Sangria met rode wijn, fanta en vers fruit

Sangria is voor mij het ideale zomeravonddrankje. Met het mooie weer op komst werd het weer eens tijd om te kijken of ik het nog niet ben verleerd. Iedereen heeft zijn eigen variant op deze populaire Spaanse drank, maar dit is mijn versie van rode sangria met verse sinaasappelsap, fanta, likeur, vers fruit, Fanta en suiker.

sangria

In een ver verleden heb ik een half jaar op Tenerife gewerkt. Een onderdeel was een workshop over het maken van ‘echte’ Spaanse sangria. We mochten iedere vrijdag alle gasten in het hotel verzamelen en vertelden in 5 talen waar de sangria uit bestond. We deden het voor en lieten de gasten een beetje proeven, maar de rest was voor ons. Ideale vrijdagmiddagbesteding. We maakt het toen met rode wijn, vers fruit, fanta, sinaasappellikeur zoals cointreau, bananenlikeur en brandy.

Zo moet het dus ‘echt’, ik maak daarentegen een simpele versie omdat de slijterij dicht is en ik de cointreau, bananenlikeur en brandy niet standaard in huis heb. Het enige dat ze in de supermarkt hebben, is Safari. Bij gebrek aan beter nemen we dat maar.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 2 grote kannen Sangria, beide van een liter. 

  • Een liter Spaanse wijn
  • Klein flesje Fanta
  • Safari – bij gebrek aan beter, liever met Cointrea, Brandy en bananenlikeur
  • 5 perssinaasappels
  • 1 citroen
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • Suiker
  • Heel veel ijsklontjes

Qua bereiden

Ik begin met het uitpersen van 4 sinaasappels zodat je verse jus krijgt. Dit verdeel ik over de 2 kannen en daar verdeel ik ook het kleine flesje Fanta over. Bij beide kannen gaat de Safari. Het moet niet overheersen, maar de smaak gewoon wat diepte geven. Een flinke scheut (van 2 seconden, geen idee wat dan de hoeveelheid is) per kan is voldoende. De wijn verdeel ik over de twee kannen en er gaat een flinke schep suiker bij. Dit roer je even goed door elkaar.

Dan snijd ik het fruit: de banaan gaat in plakjes, de citroen en sinaasappel was ik eerst goed en gaan dan eerst door de helft, die weer door de helft en dan in kleine partjes. Ook de gewassen appel gaat met de schil in kleine stukjes. Dit gaat allemaal in een grote schaal en met een lepel mix ik het goed door elkaar. Je kunt overigens alle soorten fruit gebruiken die je wilt. Het geeft altijd weer een andere smaak aan je Sangria. Het fruit is vooral voor de smaak, maar kun je uiteraard ook opeten. Je hoort altijd dat de alcohol in het fruit gaat zitten, maar dat durf ik niet met zekerheid te beweren. Geen idee of het zo is namelijk.

Het fruit gaat bij de Sangria en ik zet het daarna in de koeling. Ik vind koude Sangria namelijk lekkerder dan de lauwe variant. Als je het gaat opdrinken, is het verstandig om het grote wijnglas te vullen met ijsblokjes. Ik heb grote glazen en bij mij gaan er 5 ijsblokjes in en daar gaat dan de Sangria overheen. Proost!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: