Satésaus voor in de kipsatésalade

Satésaus voor in een kipsatésalade heb je in een handomdraai gemaakt. Je hebt natuurlijk van die handige satésaus die je alleen maar hoeft op te warmen. En eerlijk is eerlijk: daar is helemaal niets mis mee. Simpel en lekker van smaak. Maar ja, je moet het eigenlijk ook zelf proberen te maken, want dan is het minstens net zo lekker. Ik maak vandaag een heerlijke kipsatésalade, met zelfgemaakte satésaus.

kipsatesalade

Als je op zoek gaat naar het perfecte recept voor satésaus of pindasaus kom je bedrogen uit. Het lijkt wel alsof iedereen zijn eigen geheim heeft. Ik maak een redelijk simpele versie van wat ik toch nog in huis heb staan. Ik heb namelijk wel eens van die buien dat ik opeens iets ‘geks’ wil kopen en dat mijn specerijenkast vol staat met potjes die ik nooit gebruik. Satésaus blijkt daar ideaal voor! Het is namelijk een gerecht waar het gaat om de juiste balans en dat kun je prima bereiken met veel ingrediënten.

Qua boodschappen

Voor mijn satésaus heb ik nodig:

  • Een paar scheppen pindakaas – ik heb er 4, genoeg voor 2 personen
  • 250 milliliter melk
  • Potje sambal
  • Ketjapsaus
  • Suiker
  • Azijn
  • Laos
  • Djahe (gemberwortel)
  • Ketoembar (komijnzaad)
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook

Voor de kipsatésalade:

  • 1 kipfilet per persoon
  • Kippenbouillonblokje – 1 per halve liter water

Qua bereiden

Je hoeft maar weinig te snijden voor dit gerecht. De ui en de knoflook worden gesnipperd. Wel is het verstandig om alvast de kipfilet in een pannetje water met het kippenbouillonblokje op het vuur te zetten. Die kip is na ongeveer een kwartier gaar gekookt.

kipsatésalade voorbereiden

In een ander pannetje fruit je de ui en knoflook aan in wat olie. Na een paar minuten kan daar de pindakaas bij. Het is wel verstandig om dit op en heel klein vuurtje verder te doen, of zelfs het vuur uit.

Als je dat door elkaar hebt geroerd, kunnen de rest van de ingrediënten erbij. Een flinke scheut ketjap, de sambal voor de pittigheid, de suiker voor de balans, klein scheutje azijn en de specerijen. Je kunt dit allemaal naar smaak toevoegen, omdat iedereen het weer anders lekker vindt.

Dan giet je er steeds wat melk bij en dat roer je goed door. Voorzichtig roeren anders zit je hele keuken onder. Dit roer je net zo lang door tot je een homogene massa pindasaus hebt, met de pittigheid die je lekker vindt.

satesaus

Inmiddels is de kip klaar gekookt in de bouillon en kan die uit de pan. De kip pluk je uit elkaar en die kan dan in een bakje. Doe daar een paar scheppen van je satésaus bij en je hebt een zelfgemaakte kipsatésalade.

kipsatesalade geplukte kip

Simpel, toch? Maar wel echt enorm lekker op wat stokbrood of naast je bordje nasi.

Nasi met satesaus

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: