Spinaziestamppot met Paturain, gerookte spekblokjes, rode ui, knoflook, erwtjes, champignons en bosui, inclusief rundersaucijs

Het is een combinatie die je niet snel maakt: stamppot met Paturain. In mijn ogen passen aardappel en een zachte roomkaas niet zo goed. Ik zat fout. Ik keek wat vreemd toen een collega me op dit recept wees, maar achteraf was dat onterecht. Het smaakt echt prima, deze spinaziestamppot met Paturain, gerookte spekblokjes, rode ui, knoflook, erwtjes, champignons en bosui, inclusief rundersaucijs.

spinaziestamppot

Stamppot dus, of stamp zoals ik in deze eerdere blog over snijbonenstamp uitlegde, is een prima Hollandse maaltijd die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Het originele recept dat ik zag bestond namelijk alleen uit aardappelen, ui, knoflook, spekjes, Boursin en verse spinazie. Mijn variant is net wat anders en uitgebreider. In plaats van verse spinazie gebruik ik die uit de diepvries. Ik vind het namelijk altijd jammer om zo’n grote zak verse spinazie te moeten kopen en dat je dan een deel moet weggooien als het te veel is. Diepvriesspinazie doet het ook prima in deze stamp.

Creatieve vrijheid met ingrediënten

Ik vul het recept wat aan met andere groentes, noem het creatieve vrijheid met ingrediënten om de voedingswaarden wat omhoog te krikken. Dat kan iedereen gebruiken in de wintermaanden. Ik heb namelijk nog wat bosui en kastanjechampignons liggen en uit de vriezer pak ik een klein bordje ingevroren erwten. Die passen overal bij en zitten natuurlijk bomvol vitaminen en mineralen, altijd goed. In plaats van Boursin, pak ik Paturain Light. Dat lijkt me gezonder.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor een maaltijd voor 2 personen:

  • 500 gram kruimige aardappelen (al geschild in het versvak, ideaal)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100-150 gram gerookte spekblokjes
  • 2 bosuien
  • Handvol kastanjechampignons
  • Half bakje Paturain light
  • Bordje diepvrieserwten
  • 2 rundersaucijzen
  • 6 blokken diepvriesspinazie

Qua voorbereiden

Om te beginnen, zet je de aardappelen in een pan op het vuur. Je hoeft er niet heel veel water bij te doen, maar het moet wel allemaal onder water staan. Doe er wat zout bij en dat laat je ongeveer 16 minuten koken. In de tussentijd kun je alles snijden en bereiden.

Tijd om te snijden. Dat betekent dat je de ui ontdoet van zijn vel, dan door de helft en daar maak je halve ringen van. De knoflook plet je onder je lemmet van je mes, het velletje eraf en dan fijn snijden. De champignons gaan eerst ook door de helft en dan in plakjes. De bosui ontdoe je van het buitenste velletje en de witte onderkant. Die door de helft en dan in schuine ringetjes. Ik zou de bosui wel altijd even afspoelen, want er kan wat zand in zitten. En dat is alles!

Qua bereiden

Je hebt 4 pitten nodig om dit te bereiden. Als het goed is, staan je aardappelen lekker te pruttelen. In een ander pannetje doe je de spinazie en dat gaat op een laag vuur. Zo kun je het ontdooien.

Een andere pan kan op het vuur en daar doe je wat boter in. In deze pan bak je de saucijzen in ongeveer 8 minuten klaar.

In een grote pan/wok bak je zonder olie de gerookte spekblokjes aan. Daar komt genoeg vet van af, dus extra boter/olie is echt niet nodig. Als die wat zijn gebakken, kunnen de ui en de knoflook erbij.

Die bak je totdat ze mooi glazig zijn en daar kan dan de champignon bij om te bakken. Dat kun je gewoon rustig laten bakken voor een paar minuten.

Als het goed is, is dan de spinazie ontdooid, is je spek-ui-knoflook-champignon-mengsel gaar en zijn je aardappelen ook gaar. Dan kan het vuur uit.

De aardappelen giet je af en je vangt het kookvocht op. Dit heb je namelijk later nog nodig als je de aardappelen gaat prakken. De afgegoten aardappelen gaan terug in de pan en die prak je fijn tot een droge substantie. Het kookvocht gebruik je om er een mooie zachte massa van te gebruiken. Het is helemaal niet nodig om melk of boter te gebruiken. Vooral niet omdat je er nu ook een half kuipje Paturain bij doet en dat allemaal goed door elkaar roert.

spinaziestamppot in de pan

Als het een mooie gladde en zachte massa is, kunnen de rest van de ingrediënten erbij. Ik zou beginnen met de spinazie. Dan kun je die er mooi doorheen roeren, waardoor het mengsel groen wordt. Als dit is gedaan, voeg je het spek-ui-knoflook-champignon-mengsel toe en dat meng je er weer goed doorheen.

Dan gaan daar de nog half bevroren erwtjes en de rauwe bosui doorheen. Door de warmte van de stamppot ontdooien de erwtjes en krijg je een mooi contrast in je mond van zachte of rauwe groentes. Tegen deze tijd kun je er ook wat peper bij doen. In de aardappelen en spek zat al zout, dat laat ik nu achterwege.

Qua nabereiden

Ik vind het altijd leuk om zo’n metalen kookring te gebruiken voor de presentatie. Die zet je midden op het bord en daar schep je de stamp in. Het saucijsje snijd je in schuine stukken en die kunnen op de stamppot als je de ring hebt verwijderd. Op het einde gaat er nog wat van de rauwe bosui overheen en je bent klaar om te eten!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: