Perzik-Pinda: rijst met kip, pindasaus en perzik

Familierecepten moet je in ere houden, ook al weet je niet meer precies hoe je het moet maken. Ik kan me nog wel herinneren dat mijn oma en moeder dit maakten, maar ik kan helaas niet meer vragen wat het recept was. Ik weet ook niet of dit echt een recept van oma is, maar ik heb het nog nooit bij iemand anders op deze manier gezien. Ik gun mijn oma dus de credits, maar hoor het graag als het anders is. Vandaag maar weer eens een poging om een gerecht van vroeger na te bootsen, net zoals deze soort van Babi Pangang van oma. Dit is mijn variant van Perzik-Pinda.

perzik pinda

Eigenlijk maak je zelf een pindasaus en maak je er met allerlei ingrediënten een gebalanceerde saus van. Er gaat namelijk ketjap in voor de pittigheid, bruine suiker en blikperziksap voor de zoetigheid en wat ketjap voor de zoute toets. Om het geheel wat dieper te maken, kun je er nog allerlei Oosterse kruiden bij doen zoals Vijfkruidenpoeder, gemberpoeder of andere kruiden die je toevallig nog in je kastje hebt staan. Het totaal wordt een mooie, zachte saus met een pittige nasmaak. Prima idee van oma!

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 2 personen

  • 100 gram rijst
  • 250 gram kippendijfilets
  • Perzik uit blik – minimaal 4 halve perziken, meer mag natuurlijk ook
  • Ketjap – scheut naar smaak
  • Bruine suiker – schep naar smaak
  • Sambal – theelepel, naar smaak
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • Pindakaas – drie flinke eetlepels
  • 100 milliliter melk
  • 1 gele paprika – hoort er eigenlijk niet in, maar had ik toevallig nog en past er prima bij

Qua voorbereiden

De eerste stap is natuurlijk weer een pannetje water op het vuur en als dat kookt kan er wat zout bij. De rijst moet ongeveer 8 minuten koken. Als de rijstkorrel zacht is kun je het afgieten en met een deksel op de pan nog even laten nagaren.

Ik vind het altijd fijn om alles gesneden te hebben voordat ik echt ga koken. Dat betekent dat de ui in halve ringen gaat, de knoflook in kleine stukjes en de paprika eerst door de helft, dan in repen en dan in blokjes. Ook de perziken kun je in kleine blokjes snijden. Alles leg je apart op een bordje, zodat je het eenvoudig in de pan kunt doen als je het nodig hebt.

Op een andere snijplank gaat de kip in kleine stukjes.

Qua bereiden

In een wokpan gaat wat olie en daar kan de kip in. Dat schep je goed door de olie en dat laat je ongeveer 5 minuten op een middelmatig vuurtje bakken.

Als de kip een mooi kleurtje heeft, kan de ui en knoflook erbij. Dat roer je goed door elkaar en na 2 minuutjes kan de paprika erbij. Dat weer goed door elkaar roeren en ongeveer een minuut bakken.

Dan wordt het tijd om de saus in de pan te maken. Je doet de drie scheppen pindakaas erbij, de melk en de sambal. Om de saus wat meer op smaak te krijgen, gaat ook de ketjap en de bruine suiker erbij. Je moet zelf maar even kijken welke hoeveelheden je lekker vindt. Meer sambal maakt het pittiger en meer suiker maakt het zoeter, maar dat is logisch. Maak het niet te zoet, want er gaat ook nog wat sap bij uit het blik van de perziken. Dat kan nu dus, inclusief de stukken perzik.

Nadat het sausje voorzichtig staat te pruttelen, zie je dat het wat indikt. Als het te dik wordt, voeg je wat meer melk of sap toe. Breng het nog wat meer op smaak met peper en zout en klaar ben je.

Als het goed is, is de rijst ook al klaar en kun je het tegelijkertijd opdienen. Smakelijk!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: