Pasta carbonara met courgette, champignons en rucola

Het heeft erg lang geduurd voordat ik een poging waagde om pasta carbonara te maken. In het originele recept zit namelijk niet heel erg veel voedzaams. Het wordt dan ook niet voor niets het voer voor de armen genoemd. Dit is mijn gepimpte versie van pasta carbonara met gerookte spekjes, Parmezaanse kaas, ui, courgette, champignons en rucola.

pasta carbonara (1)

Volgens Wikipedia wordt er vaak spaghetti bij gegeten, maar volgens Jamie Oliver is het traditioneel met penne. Dus ja, de soort pasta maakt eigenlijk niet uit. De truc van dit gerecht zit in het maken van de juiste saus. In sommige gerechten wordt room gebruikt, maar dat kun je ook net zo goed weglaten. Want ja, dikmaker. Je hebt nogal snel kans dat de losgeklopte eieren stollen als je ze bij de pasta voegt, dus dan moet je snel zijn. Het is belangrijk dat de pan van het vuur is en dat je een grote pan gebruikt, waarin je er lustig op los kunt scheppen. Voor de rest is het zeker een aanrader om eens te proberen!

Qua boodschappen

Dit is voldoende voor 2 personen 

  • 100 gram pasta
  • Halve courgette
  • 2 eieren
  • 200 gram gerookte spekblokjes
  • Parmezaanse kaas
  • 1 grote rode ui
  • 1 teen knoflook
  • Half bakje champignons
  • Halve zak rucola
  • Peper

Qua voorbereiden

In een pannetje met water kook je de pasta in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar. Daar heb je verder geen omkijken naar.

Qua groente snijden is het iets meer werk. De courgette snijd je eerst in dunne plakken en dan in blokjes. De ui ontdoe je van de buitenkant en die gaat door de helft. Je legt de helft plat op het snijblok en je snijdt hem verticaal in, daarna draai je de ui een kwart slag en maak je er kleine blokjes van. Heel fijn hoeft het niet, anders kun je er voor kiezen om de ui ook een paar keer horizontaal in te snijden voordat je er blokjes van maakt. Ook de champignons snijd je wat fijner en de knoflook gaat ook in kleine stukken. Dat leg je allemaal klaar op een bord en dan kun je verder met koken.

Qua bereiden

In een grote pan gaan de spekblokjes met een heeeeeeel klein beetje olie (tegen het plakken in de pan, als je een goede antiaanbaklaag hebt, kun je ook makkelijk zonder de olie). Als de stukjes wat harder zijn gebakken, kunnen de ui en knoflook erbij voor ongeveer 2 of 3 minuten. Dan kunnen ook de champignons en courgette erbij. Die bak je ongeveer 5 minuten mee.

In de tussentijd klop de eieren los in een schaaltje met wat van de kaas. Als het goed is, is je pasta nu ongeveer ook gaar. Vang wat van het kookvocht op tijdens het afgieten. Een beetje van dat kookvocht kan bij het eiermengsel en dat blijf je goed doorroeren.

De pasta kan dan bij de spek en groentes en dat roer je goed door elkaar. Het vuur mag hier al uit, want er zit genoeg warmte in de pan. Nu komt het moeilijke gedeelte: de ei bij de rest gieten. Blijf goed doorroeren, zodat het eimengsel niet stolt maar zodat je een mooie egale saus krijgt.

Meng nu ook de rucola door de pasta carbonara, samen met wat peper. Zout hoeft niet, want de spekjes zijn al zout genoeg.

Het wordt dan meteen tijd om aan tafel te gaan zitten, want de saus wordt nogal snel droog. Wil je dat het wat natter is, dan heb je altijd nog wat van het kookvocht van de pasta over.

Voordat je het opdient, strooi je er nog wat rucola overheen en klaar ben je. Een smakelijke pasta carbonara, maar dan met wat extra ingrediënten. Vergeet niet om de Parmezaanse kaas en peper op tafel te zetten, voor nog wat meer smakelijke extraatjes.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: