Het Cruydenhuisch: wijkrestaurant van origine, geopend voor de wijde omtrek

Het Cruydenhuisch in de Eindhovense wijk Stratum begon ooit als ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Dat was zes jaar geleden, tegenwoordig is het een restaurant waar iedereen mag komen om laagdrempelig te genieten van een goede maaltijd. “Ze mogen van mij overal vandaan komen”, zegt bedrijfsleider Clemens Scherpenzeel met een lach. “We benaderen bijvoorbeeld ook de omliggende dorpen met flyers.”

cruydenhuisch

Scherpenzeel wil namelijk af van het imago dat het restaurant echt alleen is bedoeld voor mensen in de wijk. Hij ziet dat de wijkbewoners vooral nu nog rond 17.00 uur aanschuiven, maar dat zij daarna plaats maken voor een bredere doelgroep. In de drie jaar dat hij nu werkzaam is in Het Cruydenhuisch heeft hij het zien ontwikkelen van ontmoetingsplek naar volwaardig restaurant met zestig plekken. De inrichting was van oudsher bedoeld om de verschillende werelddelen te benadrukken die op één plek samen komen; zo is er een bijvoorbeeld een roodgekleurde hoek waar Chinese lampions hangen.

cruydenhuisch

Een bonte verzameling van culturen

Het is een bonte verzameling van verschillende culturen, die je constant terug ziet in het interieur van het restaurant. Bij binnenkomst is dus de Chinese hoek, wat verder naar links staan de wat stevigere tafels, inclusief stoelen met armleuningen en goed licht voor de wat oudere doelgroep. Links in de hoek is juist gebruik gemaakt van wat minder licht en zitbanken. Aan de muur hangen wandkasten waar kaarsen in branden, het zorgt voor een knussere uitstraling.

cruydenhuisch

De keuken bevindt zich centraal in de zaak en ook hier zie je weer een andere kleur aan de muur: gifgroen. Het is een open keuken, waardoor alles netjes moet zijn. Volgens Scherpenzeel wordt daar ook de nadruk op gelegd bij het personeel. Het restaurant valt onder de stichting Robin Hood en dat betekent dat een gedeelte van het personeel in een leer-werk-traject zit. Zij worden opgeleid om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. “We leren ze bijvoorbeeld een juiste werkhouding aan, dus hoe ze over komen op de mensen. Daarnaast focussen we ook echt op vakinhoudelijke zaken, bijvoorbeeld hoe je cappuccino perfect maakt en aan welke kant het lepeltje moet liggen. Die details zijn hier enorm belangrijk”, aldus Scherpenzeel.

Een divers aanbod

Dat er op details wordt gelet, blijkt ook wel uit het eten dat je krijgt voorgeschoteld. Het restaurant werkt met Menu040, een menukaart die elke drie maanden verandert, behalve de prijs. Voor 15 euro krijg je drie gangen op tafel, waarbij je kunt kiezen uit vier voor-, hoofd- en nagerechten. Je hebt zelfs nog meer keuze op de menukaart, maar dat is tegen een kleine extra vergoeding. Genoeg keuze dus, ook omdat het aanbod nogal divers is.

Het voorgerecht is een Japanse Wasabikip met witte kool, koriander, rode uit en komkommer. De koude salade wordt fraai gepresenteerd in een bord. De smaak is fris, maar door de kleine hoeveelheid wordt het aangenaam scherp. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de wasabi te laten voor wat het is. Het andere voorgerecht is een groot bord vol malse carpaccio, inclusief rode bieten, radijsjes, rucola sla en Parmezaanse kaas. De bietjes maken het wat zoeter en dat is een mooi contrast met de scherpte van de radijsjes.

cruydenhuischcruydenhuisch

Een potje zonder vet op tafel

Het hoofdgerecht bestaat uit gekonfijte eendenbout met zuurkool en bosbessenjus. De eendenbout is zo mals dat het vlees bij de geringste aanraking van het bot valt. De zuurkool is wat je ervan verwacht, maar wisselt goed af met de zoetheid van de jus. Het andere gerecht is een klassieke hazenpeper, bereid met peperkoek. Het is een ouderwets stoofpotje, dat ook daadwerkelijk in een potje op tafel verschijnt. Er zitten geen vetrandjes aan het vlees en het potje smaakt zacht en mals.

cruydenhuisch cruydenhuisch

De porties zijn goed op elkaar afgestemd, zodat er zelfs nog ruimte is voor een smakelijk dessert. De geur van banaan komt je tegemoet als je de bananenmuffin met karamelsaus en sorbet van banaan bestelt. De muffin oogt wat klein, maar pas perfect in het gerecht. Het andere nagerecht is een panna cotta van vanille en perencompote. De kleine stukjes harde peer met kaneel worden als quenelles gepresenteerd. Gemengd met de room met een zachte vanilletoets is het prima toetje.

cruydenhuischcruydenhuisch

Lekker eten, voor een lage prijs. Het is een prima combinatie, vooral omdat het wordt geserveerd door vriendelijk personeel, dat netjes is gekleed inclusief opvallende oranje stropdassen. Wij worden geholpen door vrijwilligster Wilma. Ze werkt er al jaren en is het gezicht van het restaurant. Ze komt er zelf uit de buurt, waardoor de binding met Stratum blijft bestaan. Het personeel manoeuvreert moeiteloos tussen de smalle doorgangen bij de tafels. De tafels staan namelijk wat dichter op elkaar dan bij andere restaurants, waardoor het niet mogelijk wordt om staatsgeheimen te bespreken. Maar ach, daar is een ontmoetingsplek in de wijk natuurlijk ook helemaal niet voor bedoeld.

Deze tekst staat ook gepubliceerd op Eindhoven Dichtbij

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: