Mosselen met soepgroenten, witte wijn en frietjes

De R zit niet eens in de maand en de mosselen zijn er weer! Dat is dus een ezelsbruggetje dat niet helemaal klopt. En hoewel ze nu nog wel wat duur zijn (6,50 euro per kilo) wilde ik het toch weer eens maken. Je kunt het natuurlijk eten met brood en verschillende sausjes, vanavond eet ik het met frietjes uit de oven. Dit zijn mijn mosselen met fijne soepgroenten, witte wijn, ui, knoflook en enkele kruiden uit een potje.

mosselen2

‘Vroeger’ kocht ik altijd zo’n zakje mosselkruiden erbij (niet doen, want niet nodig), inclusief te dure voorgesneden groenten. Of ja, in mijn beleving zijn die zakken die naast de mosselen duurder dan de zakken uit het koelschap. Ik kies voor fijne soepgroenten met prei, peen, broccoli, bloemkool, selderij en witte kool. Iemand vroeg ooit aan me waarom die groenten erbij horen, terwijl ik ze niet echt op at. Volgens mij zijn ze namelijk vooral voor de smaak bedoeld en niet om te eten. Ik hoor het graag als het anders is. De mosselen zelf zijn al gezond genoeg: weinig calorieën en rijk aan eiwit, mineralen en vitaminen.

Qua boodschappen

Dit is voor 1 persoon, maar deze hoeveelheden kunnen ook als je voor 2 personen kookt.

  • Frietjes voor in de oven
  • 1 kilo mosselen per persoon
  • 1 zak fijne soepgroenten van 250 gram
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gemalen paprikapoeder
  • Peper
  • Zout
  • Half blokje visbouillon – heel als je voor 2 personen kookt
  • Sausje naar keuze – ik vind knoflooksaus er lekker bij

Qua voorbereiden

Je kunt alvast de oven voorverwarmen op 200 graden en dan op een stuk bakpapier de frietjes op een plaat in 20 minuten klaar maken.

In de spoelbak laat je water lopen en daar doe je de mosselen in. Was ze nog een keer goed schoon, zodat je zeker geen zand proeft. Kijk ook even goed of er beschadigde mosselen in zitten. Zijn ze kapot of blijven ze dicht: gooi ze weg.

In de tussentijd snijd je de ui in halve ringen en de tenen knoflook ontdoe je van het velletje door er met het lemmet van je koksmes op te drukken. Die hoeft verder niet klein te worden gesneden.

In een mosselpan gaan dan de voorgesneden groenten, de sambal, de wijn, de ui, de knoflook, de peterselie, het paprikapoeder, de visboullion en wat peper en zout. De mosselen kunnen erbij en dat schep je rustig door elkaar.

Qua bereiden

Als de frietjes nog 5 of 6 minuten nodig hebben, zet je de mosselpan op het vuur. De truc bij mosselen is dat je ze niet te lang kookt, want dan worden ze kleiner en stugger. Pas wel op dat de pan niet overkookt, dan haal je de deksel eraf en zet je het vuur lager.

Qua serveren vind ik het leuk om ze in een aparte schaal te doen met een schuimspaan, maar als je een grotere hoeveelheid hebt, kun je ze beter in de pan laten zitten. Dan blijven ze warmer tijdens het eten.

mosselen

Samen met de krokante frietjes en een beetje saus is dit een ideale zomermaaltijd. Vooral als je langzaam de rest van de witte wijn kunt opdrinken, buiten op het balkonnetje.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: