Een quinoasalade met spinazie, mango, avocado en nog veel meer gezonds

Het is een discussie waarin iedereen een mening heeft, maar waar niemand nu echt precies weet hoe het zit. Waar moet je op letten als je gezond wilt eten? Zijn calorieën/koolhydraten echt zo slecht als de voedselgoeroes je op dit moment willen laten geloven, terwijl het wel gewoon energie is dat je nodig hebt om te functioneren? Zijn de superfoods echt zo super als de voedselgoeroes je op dit moment willen laten geloven? Ik ben geen kenner, maar ik weet wel wat lekker en ook nog redelijk gezond is. In die categorie valt het menu van vandaag: een quinoasalade met spinazie, bosui, koriander, rode peper, mango, avocado, paprika, tomaatjes, gebakken kipfilet en feta.

close up bord

Wat is gezond?

Neem nu bijvoorbeeld een avocado. De één zweert erbij vanwege de vele gezonde voedingsstoffen: mineralen en vitamines. Een ander schrikt af van het aantal calorieën in een avocado: 170 per 100 gram. Al zijn dat dan wel weer gezonde vetten, beweert een ander. Wat ik er dan van denk: gewoon af en toe eten zodat je de gezonde elementen binnenkrijgt en de slechte stoffen niet te veel binnenkrijgt. Heerlijk polderen dus. En omdat we vandaag op het werk over deze constante strijd spraken, wilde ik het ook gebruiken in mijn gerecht.

Iets langer dan 15 minuten

De keuze viel vandaag op een gerecht uit het boek ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver met als titel ‘Geblakerde kip, San Fran-Quinoasalade’ (pagina 46). De titel van het boek doet vermoeden dat het in 15 minuten klaar is, bij mij duurde het iets langer om klaar te maken. Het zijn vooral vele kleine handelingen die samen één mooi gerecht maken.

boek Jamie

Zoals gebruikelijk, begin ik met het opzetten van een pannetje water voor de quinoa. Als dat warm wordt, kun je beginnen met het snijden van de groentes.

Klein en fijn in de keukenmachine

Ik snijd 4 bosuitjes wat kleiner en spoel die af onder het water. Van 1 rode peper verwijder ik de boven- en onderkant, een keer door de helft en dan de pitjes eruit rollen tussen je handen. De peper dan in wat kleinere stukjes. Ik pak ongeveer 100 gram bladspinazie en die snijd ik wat kleiner. Dit kan allemaal in de keukenmachine, samen met een half bakje koriander (of hoeveel je lekker vindt). Eventjes fijn mixen en dat is klaar.

Tegen deze tijd kookt het water, daar doe je een groentenbouillonblokje bij. Onder de kraan spoel ik 75 gram quinoa af en dat gaat in het water. Deksel erop en lekker 15 minuten laten pruttelen.

Kruiden met wat je nog hebt

Een kipfilet leg ik op een aparte snijplank en snijd ik horizontaal door de helft, zodat je twee dunne plakken krijgt. Ik doe op beide kanten wat peper, zout, paprikapoeder en gemalen komijnzaad. In het recept staat gemalen piment, maar dat is zo’n kruid dat je eenmaal koopt en nooit meer gebruikt. Zonde dus, gewoon pakken wat je nog in je keukenkast hebt staan. Deze twee filets bak je ongeveer vier minuten aan elke kant in wat olie. Die bak je net zo lang zodra de beide kanten wat geblakerd zijn. Als ze klaar zijn, leg je ze op een bordje apart. Tegen de tijd dat je het bord opmaakt, snijd je de kipfilet in kleine repen.

Ik heb nog een halve rode en gele paprika liggen. Daar maak ik reepjes van en die gaan nog een keer door de helft. In de pan van de kipfilet bak ik die paprika wat aan en na een paar minuten kan die ook op een apart bordje.

Een avocado in blokjes – hoe?

Een mango schil ik met een dunschiller en daar maak ik kleine blokjes van. Hetzelfde doe ik met een avocado. Die snijd je eerst over de lengte door de helft, dan de pit eruit met het mes. De beide helften snijd je eerst met een mesje in, in de lengte en breedte. Op die manier kun je met een lepel simpel de blokjes uit de avocado scheppen. Ook wat cherrytomaatjes halveer ik en die leg ik op het bord apart.

avocado

Tegen deze tijd is de quinoa ongeveer klaar. Ik spoel het af met lauw water en doe de lauwe quinoa in een grote schaal. Daar gaat het spinaziemengsel bij en dat roer ik goed door. Je moet zelf maar even testen hoeveel je lekker vindt. Daar doe je wat peper, zout en olijfolie bij. Een limoentje rol je even over een snijplank met je handen, die gaat door de helft en dat knijp je uit over het mengsel. Dan doe je er wat van de paprika in, de tomaatjes, de mango, de avocado en de kipfilet. Niet alles, want je wilt het bord nog mooi krijgen. Weer even goed mengen en dan kan het bord worden opgemaakt.

Op het bord kan dan eerst het quinoamengsel en daar verdeel je de andere restjes overheen. Op het einde verbrokkel je er nog wat feta overheen en dan is het tijd om te eten! Het is me niet gelukt in 15 minuten, maar dat is niet erg. Het smaakt prima en is nog gezond ook! Toch? 🙂

bord boven

Wat staat er op het boodschappenlijstje?

Dit is voor 1 persoon:

 • 75 gram quinoa
 • 100 gram bladpinazie
 • 1 rode peper
 • Half bakje koriander
 • 4 bosuitjes
 • 1 mango
 • 1 avocado
 • 1 kipfilet
 • Halve rode paprika
 • Halve gele paprika
 • Handvol cherrytomaatjes
 • Beetje feta

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: