Thaise groene curry met garnalen, erwtjes en cashewnoten

Curry, toen ik klein(er) was, wist ik eigenlijk alleen maar dat curry (de Hela-versie natuurlijk) bij de frietjes hoorde. Dat zit er zo ingestampt dat ik bij Thaise curry ook steeds meteen aan het kruidige sausje moet denken. Goed verhaal he? Niet echt, want dit gaat over de Thaise variant voor over de rijst. Vandaag staat op het menu: Thaise groene curry met garnalen, champignons, erwtjes, een zak voorgesneden groentes (met onder meer taugé en sugar snaps), kokosmelk en rijst.

groene curry

In kookprogramma’s zie je vaak dat boemboe (de kruidenpasta) voor curry zelf worden gemaakt en dat het uren duurt voordat de perfecte smaak wordt bereikt. Leuk, maar daar heb ik allemaal geen tijd voor. Ik wil gewoon een snelle curry, die ook nog eens vol verse groentes zit zodat het nog redelijk gezond is.

Qua boodschappen

Dit is voor 2 personen

 • 100 gram rijst
 • 400 milliliter kokosmelk light
 • Thaise groene curry kruidenpasta
 • 200 gram diepvriesgarnalen
 • Knoflook
 • Rode ui
 • Kleine zak voorgesneden groentes
 • Beetje suiker tegen de pittigheid
 • Handvol diepvrieserwtjes
 • Kastanjechampignons
 • Limoen
 • Cashewnoten
 • Bladpeterselie/koriander ter decoratie

Qua voorbereiden

Je kunt het beste beginnen met een pannetje water op het vuur zetten en als het kookt kan de rijst erin. Doe er wat zout bij en na 8 minuten is de rijst goed. Afgieten en met deksel erop nog even laten doorstomen.

In de tussentijd kun je alvast de garnalen ontdooien in een kommetje water onder een klein stroompje uit de kraan. Gewoon met lauw water, anders worden ze al gaar. Na een paar minuten zijn ze ontdooid en leg je ze op een bordje met keukenpapier, zodat ze wat droger worden. Als je ze nat in de hete olie gooit, heb je een grote kan dat je alles kunt poetsen of dat je de brandweer moet bellen.

Er hoeft niet veel gesneden te worden voor dit gerecht. Als er nog geen ui in de voorgesneden groentes zit, kan dat nu worden gesneden. Net als twee teentjes knoflook en een half bakje kastanjechampignons.

De erwten kunnen uit de vriezer en in een schaaltje apart. Dit hoeft niet te worden ontdooid, want die komen er gewoon in het gerecht zelf bij.

Qua bereiden

Zet een wok en een kleine pan op het vuur. In de wok gaat wat olie en daar bak je de ui en de helft van de knoflook wat aan. Na een paar minuten gaan daar de champignons en de voorgesneden groentes bij.

In de andere pan gaat wat olie en daar gaan de (ik herhaal: droge) garnalen in. Ook kan hier de rest van de knoflook bij. Als ze zijn gebakken en gekleurd, leg je ze weer op het bordje. Als je timing goed is, kunnen ze ook meteen in de wok omdat die rest klaar is.

In de wok doe je de currypasta bij de groentes en dan bak je even aan. Dan kan de kokosmelk erbij. Je moet zelf maar kijken hoeveel je erbij doet. Hoe meer kokosmelk, hoe zachter van smaak de curry wordt. Ik vond het zelfs zo pittig dat ik daarna wat suiker heb gebruikt om het wat minder pittig te krijgen.

Op het laatst doe je er nog wat limoensap bij door de limoen door de helft te snijden en uit te knijpen boven de wok. Dit kan ook naar smaak, bij mij was een halve limoen genoeg om het fris te maken. Ook de erwtjes, cashewnoten en de gebakken garnalen kunnen nu in de wok erbij. Goed doorroeren en je kunt het opdienen met wat peterselie als decoratie. groene curry op bord

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: