Een quiche van bladerdeeg met gerookte zalm, prei en erwtjes

Iets bijzonders op tafel zetten zonder dat je er ontzettend veel moeite voor hoeft te doen. Het is een ideale combinatie voor als je lekker wilt eten. Een quiche is precies dat. Het vergt niet veel voorbereiding, maar je krijgt er wel een bijzonder leuke, lekkere, afwisselende maaltijd voor terug. Je kunt er echt allerlei ingrediënten in doen, zoals paprika, champignons en courgette. ik houd het vandaag wat rustiger. Dit is mijn variant voor vanavond: een quiche van bladerdeeg met gerookte zalm, prei en erwtjes.

quiche op bord

Alleen het woord quiche is al bijzonder, vind ik. De quiche is een hartige, open taart met een opgeklopte vulling. De quiche is ontstaan in Lotharingen, een streek die in de geschiedenis zowel Duits als Frans is geweest. Het is dan ook de Franse versie van het Duitse woord Kuchen. Zo, heb je weer wat geleerd vandaag 🙂

Het boodschappenlijstje

Wat heb je nog om deze quiche voor 2 personen te maken:

  • 3 eieren
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 pakje ingevroren bladerdeeg-vellen
  • 1 zak diepvrieserwten
  • 1 prei
  • 1 pakje gerookte zalmsnippers
  • 1 eetlepel mosterd

De bereiding

Om te beginnen, laat je de bladerdeeg ontdooien op het aanrecht. Je moet zelf maar kijken hoe groot je ovenschaal is en hoeveel erin passen. Bij mij waren het er 5. De oven kan aan op 180 graden.

De prei snijd je bijna helemaal in kleine ringen. Je kunt best veel opsnijden van de prei hoor, zelfs het groene gedeelte. Ik zou het nog wel wassen in een vergiet, omdat er nogal wat zand in kan zitten. In een hapjespan doe je dan wat boter en daar kan de prei langzaam in stoven. Gewoon op een rustig vuurtje voor een paar minuten met wat peper en zout. Dit hoeft niet zo lang omdat het nog in de oven gaat.

In een grote kom doe je dan de 3 eieren, de crème fraîche, de mosterd en wat peper. Dat meng je goed door elkaar met een garde tot een luchtige vulling.

In mijn variant gebruik ik 200 gram erwten. Die doe je bevroren bij de gestoofde prei. Daar kan ook wat van de zalm bij. Je hoeft er geen zout bij te doen, want de zalm is al wat zoutig en er zit natuurlijk al zout door de prei.

quiche in schaal 2

Je vet de ovenschaal wat in en die bedek je met bladerdeeg. Daar schep je dan het prei-erwt-mengsel in. Daar gaat het ei-mengsel op. Het laatste restje van de zalm kan er dan ook mooi overheen.

De schaal zet je in de oven en in ongeveer 45 minuten is de quiche mooi helemaal gaar, zonder dat de binnenkant droog is. Met een salade kun je het nog wat verder aankleden, maar dit is best een vullende maaltijd. Het is dus niet echt nodig om er nog wat bij te doen, tenzij je honger echt heel groot is. Smakelijk!

quiche gebakken

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: