Salade met rode bieten, gerookte makreel en krieltjes

Vette vis is goed voor je, hoor je altijd. Dat geloof ik graag, maar verder dan zalm of tonijn kom ik vaak niet. Om het eens wat anders te doen, maak ik vandaag een salade met makreel. Dat smaakt ook prima, maar overheerst wel redelijk. Ik zou er dus niet zo heel veel in doen. De rest van de salade bestaat uit rode bietjes, gebakken krieltjes, komkommer, veldsla en een dressing van mierikswortel en Griekse yoghurt.

rode biet

Deze salade is vooral bijzonder omdat je ook een mooi contrast hebt tussen warm en koud, samen met de vis en de scherpte van de mierikswortel. De bietjes maken het dan weer een stuk zachter en zoeter van smaak.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 2 personen

  • Een potje rode bieten – in staafjes
  • Kleine zak minikrieltjes – hoeveelheid afhankelijk van de honger
  • Halve komkommer
  • Zak veldsla
  • Pak gerookte makreelfilets – naar smaak toevoegen
  • Beetje Griekse yoghurt
  • Potje geraspte mierikswortel
  • Olijfolie

Qua voorbereiden

Voor dit gerecht hoef je niet veel veel te snijden. Het enige is namelijk de komkommer die in kleine stukjes gaat. De makreelfilet trek je in kleine stukjes. Klaar. Door met het bereiden.

Qua bereiden

In een pan op laag vuur doe je wat olie en bak je de krieltjes in een kleine 10 minuten gaar.

In de tussentijd meng je in een bakje 2 scheppen van de Griekse yoghurt, een schep mierikswortel, wat olijfolie, inclusief peper en zout. Dat is de dressing. Hoe meer mierikswortel je erbij doet, hoe scherper het wordt. Dat kun je eventueel wel weer compenseren met meer yoghurt.

Als de krieltjes gaar zijn, doe je ze in een bak met de komkommer en daar schep je wat dressing bij. Goed doorroeren, zodat de dressing mooi wordt verdeeld over aardappels en komkommer.

Dan leg je wat sla op het bord, daar gaat het aardappel/komkommer-mengsel bij. Dan wat van de makreel en de rode bieten. Hoe meer rode bieten, hoe zachter het wordt.

En dan is het tijd om te eten! Het is lekkerder als je alles door elkaar mengt, maar dan wordt het niet echt een mooi plaatje:

rode bieten rommeltje

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: