Spaghetti in tomatensaus met gehaktballetjes en basilicum

spaghetti met gehaktballetjesHet is een dag waarop ik geen zin heb om wat bijzonders te maken en ik teruggrijp op een gerecht dat me nooit in de steek laat. Het is iets dat je met de leftovers in je koelkast kunt maken, aangevuld met een beetje extra moeite. Het is iets waar iedereen een ander recept voor heeft, maar je kunt dit bijna niet niet-lekker vinden. Ik spreek natuurlijk over: spaghetti in tomatensaus met paprika, zelfgemaakte gehaktballetjes, geraspte kaas en verse basilicum. Oké, misschien toch iets meer moeite dan normaal, maar het is de moeite waard…

Verse producten

Ik heb iets met de Italiaanse keuken. De bereiding is niet erg moeilijk, je gebruikt verse producten en de smaak is simpel, maar lekker. Naast de verse groentes voeg je dan extra smaak toe met wat kaas en verse kruiden. Het eindresultaat is dan een bordje waar je eigenlijk nog een keer van wilt opscheppen.

Niet klassiek Italiaans

Hoe ik het maak is het trouwens niet klassiek Italiaans. Voordat ik de spaghetti ga koken, breek ik het namelijk een keer doormidden. Dat is echt veel eenvoudiger om de gekookte spaghetti daarna in de pan door de rest te roeren, want anders mengt het lastig. De echte Italianen zouden me erom vervloeken, maar mijn geheim is vast veilig bij jou. Toch?

Gehaktballetjes draaien met natte handen

In een kom mix ik het gehakt (ditmaal 250 gram rundertartaar, er was geen andere meer over in de supermarkt), een ei, flink wat paneermeel en wat smaakmaker zoals wat scheuten uit een potje gedroogde Italiaanse kruiden, peper en zout. Je kunt ook nog een ui en knoflook fijn snipperen en dat er doorheen mengen, maar daar had ik vandaag geen zin in. Zonder dat smaakt het ook prima, want ik gebruik de ui en knoflook voor de saus. Nadat alles door elkaar is gemixt, ga je kleine balletjes draaien. Hoe kleiner, hoe fijner het eet vind ik. Ik had er 16 van gedraaid. Dit is mijn gouden tip qua gehaktballen:

Zorg dat je handen wat vochtig zijn tijdens het draaien, dan worden het mooie gladde balletjes en plakt het gehakt niet aan je handen.

Als de balletjes klaar zijn, leg je ze even op en bord apart en is het tijd voor de doorgebroken spaghetti. Ik pak hier nooit zoveel van omdat ik liever wat meer groentes eet, dus ik houd het meestal bij 60-70 gram per persoon. Dat laat je koken in water met zout voor ongeveer 8 minuten. Daar heb je verder geen omkijken naar en als het klaar is, gooi je het in een vergiet en spoel je het af met water en laat je het staan. Dan plakt het ook niet zo aan elkaar.

Multitasken met het snijden van groentes

Tijdens het koken van de spaghetti, kun je in een grote pan wat olie laten heet worden en daar bak je de gehaktballetjes in. Af en toe keer schudden en roeren, zodat iedere kant bruin kleurt. Dan wordt het tijd om te multitasken, maar je kunt dit ook vooraf doen. Voor twee personen, pak ik een halve rode paprika, een halve gele paprika en een halve groene paprika en die snijd ik fijn. Datzelfde doe ik met 1 rode ui en 2 tenen knoflook. Dat leg je apart op een bordje. Ook snijd je wat cherrytomaatjes door de helft. Zoals ik al zei: leftovermaaltijd. Je kunt veel groentes in dit gerecht kwijt. Ik had helaas geen courgette meer, maar dat zou ook prima passen.

spaghetti met gehaktballetjes 2Als de balletjes rondom zijn gekleurd en gaar zijn, leg je ze apart op een bordje onder een stuk folie. Ze hoeven niet helemaal doorbakken, want daar worden ze droog van. In de pan doe je dan weer een klein beetje olie (niet te veel, als het goed is, heb je nog wat vettigheid van de balletjes in de pan zitten) en fruit je kort de knoflook en ui aan. Als dit klaar is, doe je er de paprika bij en dat laat je wat bakken. Ongeveer 2 minuutjes omdat kleine stukjes snel gaar zijn. De cherrytomaatjes kunnen er dan ook bij. Dan pak je een pakje fijngesneden tomaten (ik had iets van 320 gram waar al kruiden – dus smaak – bij zaten) en dat doe je bij het groentemengsel. Dat roer je door elkaar en laat je warm worden. Dit hoef je niet lang te laten koken, want eigenlijk is alles al gaar.

Ik zou het wel nog wat meer op smaak brengen met wat peper, zout en weer wat gedroogde Italiaanse kruiden. Dan doe je er de spaghetti en de gehaktballetjes bij, dat meng je door elkaar en laat je gezamenlijk warm worden. Na een paar minuten is het klaar om te serveren.

Als je het op je bord hebt liggen, doe je er nog wat geraspte kaas, wat fijngesneden verse basilicum en nog wat zwarte peper over heen en het is tijd om te eten!

Wat heb je dus nog om deze spaghetti te maken?

Dit is genoeg voor 2 personen. Je kunt zelf groentes naar smaak toevoegen:

 • 250 gram gehakt
 • Wat paneermeel
 • 1 ei
 • Potje gedroogde Italiaanse kruiden
 • 60-70 gram spaghetti per persoon – ligt eraan hoeveel honger je hebt.
 • Een rode ui – in halve ringen gesneden
 • 2 tenen knoflook – fijngesneden
 • 1 halve rode, gele én groene paprika – in kleine stukjes gesneden
 • Flinke handvol cherrytomaatjes – gehalveerd
 • 1 pakje fijngesneden tomaten met kruiden
 • Beetje geraspte kaas
 • Wat blaadjes verse basilicum – fijngesneden

Binnen een half uurtje klaar en smaakt weer prima. Gebruik jij andere ingrediënten voor je spaghetti?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: