Rijk gevulde groentesoep met aardappelen, worst en boerenkool

Een collega zei vandaag tijdens het werk al dat het eerder donker leek te worden en dat kan maar één ding betekenen: de winter komt eraan. Al merk ik ook dat mijn omgeving aan het snotteren is en dus kan iedereen wel wat extra vitamientjes gebruiken. Tijd voor een rijk gevulde groentesoep dus. Dit is mijn versie met kippenbouillon, ui, prei, knoflook, bleekselderij, wortel, aardappel, ontbijtspek, boerenkool, tijm en braadworst.

groentesoep

Het originele recept vermeldt dat het een stoere groentesoep is, maar ik zou niet weten waarom. Ik voel me na het eten niet (extra) mannelijk, ik had geen behoefte aan mensen in elkaar slaan of om mijn lichaam vol tattoos te zetten. Het blijkt gewoon een heerlijke soep, waar elke hap echt een andere smaak heeft. Dat kan bijna ook niet anders met zoveel ingrediënten. Het duurt wel eventjes voordat het klaar is om te eten, maar dit gerecht stelt je echt niet teleur.

Het is namelijk een mooi geheel, vol verschillende smaken en texturen. De ontbijtsmaak smaakt wat zachter, er hangt een vleugje tijm omheen, de wortel heeft nog een bite, de stukjes aardappel maken het vullend en bij elke hap bleekselderij weet je dat je aan een gezond soepje bezig bent. Heb je dus behoefte aan wat extra voedingstoffen of wil je een keer een andere soort soep? Dan is dit zeker een aanrader.

Qua boodschappen

Dit is echt wel genoeg voor 4 personen

  • Kippenbouillon voor anderhalve liter soep, zonder zout
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram ontbijtspek
  • 300 gram geraspte wortelen
  • 2 stronken bleekselderij
  • 300 gram krieltjes
  • Eetlepel gedroogde tijm
  • 2 braadworsten/saucijzen
  • Boerenkool – een grote zak is echt te veel

Qua voorbereiden

Het is goed om alvast de anderhalve liter water op het vuur te zetten in een grote pan, samen met de bouillonblokken. Ik gebruikte twee blokjes.

Dan kun je beginnen met snijden. Dat betekent dat:

  • de knoflook in plakjes gaat,
  • de ui gaat in halve ringen,
  • de wortelen gaan in dunne plakken,
  • de bleekselderij moet je eerst van een de buitenste laag ontdoen met een dunschiller en die gaan ook in dunne reepjes
  • de prei van de buitenste laag ontdoen, een beetje van het bovenste groen eraf, dan een keer door de helft en dan in dunne reepjes. Dit kan in een vergiet en moet je even uitspoelen, omdat er nog wat zand in kan zitten.
  • de krieltjes snijd je nog een keer door de helft of in drieën. Hoe kleiner ze zijn, hoe sneller ze gaar zijn.

Dit kan allemaal op groot bord apart worden gezet.

Op een andere snijplank snijd je de ontbijtspek in dunnere plakken en dat worden wat dikkere repen.

De worsten snijd je in met een mes en daar haal je het velletje vanaf.

Alles staat klaar, tijd om te koken.

Qua bereiden

In de kokende bouillon gaan de aardappelstukjes, samen met de gedroogde tijm.

In een grote pan gaat een klein beetje olie en daar gaat de ontbijtspek in. Dat bak je 2 minuten en daar gaan de ui en knoflook bij. Dat laat je op een klein vuurtje in 5 minuten gaat worden.

Daar gaan dan dan de prei, wortel en bleekselderij bij. Dat laat je op een klein vuurtje gaar stoven.

In een koekenpan gaat wat olie en daar gaan de worsten in. Met de spatel maak je daar kleinere stukken van en dat bak je in ongeveer 4 minuten gaar.

In de tussentijd kan het prei-wortel-bleekselderij-spek-mengsel bij de bouillon, inclusief het vocht uit de pan. Dat meng je goed door elkaar.

Dan doe je er de boerenkool doorheen. Je moet zelf even kijken hoeveel je ervan nodig hebt, want je wilt niet dat het overheerst natuurlijk. Ik had aan twee volle handen genoeg.

Daar kan dan meteen de worst (zonder de olie uit de pan) en dat laat je nog een paar minuten goed warm worden, zonder dat het echt hoeft te koken. Je wilt de boerenkool ook niet helemaal overkoken, want je kunt het ook best redelijk rauw eten.

Je brengt het geheel nog eventjes op smaak met wat peper en zout. Je moet zelf maar proeven hoeveel je lekker vindt. En dan is het tijd om te eten.

Smakelijk!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: