De bijna perfect gebakken biefstuk: 5 tips

bordGeen smaak, droog of keihard. Sommige mensen mishandelen hun stukje vlees zo erg dat ze eigenlijk alsnog aangeklaagd moeten worden voor dierenmishandeling. Soms gebeurt het uit gebrek aan kennis, soms aan onkunde en soms komt het omdat die persoon in kwestie gewoon smaak heeft. Wat de reden ook moge zijn, je kunt heel veel verkeerd doen aan het bakken van een simpel stukje vlees en dat is doodzonde. Tijd voor een blog met tips over hoe je de beste biefstuk bakt.

Sappiger en malser

Ik vind het lekker als mijn stukje vlees medium wordt gebakken, zodat de buitenkant warm is en de binnenkant nog mals en soepel is. Natuurlijk moet je bij varkensvlees en kip beter oppassen met de gaarheid en de aanwezige bacteriën, maar bij rundvlees kun je al heel wat meer. Daar mag het best wat sappig zijn terwijl het nog steeds eetbaar is. Niet echt bloederig bedoel ik dan, maar als er genoeg vocht in het vlees zit, is het veel malser als je het opeet.

Gebruik de oven als het kan

Er zijn veel manieren om te bepalen wat de juiste gaarheid is van het vlees. Dat heeft te maken met de dikte van het vlees, de warmtebron en het soort vlees. In professionele keukens wordt het vlees kort aangebakken aan beide zijden en kan het daarna verder rustig garen in de oven. Ik heb bijvoorbeeld een thermometer in mijn oven zitten zodat ik het aantal graden van de kern kan bepalen, maar ik gebruik dit niet vaak. Als ik bijvoorbeeld een biefstukje maak, is wat handigheid al voldoende.

gesneden biefstuk

Dit zijn wat tips die ik in de loop der jaren heb gehoord/gelezen/geleerd:

Tip 1: kamertemperatuur

Zorg dat je stuk vlees al een tijdje uit de koelkast is, zodat het op kamertemperatuur is. Dit voorkomt dat je vlees te erg schrikt als het in een hete pan terecht komt, waardoor het taai wordt.

Tip 2: peper en zout

Als je peper en zout op je vlees wilt doen, doe dit dan niet te vroeg. Het zout kan wat vocht onttrekken en dat maakt het ook taaier. Dit kan prima als het vlees al in de pan ligt

 Tip 3: bak het niet te lang/hard

Wees geen barbaar door het vlees helemaal droog te bakken. Zoals ik al zei, het kan in de oven, maar in de pan kan ook prima. Zet het vuur niet te hoog en bak het niet te lang. Het ligt natuurlijk aan de dikte van de biefstuk, maar ik bak het nu anderhalve minuut aan beide kanten. Je kunt het ook voelen wat de gaarheid is, door op het vlees te drukken. Voelt het net zoals de muis van je hand wanneer je je duim op je wijsvinger houdt, dan is het medium gebakken. Voelt het zoals duim en middelvinger, dan is het meer richting doorbakken. Voelt het zoals duim en ringvinger, dan heb je morgen spierpijn in je kaken van het kauwen.

Tip 4: neem je rust

Leg het stuk vlees na het bakken op een bord en bedek het met en stuk aluminiumfolie met gaatjes erin. Dit zorgt ervoor dat de vleessappen zich weer gelijkmatig over het vlees verdelen en daar wordt het weer malser van. Liever een stukje vlees dat lauw en mals is, dan heet en taai.

Tip 5: haaks snijden

Het is tot dusverre gelukt om het rustig te bakken, je hebt het laten rusten en dan is het tijd om te eten. Ook hier kun je nog een wat doen om het net een beetje lekkerder te maken. In het vlees zie je allerlei draden lopen. Het is nu belangrijk om dwars op die draden in te snijden. Als je namelijk met de draden mee snijdt, krijg je lange lappen uit één stuk en dat zorgt ervoor dat het taaier wordt om door te bijten. Als je het haaks op de vezels snijd, krijg je plakjes die zijn opgebouwd uit verschillende vezels en vallen die uit elkaar als je erop bijt. Dat zorgt voor een malsere beleving.

Met deze tips moet het wel lukken om een prima stukje vlees te bakken, dat bijna perfect is. In het voorbeeld heb ik een biefstuk gebakken voor bij mijn salade van veldsla, paprika, tomaat, komkommer en zongedroogde tomaten, met een dressing van olijfolie, mosterd en balsamico azijn, samen met wat Parmezaanse kaas en wat zoete crema balsamico. Simpel, maar lekker…

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: