Spaghetti met prei, spinazie en spekjes in een pesto-roomsaus

Als wij vroeger thuis spaghetti aten, was het meestal met een klein beetje gehakt en tomatenpuree. Dat was het, in mijn gedachten dan. Geen idee of het echt zo is, maar daardoor voeg ik nu wel altijd extra groentes toe aan recepten. Zo ook bij deze variant van spaghetti met prei, spinazie en gerookte spekjes in een pesto-roomsaus met Parmezaanse kaas.

Spaghetti met prei en spinazie

Spaghetti mag je trouwens helemaal niet breken en snijden, volgens de Italiaanse traditie. Vertel het verder niet door, maar ik breek spaghetti altijd in kleine stukken, omdat dit eenvoudiger te bewaren is in mijn potten in de keuken. En dat is ook veel makkelijker om het daarna door de pan te scheppen en te eten. Gemak gaat boven traditie…

Qua boodschappen

Dit is voldoende voor 2 personen

  • Spaghetti – volkoren, 50-60 gram per persoon
  • 1 prei
  • 300 gram verse spinazie
  • 1 teen knoflook
  • 125 gram spekreepjes of blokjes
  • Cherrytomaatjes
  • 1 potje groene pesto
  • Kookroom
  • Parmezaanse kaas

Qua voorbereiden

Normaal gesproken vind ik het altijd fijner om eerst alles te snijden en om dan pas te bakken, maar in dit gerecht kan er weinig fout gaan als je alles tegelijkertijd doet.

Je begint met een pan met water op het vuur voor de spaghetti. Doe ook wat zout in het water en na 8 minuten ongeveer kun je dat afgieten en apart zetten.

In een grote pan gaan eerst de spekblokjes zonder olie of boter, want die hebben ook wat tijd nodig om hard te worden en in de tussentijd kun je de groentes snijden.

De prei kan in de lengte door de helft, de buitenste bladeren gaan eraf, dan de delen door de helft en dan in kleinere ringen. Je mag het groen overigens ook best mee snijden, want sommigen gooien dat onterecht weg. Zonde.

Ook de spinazie kun je wat kleiner snijden als je wilt, al is dit niet nodig. Het bakt wat makkelijker als het kleiner is. Ook de knoflook kan klein. De cherrytomaatjes mogen door de helft.

Qua bereiden

Inmiddels is de spek klaar en kan de prei erbij. Pas op dat de prei niet te nat is, want dan kan het spetteren. Ook de knoflook kan erbij Laat dit een paar minuten langzaam gaar worden.

Dan doe je er ongeveer vier scheppen pesto bij. Dat is naar smaak, maar ongeveer 2 scheppen per persoon is prima. Dan doe je daar ook een scheut room bij, zodat je een sausje krijgt. Dit hoeft niet veel te zijn, want spaghetti hoort niet te zwemmen (hadden mijn ouders toch gelijk vroeger!).

Als je dat door elkaar hebt geroerd, kan de spinazie erbij. Steeds een nieuwe hand erbij, als de rest is geslonken. Dat meng je allemaal goed door elkaar, inclusief de gare spaghetti en de gehalveerde cherrytomaatjes. Breng het wat meer op smaak met extra peper. Zout is niet nodig, want de spekjes zijn al zout.

Bij het opdienen doe je er dan nog wat Parmezaanse kaas overheen. En klaar!

Ik vind het heerlijk, wat vind jij ervan?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: