Varkenshaas uit de oven, inclusief zelfgemaakte champignon-roomsaus met peterselie en frietjes

Saus maakt alles lekker. Je kunt het natuurlijk warm maken vanuit een pakje, maar waarom zou je het niet zelf maken met wat verse producten? Zo weet je wat je eet en kun je het net zo lekker maken als je zelf wilt. Heel veel moeite is het niet, dus probeer het zelf gerust eens uit. Deze versie kun je bijna niet fout doen, al deed ik dat bijna wel. Dit is mijn varkenshaasje uit de oven, een zelfgemaakte champignon-roomsaus met peterselie en frietjes.

op bord

Het is geen heel uitgebreid recept, maar het zijn wel wat losse handelingen die uiteindelijk moeten samenkomen. Wat je nodig hebt voor dit gerecht voor 1 persoon:

  • 1 varkenshaasje
  • Bakje kastanjechampignons
  • Bakje paddenstoelenmelange
  • Bakje bladpeterselie
  • Flesje kookroom light
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • Diepvriesfrietjes

Voor de bereiding

Ik begin eerst met de varkenshaas, dan de frietjes in de oven en dan de saus. De oven wordt voorverwarmd op 180 graden en je kunt alvast een halve liter water opzetten met de runderbouillon.

In een eerdere blog waarin ik tips gaf over het bijna perfecte biefstukje schreef ik dat je vlees het beste langzaam in de oven kunt garen. Vlees hoor je niet te laten schrikken op hoog vuur waardoor het helemaal verkrampt, maar het moet langzaam garen zodat het sappig blijft. Dat geldt dus ook voor varkenshaas. Het werkt zelfs het beste als de varkenshaas al uit de koelkast is en op kamertemperatuur is.

Gebruik een vleesthermometer

In een pan doe je wat olie met boter en laat dat smelten. De varkenshaas bak je kort aan beide kanten aan zodat de buitenkant mooi verkleurt. Dan pak je een ovenschaal en daar gaat de varkenshaas, samen met een vleesthermometer, in. Nu kun je ook wat peper en zout op het vlees doen. Zodra de kerntemperatuur ongeveer 65 graden is, kan de haas uit de oven. Als je de varkenshaas na het bakken even laat rusten en daarna pas in de oven doet, wordt het nog malser dan wanneer je het meteen in de oven doet.

Oftewel: neem je rust. Als de varkenshaas warm genoeg is, kan het uit de oven en wikkel je het in aluminiumfolie. Als je het zo laat rusten, verspreiden de sappen zich weer door het vlees zodat het malser wordt. Maar dat is zorg voor later…

Als je de varkenshaas in de oven doet, kunnen er ook de frietjes bij. Ik heb geen frituurpan dus ik bak mijn frietjes altijd in de oven. Als je wat bakpapier eronder doet en ze ongeveer twintig minuten bakt, worden ze knapperig. Prima en gezond alternatief van bakken in hete olie.

Snijden van de ingrediënten

De frietjes en varkenshaas staan in de oven, tijd voor de saus. Op een snijplank snijd je de teen knoflook en de sjalotjes zeer fijn. Datzelfde doe je met de champignons en de paddestoelmix. Hoe meer paddestoelen hoe meer smaak aan de saus!

In een grote pan doe je wat boter en daarin fruit je de sjalotjes en knoflook in. Als dat warm is geworden, kunnen de paddenstoelen erbij. Dat bak je eventjes goed aan, samen met wat peper en zout.

Als de champignons ook zachter zijn, kan de bouillon erbij. Ik doe er ongeveer 200 milliliter bij en laat dat flink doorpruttelen. Dan kan de 200 milliliter kookroom erbij en dat meng je goed door elkaar. Dit kan ongeveer tien minuten pruttelen.

saus in de pan

De saus indikken

Ik besefte op dit punt dat ik wat was vergeten, want de saus werd niet echt dikker. In het pannetje waar ik de varkenshaas kort heb gebakken, gaat weer wat boter en als dat warm is, doe ik er een eetlepel bloem in. Dat bak je even goed aan zodat het een roux wordt. Dit kan dan mij de champignonsaus, zodat het bindend werkt. Blijf goed doorroeren, zodat het niet aankoekt en het een mooie gladde saus wordt.

Op het laatste moment, vlak voor het opdienen gaat de fijngesneden platte peterselie door de saus heen. Als je dit te snel doet, heb je kans dat je te snel smaak verliest.

zoomTijd om te eten

Het vlees snijd je in tranches en daar gaat de saus overheen. Dit eet je samen met de knapperige frietjes uit de oven. Niet echt bijzonder gezond, maar wel echt super lekker.

En zelfs als je iets vergeet, kun je het tijdens het koken nog repareren, met uiteindelijk een prima resultaat. En de saus die je over hebt, kun je een dag erna gewoon nog bij pasta eten.

En heb je nog wat van de saus over? Dan kun je die hergebruiken voor over de verse pasta met kip, champignons en peterselie.

Heb jij nog tips voor een nóg betere saus?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: