Pad Thai met garnalen, limoen en cashewnoten
Soms heb je van die dagen dat je gewoon lekker wilt eten en je er ook de tijd voor kunt nemen. Op een dergelijke avond vind ik het heerlijk om mijn eigen versie van Pad Thai te maken. Deze Oosterse maaltijd bestaat uit mihoen, roerei, verse groentes, garnalen en geroosterde cashewnoten. Door alle ingrediënten wordt het een maaltijd met wat zuurs, zoets en pittig: de gouden combinatie in Oosterse gerechten.
Neem je tijd met voorbereidingen
Pad Thai leerde ik kennen op een vakantie in China. Het is eigenlijk altijd bedoeld als bijgerecht. Mijn versie is wat anders dan de normale variant, want ik houd ervan om er veel groentes bij te doen. Omdat er ook nog ei bij zit, inclusief wat cashewnoten, vermoed ik dat het nog gezond is met alle voedingsstoffen erin. Een goed gevulde maaltijd dus. Ik waarschuw je wel, want het duurt even voordat je de afzonderlijke ingrediënten tot een perfecte maaltijd kunt combineren. En omdat er nogal wat stappen nodig zijn, vind ik het altijd fijn om goed voorbereid te zijn: alles gesneden op een bord klaar hebben.
Wat je dus nodig hebt, voordat je echt begint met koken:
- gesneden rode ui in halve ringen
- Een halve winterpeen in dunne reepjes gesneden
- gele paprika in kleine blokjes
- groene paprika in kleine blokjes
- 2 gesneden knoflooktenen
- in ringen gesneden rode peper – zonder pitjes want anders wordt het echt te pittig
- in ringen gesneden bosuitjes
- ontdooide garnalen – bevroren garnalen gewoon in een schaaltje doen en langzaam koud water op laten stromen en binnen een paar minuten zijn ze ontdooid.
- 2 eieren losgeklopt in een schaaltje – gewoon met een vork loskloppen
- een handvol ongezouten cashewnoten
- gehalveerde limoen – zie onderaan deze blog voor de snij-tip
- bakje taugé
Het koken kan beginnen
Goed, dat heb je dus allemaal gesneden en staat klaar om bereid te worden. Op het vuur zet je een pannetje met water op, dat je laat koken. Ondertussen pak je een wokpan en die laat je warm worden, met wat olie.
Droge garnalen tegen het spatten
In die wokpan gaan dan de grote garnalen, maar zorg wel dat ze droog zijn. Het is belangrijk dat ze droog zijn, want anders spat je olie veel te erg. Je bakt dus eerst de garnalen een beetje aan en dan gaat de ringen van rode peper erbij, inclusief een teen knoflook. Als de garnalen bijna klaar zijn, leg je ze op een schaaltje apart.
In die hete pan doe je de losgeklopte eieren en die bak je aan. Als je er met een spatel doorheen gaat, maak je er een roerei van. Dat is snel gebeurd en als het ei is gestold, kan dat bij de garnalen op het bord. Even de pan schoonmaken met een keukenrolletje en dan kunnen er de cashewnoten in. Die laat je roosteren, maar laat ze niet te zwart worden. Je moet het dus goed in te gaten houden en veel in beweging houden. Als die klaar zijn, kan het ook erbij op het bord.
Mihoen afspoelen met koud water
Inmiddels kookt het water en kan de mihoen erbij. Je kunt ook noedels pakken, of wat anders met sliertjes. Ik vind mihoen vaak wat lekkerder. Het gaat mij om de groentes en dus is 50 gram voor mij genoeg. Het duurt ongeveer 4 minuten voordat die klaar zijn. Je giet het af in een vergiet en je dompelt het onder in koud water, zodat de garing stopt. In het vergiet kun je het alvast wat kleiner snijden, zodat je het straks beter in pan kunt verwerken (pas op dat je je dure mes niet kapot maakt zo). Maar dat is voor latere zorg, want tijdens het koken van de mihoen kun je de groentes gaan bakken in de wok.
Lekker wokken
De wok staat dus nog steeds op het vuur en de olie kan wat opwarmen als je de mihoen in het kokende water doet. Je begint met het bakken van de rode ui en de knoflook. Na een tijdje is dat wat zachter en kunnen de wortel, gele en groene paprika erbij. Als de groentes wat zachter zijn geworden, kan het flesje met de Pad Thai saus erbij. Ik doe meestel het hele flesje, omdat dit best een grote pan wordt. Voor wat extra smaak doe ik er ook nog en scheutje vissaus bij en het sap van een halve limoen. Dat zorgt dus voor een mooie afwisseling van zout en zuur.
Als het sausje warm is geworden, kan het volledige schaaltje met garnalen, ei en cashewnoten erbij. Ik zou trouwens nog wat noten apart houden, zodat je het bord mooi kunt opmaken. Flink doorroeren. Dan kunnen ook de gesneden bosui en taugé erbij. Goed doorroeren.Omdat je het wokt, is dit echt binnen 5 minuten klaar en dat is dus tegelijkertijd met de mihoen, die er dan bij kan. Dit doe ik altijd als laatste omdat je niet te veel mihoen wilt, zonde anders. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk groentes om het gezond te maken.
Het bord opmaken
Dan is het eigenlijk al tijd om het bord op te maken, omdat het gerecht volledig in de pan zit. Pak een mooi bord en schep er wat Pad Thai op. Je kunt de overgebleven noten over het bord verdelen. Heb je toevallig nog wat koriander staan? Dan kun je dat nu fijn snijden en over het gerecht uitstrooien. Ik houd niet zo van koriander, dus ik skip het vaak. Heb je gefrituurde uitjes? Dat past er ook prima bij.
Tip om limoenschijfjes te maken
Dien het gerecht wel op met wat schijfjes limoen. Dat verhoogt de smaak. Het is vaak even uitvogelen hoe je er mooie schijfjes van maakt. Dit is mijn gouden tip om schijfjes limoen te maken:
Eerst de limoen halveren, maar dan in de lijn waar het takje aan zat. In de lengte dus. Als je hem anders halveert, worden de schijfjes niet zo mooi. Als je de limoen goed hebt gehalveerd, leg je ‘m met de open kant op de snijplank en snij je de limoen schuin in 3 stukken. Per limoentjes kun je dus 6 mooie schijfjes maken.
Wat staat er op je boodschappenlijstje?
Dit is genoeg voor 2 personen:
- 100 gram mihoen
- 2 eieren
- 1 rode peper
- Stuk of 20 grote garnalen
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- Halve gele paprika
- Halve groene paprika
- Halve grote wortel
- 3 bosuitjes
- 1 bakje taugé
- 1 limoen
- 1 flesje Pad Thai saus
- 1 zak ongezouten cashewnoten
- Fles vissaus