Spinaziepasta: pasta met kip, Paturain, spinazie en champignons

Pasta met champignons spinazie paturain en kipSpinaziepasta is een gerecht dat je nooit in de steek laat. Het is altijd goedkoop, altijd snel te maken, altijd redelijk gezond en altijd lekker. Een ideale maaltijd voor als je niet veel tijd hebt om te koken, maar ook als je gewoon een keer zin hebt in wat lekkers op je bord. Op het menu staat vandaag volkoren fusili met gebakken kipblokjes, kastanjechampignons en spinazie à la crème in een sausje van Paturain light.

Dit gerecht heb ik leren kennen toen ik nog studeerde en in 14 jaar is het maar weinig veranderd qua receptuur. Het is wel prima zo. Vergelijk het een beetje met vrienden van vroeger spreken tijdens een reünie. Je weet waar de gesprekken over gaan, niemand is veranderd, de grappen blijven hetzelfde maar je zou teleurgesteld zijn als het anders zou lopen. Het is als een goede film die je al honderd keer hebt gezien, waarvan je de tekst letterlijk kunt meespreken, maar die je toch elke keer weer op zet. Ik ken mensen die een andere variant hebben en dat zal vast ook lekker zijn, maar ik wil gewoon deze variant maken omdat ik weet hoe het smaakt. In één woord: top!

Hoe maak je deze pasta?

Ook hierbij is voorbereiding en timing belangrijk. Als je namelijk alles hebt klaarliggen, kun je sneller doorwerken. Uit de vriezer heb ik 150 gram blokjes spinazie à la crème gepakt en op een bordje apart gelegd. Ik heb een handvol kastanjechampignons klaarliggen, samen met een teentje knoflook en een bakje Paturain light.

Ik zet altijd eerst een pannetje water op om dat aan de kook te brengen. Dat duurt een paar minuten. In de tussentijd kan ik wat ingrediënten snijden, want heel erg veel gaat er niet in dit gerecht.

Het snijden van de champignons is simpel. Eerst even schoonmaken met een papiertje omdat er nog wat zand op kan zitten. Dan een keer door de helft en dan in kleine plakjes. Ik pak altijd kastanjechampignons, omdat daar wat meer smaak aan zit dan aan gewone champignons.
voorbereidingEen teen knoflook fijn snijden is ook zo gepiept. Eerst mep je erop met het lemmet van je mes om het velletje los te krijgen. Dan een keer halveren, in kleine reepjes en die gaan weer in kleine blokjes. En dat was het snijden van de groentes al.

Op een andere snijplank kun je dan aan de gang met je kip. Ik pak altijd een ander mes daarvoor, maar omdat je verder niets hoeft te snijden kun je nu hetzelfde mes gebruiken. Scheelt weer afwas. Ik leg mijn hand er plat op en dan snijd ik de filet over de lengte doormidden. Je krijgt dan twee even dikke plakken en dus kun je ook veel beter gelijke porties maken zodat het gelijktijdig klaar is. Die halve filets snijd je in lange repen en daar maak je blokjes van.

Tegen de tijd dat je dit hebt gedaan, kookt het water. Gooi er wat zout in en daar doe je de fusili in. Ik heb altijd volkoren pasta omdat het voedzamer is dan gewone pasta. Fusili zijn van die gedraaide pastaatjes. Dat eet makkelijk en het neemt de saus goed op.

Tijd om te bakken

Op een andere pit laat je een wok warm worden en daar gaat wat zonnebloemolie in. Als het warm is, dan kan de kip erbij. Zet het vuur niet te hoog, want hier gaat ook de knoflook bij. Als het te heet is, wordt de knoflook bitter en niet lekker. Dat laat je bakken totdat het een goudbruin kleurtje heeft. Dan kunnen daar ook de champignons bij om rustig te laten bakken. Doe er wat peper, zout en kerriepoeder bij.

Ja, kerriepoeder. Dat is de enige toevoeging die ik heb gedaan. Het wordt daardoor wat zoeter, voller van smaak. Je kunt het ook weglaten, maar ik vind het wel een prima combinatie.
alles in pan

In diezelfde pan doe je dan de helft van het Paturain-kuipje en de bevroren blokjes spinazie. Je kunt ook de spinazie eerst ontdooien als je sneller wilt zijn, maar het is niet echt nodig. Dat roer je goed door en laat je warm worden.

In de tussentijd is de pasta gaar geworden. Dat giet je af en kan ook gewoon in de wokpan. Nog even goed doorroeren en tijd om te eten.

Is het echt zo gezond?

Het gerecht bevat natuurlijk groentes, volkoren pasta en spinazie. De kipfilet is scharrelkip en bevat veel eiwitten. Van de andere kant: het is spinazie à la crème en het bevat Paturain. Natuurlijk kies ik altijd voor de light-variant, maar zelfs die bevat meer vet dan voorheen. Zie het verschil op de foto hieronder:

paturain

Als ik in de calorieën en koolhydraten duik, is dit ongeveer het resultaat:

75 gram volkoren fusili: 300 kc; 46,9 gram koolhydraten
Halve kuipje Paturain light: 120; 3,6 gram koolhydraten
150 gram spinazie: 65 kc; 3,1 gram koolhydraten
1 kipfilet: 120; 3,2 gram koolhydraten

Dat maakt een totaal van 650 kilocalorieën, qua koolhydraten is het 56,8 gram koolhydraten. De vetten enzovoorts niet meegerekend. Volgens mij is dit best een prima aantal voor een heerlijke maaltijd.

Is het echt zo goedkoop?

Dit zijn de porties voor 1 persoon, dus niet de hele bedragen:

Kipfilet: 1,73 euro
Spinazie: 30 cent
Champignons: 50 cent
Fusili: 20 cent
Paturain: 85 cent

Dat maakt het een gerecht van 3,58 euro per portie voor 1 persoon. Oké, je bent hierdoor overtuigd geraakt? Dan moet je dit op je boodschappenlijstje hebben staan voor ongeveer 2 personen:

  • 75 -100gram volkoren fusili
  • Handvol kastanjechampignons – in plakjes gesneden
  • Half kuipje Paturain light
  • 150 gram spinazie à la crème uit de vriezer
  • 1 of 2 scharrelkipfilets – in blokjes
  • 1 teen knoflook – fijn gesneden

Heb jij een tip om dit gerecht nog beter te maken? Ik hoor het graag in de comments.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: