Paprikasoep met tilapiafilet, verse basilicum en ciabatta

Soms koop je in enthousiasme een heleboel groentes die verpieteren in je koelkast, omdat je even geen zin hebt om te koken. Herkenbaar? Ik houd niet van verspillen en dus moet je creatief zijn met wat er nog ligt. Vandaag was dat een trio aan paprika’s dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zat. De oplossing: we maken er gewoon een soepje van! Vandaag op het menu staat mijn romige paprikasoep van drie kleuren paprika, tomaat, ui, knoflook en kookroom, samen met tilapiafilets en verse basilicum, geserveerd met ciabatta.

paprikasoep op bord

Soep maken vond ik altijd maar betrekkelijk saai. In mijn ogen hoorde soep steevast als voorgerecht bij het oer-Hollandse aardappel, vlees en groentes. Daar houd ik niet zo van en dus maakte ik dat eigenlijk ook nooit klaar, waardoor ik dus ook bijna nooit soep maak. Deze variant is echter prima geschikt als maaltijdsoep en dus heb je ook geen aardappelen, vlees of groentes meer nodig.

Qua boodschappen

Dit is genoeg soep voor 2 personen

 • Drie kleuren paprika: rood, geel en groen
 • 2 tomaten
 • 2 rode uien
 • 2 tenen knoflook
 • Kookroom
 • Paprikapoeder
 • Paar blaadjes basilicum
 • 2 diepvries tilapiafilets
 • 2 blokken kippenbouillon
 • 1 liter water
 • Ciabatta

Qua voorbereiden

Qua planning is het verstandig om nu alvast de oven aan te zetten op 220 graden, zodat je de ciabatta kunt bakken. De ciabatta heeft ongeveer 8 minuten nodig, dus die kan er eigenlijk meteen in als de oven is voorverwarmd. Vlak voor het opdienen snijd je ze in plakken.

Het pannetje met een liter water en 2 blokken kippenbouillon gaat op het vuur om de bouillon alvast te maken.

De tilapiafilets leg je op een bordje zodat ze een beetje kunnen ontdooien.

Dan kun je beginnen aan het snijden van de groentes. De paprika’s gaan eerst door de helft, dan gaan de pitjes eruit en snijd je ze in repen en in blokjes. De rode uien gaat in kleine ringen, de knoflooktenen in kleine plakjes en de tomaten snijd je ook eerst door de helft, dan in plakken en dan in stukjes. Dat leg je allemaal klaar op een bordje, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

paprikasoep gesneden

Qua bereiden

In een soeppan doe je wat olie met boter op een zacht vuurtje. Als dit warm is, doe je de ui erbij. Nadat die glazig zijn, kunnen de paprikastukken erbij. Dat bak je rustig aan voor een paar minuutjes.

paprikasoep in pan

Bij de ui en paprika gaat een flinke eetlepel paprikapoeder voor de smaak. Dat bak je even goed mee en dan kan de tomaat en de knoflook erbij. Dit roer je goed door elkaar en laat je warm worden.

Op dit moment kan de hete bouillon bij de soep. Dat laat je samen aan de kook komen. Tijd voor de staafmixer!

Ik vind het wel lekker als er nog wat stukken paprika herkenbaar zijn, dus je pureert het niet helemaal fijn. Je moet zelf maar kijken wat je lekker vindt. Voor de smaak maakt het niet echt uit.

Als je soepje een mooie dikte heeft, kan de kookroom erbij. Ik gebruik niet heel veel, maar genoeg om de soep wat te binden. Breng het op smaak met zout en peper.

De tilapiafilets snijd ik in kleine stukken en die leg ik in de soep. Na 5 minuten langzaam koken zijn de stukken gaar en is het tijd om op te scheppen.

Doe de soep in een grote kom, inclusief de vis, zodat je een goed gevulde kop hebt. Snijd de basilicum fijn en strooi dit over de soep. Als je dit samen met de ciabatta eet, is dat voldoende om er weer een avond tegenaan te kunnen. Smakelijk!

En het smaakt ook prima als je het de dag erna weer warm maakt:

paprikasoep dag 2

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: