Stroganoffsaus, maar dan anders…

Het ‘officiële’ recept van Stroganoff bestaat natuurlijk al sinds de 19e eeuw, maar dat betekent niet dat je er geen eigen draai aan kunt geven. Ik weet nog dat ik dit wilde maken tijdens mijn studententijd en dat ik niet heel veel in huis had. In dit Russische gerecht hoort eigenlijk wodka (joh!), maar dat had ik niet voorradig. Wat ik wel nog had staan, was een fles Bacardi. En raad eens? Ja, het smaakte prima! Bacardi is dus niet alleen voor in de kroeg, je kunt er ook uitstekend mee koken. Stroganoffsaus? Nee, een nieuwe saus was geboren: Michielsaus.

stroganoffsaus

Saus maakt alles lekker, maar ik maak het niet zo vaak. Het zijn vaak de dikmakers in gerechten en die probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. Deze variant kan niet heel ongezond zijn, want er gaat maar een beetje creme fraiche in en de rest wordt aangevuld met groentes. In een paar minuten tijd tover je dus eigenlijk een simpele, maar verrassende saus op tafel die ook nog eens flink wat groentes bevat.

Qua boodschappen

Dit is voldoende voor saus voor 2 personen

 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • Halve rode paprika
 • Halve gele paprika
 • Halve groene paprika
 • Handvol kastanjechampignons
 • Blikje tomatenpuree
 • Eetlepel paprikapoeder
 • 125 ml creme fraiche
 • Flinke scheut Bacardi
 • Platte peterselie – fijn snijden op het bord pas over de saus strooien

Ik eet het overigens vanavond bij een varkenshaasje en met gebakken aardappelrondjes. Hoe je die varkenshaas perfect in en uit de oven krijgt, lees je hier.

Qua voorbereiden

Om goed van start te kunnen gaan, is het verstandig dat je alles al fijn snijdt en klaar legt op een bord. Dat betekent dat de ui in halve ringen gaat. Dus eerst beide einden eraf, dan ontvellen, door de helft en daar kleine ringen van.

Ook de knoflook ontdoe je van het vel door er met je mes hard op te drukken. Daarna gaat de knoflook in kleine stukjes.

De paprika’s gaan eerst door de helft (je hebt maar de helft nodig), dan in repen en daar maak je blokjes van. Ook de champignons eerst een keer door de helft en dan in plakjes.

Qua bereiden

In een pannetje doe je wat boter en als dat zacht is, mogen daar de ui en de knoflook bij. De rest van de groenten kunnen erbij als dat glazig is. Ik zou eerst de paprika doen en pas daarna de champignon, omdat de paprika wat langer nodig heeft om zacht te worden.

Als de groentes zacht zijn, kan het paprikapoeder erbij om aan te bakken. Na een minuutje kan ook de tomatenpuree erbij en dat laat je warm worden.

Nadat het goed door elkaar is geroerd, kan de creme fraiche erbij. Dat roer je wederom goed door elkaar totdat een gladde saus ontstaat. Breng het op smaak met zout en peper.

En dan nu de test. Proef het eens zonder de Bacardi, voeg daarna de scheut toe en proef het daarna nog eens. Smaakt beter met Bacardi, toch?

Je kunt natuurlijk ook gewoon rum pakken als je dat hebt staan. Of een andere drank, maar laat je me dan wel weten hoe het smaakt?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: