoegen. Voor deze poging had ik mango, sinaasappel en banaan. Dat in combinatie met prosecco, witte wijn, Spa Rood, Safari en Licor 43 maakt een prima sangria.

Je begint met het pureren van de mango, sinaasappel en banaan. Dat meng je met wat sinaasappelsap zodat je een fruitige basis krijgt. In een kan doe je eerst wat ijsblokjes, daar giet je de witte wijn op en daar bovenop komt het fruitmengsel. Dan giet je er de prosecco bij zodat het begint te bruisen . Uit de losse pols gooide ik er wat Safari en Licor 43 bij omdat ik dat toevallig toch nog in de kast had staan. Mocht je het minder sterk willen maken, dan kun je Spa Rood gebruiken om het geheel wat af te zwakken.

Dat meng je goed door elkaar en dat is het tijd om te proeven. Ik had droge witte wijn gebruikt omdat ik bang werd dat het te zoet werd, maar dit was juist allesbehalve zoet. Het was fruitig, maar droog. Komt misschien ook omdat ik prosecco gebruikte in plaats van cava. De likeuren hielpen me uit de brand, want na wat extra scheutjes schoot de zoetheid omhoog.

sangria2Het werd een drankje dat wat weg had van een fruitsapje, maar door de bubbels had het een sprankelend effect in je mond. Ook al zat er veel alcohol in, je proefde het niet en dus bestaat het gevaar dat je er te veel van wilt drinken. Rustig aan, het is geen ranja. Eerder ranja voor volwassenen!

Pak wat leuke wijnglazen, vul die met ijs en giet daar de sangria overheen. Zo kun je echt wel een paar uur in het zonnetje vertoeven.

Wat kan beter?

Het ligt volledig aan je eigen smaak wat je lekker vindt. Houd je van zoet, doe er dat wat suiker doorheen of wat meer zoete likeur. Dan ligt het er ook nog aan welk fruit je gebruikt, hoe zoet je wijn is en hoe je prosecco smaakt. Het kan natuurlijk ook met cava (duurder) of champagne (duurder), maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Het smaakte prima dus het zal niet bij deze ene poging blijven…

Wat voor ingrediënten heb ik nodig om deze ‘witte’ sangria te maken?

Je kunt dus variëren naar hartelust, maar ik deed het hiermee en dat leverde ongeveer 6 glazen op:

  • 1 mango
  • 1 sinaasappel
  • 1 banaan
  • 1 glas sinaasappelsap
  • 1 fles prosecco
  • 1 fles (zoete) witte wijn
  • 1 fles spa rood.  Of fanta/7-up als je zoeter wilt
  • Wat zoete likeuren zoals Licor 43 en Safari
  • Veel ijsblokjes

Heb jij een ander recept? Let me know in de comments!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: