Tortellini salade met boursin, wortel, paprika, gerookte spekjes en pijnboompitjes

tortellini 4Tortellini, ik heb het nog nooit gemaakt en ik vond het vroeger niet de moeite waard om te proberen. Mijn moeder maakte altijd een koude tortellini schotel met roomkaas en blokjes ham. Ik vond koud eten geen eten en dus nam ik niet eens de moeite om het te proeven. Stom natuurlijk, want het smaakt heerlijk! Deze lauwwarme salade is dus een ode aan de schotel van mijn moeder.

Bij de pasta’s in de schappen van de supermarkt heb je echt veel keuze. Ik kies meestal een volkoren variant, omdat je dit langzamer verwerkt in je lichaam, je daardoor dus minder snel honger hebt en omdat het gezonder is dan normale pasta. Dat heb ik me althans ooit laten vertellen…

Tortellini: kleine gevulde, gedraaide pastavormen

De witte varianten sla ik dus vaak over, maar vandaag probeer ik de tortellini. Dat zijn kleine gevulde, gedraaide pastavormen. Je kunt allerlei vullingen kiezen, maar ik ga vandaag voor de kaas. In een pan met kokend water doe ik wat zout en ondertussen kan de pasta gaar worden in een klein kwartier. Dat is tijd genoeg om de rest van de ingrediënten te snijden en om de gerookte spekblokjes aan te bakken.

In een hete pan, zonder olie want die komt wel uit de spek, bak je de reepjes tot ze hard zijn in een paar minuten. Op een bord leg je wat keukenrol en daar schep je de spekblokjes op om te laten uitlekken. Lekker koud laten worden en door met de groentes!

Ik snijd een stuk peen/wortel van 10 cm eerst door de helft in de lengte, die beide stukken weer door de helft in de lengte en dan kleine blokjes ervan maken. Ook een kwart rode en gele paprika’s snijd ik in kleine stukken en leg ik apart op een bord. Daar komen dan nog wat halve rode uienringen bij en wat gehalveerde snoeptomaatjes.

Het sap uit het blik opdrinken

Een leuke toevoeging aan dit gerecht zijn de perzikken uit blik. Vroeger mochten we thuis altijd het sap opdrinken uit dat blik. Was echt een traktatie, maar eigenlijk doe ik dat al lang niet meer. Iets in me zegt dat het niet echt heel gezond kan zijn met al die suikers en conserveringsmiddelen. Ik pak drie halve perzikken en snijd die in kleine stukken. Dat maakt het allemaal wat zoeter en zachter uiteindelijk.

tortellini 2Omdat je timing perfect is, is dan de pasta klaar. Toch? Goed berekend! Die giet je af, maar ik zou nog wel wat kookvocht bewaren. Het kan zijn dat je dit nodig hebt als het geheel wat te droog is. De afgegoten warme pasta doe je in een kom en daar doe je een half bakje Boursin Light bij, denk immers aan de calorieën. Omdat het warm is, smelt het en vormt het een mooi sausje. Als het te droog wordt, doe je er een klein beetje kookvocht bij.

Dan kan de rest van de ingrediënten erbij. Goed door elkaar roeren, zodat alles mooi bedekt is met de saus.

Op een bord leg je een bedje ijsbergla, dan verdeel je daar het pastamengsel over. Daar gaan nog de spekblokjes overheen en je maakt het af met wat geroosterde pijnboompitjes. In nog geen 20 minuten heb je een heerlijke maaltijd.

Het boodschappenlijstje voor deze tortellini:

Dit is genoeg voor 1 persoon

 • 75 gram tortellini – gekookt in water met zout
 • 100 gram gerookte spek – gebakken
 • Perzik uit blik
 • 1 rode ui – in halve ringen
 • Handvol snoeptomaatjes – gehalveerd
 • Een flink stuk peen – in kleine stukjes
 • Kwart rode paprika – in kleine stukjes
 • Kwart gele paprika – in kleine stukjes
 • 100 gram ijsbergsla
 • Kuipje Boursin light
 • Pijnboompitjes – geroosterd

Ok, het is niet helemaal zoals de koude tortellini schotel van vroeger, maar het smaakt prima. Had ik vroeger toch maar niet zo koppig gedaan…

Zijn er recepten van vroeger die je nooit hebt geproefd en waar je nu spijt van hebt?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: