Niet-saaie snijbonenstamp met spekjes, champignons en bosui

snijbonenstamp met spekjes, bosui en champignonsOok al kom ik uit Nederland en staan we bekend om onze stamppotten, de stamppot is vroeger bij mij niet tot cultureel erfgoed gebombardeerd. Als we al stamp (ja, zo noemden we dat) aten, dan was het vaak wortelstamp (hutspot voor de rest van Nederland) en daar smeerde de familie een dikke laag mayonaise overheen. Walgelijk. De andere stampotten waren, in mijn geheugen, ook maar saai en zonder allerlei tierelantijnen. Het meest bijzondere waren waarschijnlijk de uitgebakken (en steenharde) speklapjes om het geheel wat te opvrolijken Dat moet anders kunnen!

Een stukje comfortfood

Met dit weer eind september (guur, koud en nat) is stamp een ideale maaltijd om te maken. Het doet iedereen aan huiselijke gezelligheid denken en dat kun je met dit weer natuurlijk prima gebruiken. De stamp is een prima gerecht waar je allerlei zaken uit je koelkast in kwijt kunt. Je kunt er dus zo veel aan toevoegen dat het altijd een mooi stukje comfortfood wordt.

Gemak in een zak

In de supermarkt koop ik een zakje geschilde aardappelen van 500 gram. Dat is niet uit luiheid, maar als ik een grotere zak koop, moet ik een deel weggooien omdat ik nooit aardappelgerechten maak. En ja, het is ook best makkelijk dat ze al zijn geschild en gesneden. Ik wilde geen stamp die ik al eens gemaakt heb en ik kan me niet herinneren dat ik ook snijboon heb gegeten, dus dat wordt het. Een zak van 200 gram snijbonen in kleine stukjes gesneden. Handig! Ik koop er ook nog twee speklapjes bij om wat vlees binnen te krijgen. Samen met wat bosui, champignons, rode ui en gerookte spekreepjes wordt dit een prima maaltijd.

Tijd om te koken

Ik gebruik vier verschillende kleine pannen, om naderhand alles in 1 pan te kunnen gooien. Dat werkt bij mij het fijnst, maar betekent wel dat je genoeg ruimte op je fornuis moet hebben.

 • Ik snijd de aardappelstukken nog wat kleiner zodat ze sneller gaar worden. Waarom 20 minuten wachten als het ook sneller kan? Ik doe de kleinere aardappelpartjes in een pan en zet dat nipt onder water. Wat zout erbij en op het vuur ermee. Dit heeft ongeveer een kwartiertje nodig en dat kun je in de gaten houden door er met een vork in te prikken. Als de aardappelen uit elkaar vallen, is het gaar.
 • Een ander pannetje gaat op het voor en dat vul ik met een halve liter water. Zodra kookt, gaan er wat zout en de snijbonen bij en dat is in ongeveer in 8 minuten klaar.
 • In een andere kleine koekenpan, bak ik de speklapjes en dat is ook in ongeveer 8 minuten klaar. Na 4 minuten draai je het om.
 • Dus eerst de aardappelen op, dan de snijbonen en het vlees. Als je het goed timet, is dat allemaal ongeveer gelijktijdig klaar.
 • In de tussentijd halveer ik een rode ui en daar maak ik ringen van. Een handvol kastanjechampignons halveer ik en dat worden kleine stukjes. Ik pak 3 bosuitjes en die snijd ik in kleine ringen. In een vergiet spoel ik die ringetjes af, omdat er nog wat zand in kan zitten. Dit leg je allemaal apart op een bord.
 • Een vierde pan laat ik heet worden en daar bak ik een handvol gerookte spekblokjes in. Als die een mooi kleurtje hebben, kan de ui erbij. Als die wat zachter is, kun je de champignons erbij doen en dat roer je goed door. Na een paar minuten is dat ook gaar.
 • Voorheen maakte ik altijd stamppot met een schaaltje warme melk, maar dat is helemaal niet nodig! Wat je ook kunt doen, is het kookvocht opvangen als je de aardappelen afgiet. De aardappelen gaan dan weer terug in de pan en daar doe je een klein beetje boter, gemalen peper en wat kookvocht bij. Zout is niet nodig, dat zit al genoeg in het gerecht. Dat kun je pureren en als het te droog is, doe je er wat meer kookvocht bij. Dat wordt een prima zachte stamppot.
 • Je giet dan de snijbonen af en die kunnen bij de stamp. Ook het ui-spek-champignon-mengsel inclusief het vocht kan erbij in de pan. Dat schep je even goed door en dan kun je er de kleine bosuitjes doorheen mengen.
 • Neem een bord, doe de stamp erop en leg het speklapje daar bovenop. Om het af te maken, gaat er nog wat bosui overheen. Klaar!

Niet-saaie stamp met allerlei smaken

En zo maak je een niet-saaie stamp waar elke hap anders smaakt. De snijboon is lekker zacht, maar de rauwe bosui zorgt voor een frisse toon. Je hebt ook helemaal geen jus nodig, want je spekjes en de smaak zitten al in het gerecht. Laat die winter maar komen!

Wat staat er op het boodschappenlijstje?

Dit is genoeg voor 2 personen

 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 200 gram snijbonen
 • 1 rode ui – in halve ringen
 • 3 bosuitjes – in kleine ringen
 • handvol gerookte spekjes
 • handvol kastanjechampignons – klein gesneden
 • 2 speklapjes

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: