‘Mac and cheese’ met zelfgedraaide gehaktballetjes, tomatensaus en basilicum

Als je bij Google de zoekopdracht ‘Macaroni and cheese‘ ingeeft, krijg je veel recepten en foto’s van het resultaat. Het is vaak een droge macaroni-schotel, gecombineerd met erg veel kaas. Heerlijk Amerikaans. Goed voor dichtgeslibde aderen, dus dat gaan we maar eens anders doen. Dit is mijn variant  van de macaroni met kaas, inclusief zelfgedraaide gehaktballetjes en een verse tomatensaus.

mac and cheese op het bord Als je wat vaker mijn recepten leest, kom je al snel tot de ontdekking dat ik vaker wat Italiaans getinte maaltijden maak. Ik houd gewoon van de combinatie van verse groentes en de bijbehorende smaken. Ik maak het vaak met wat minder pasta en wat meer groentes om het wat voedzamer te maken. Heb je geen zin in lang kokkerellen, dan is dat geen probleem omdat je ook prima tomatensauzen uit blik of pak hebt. Wil je wel wat meer aandacht schenken aan wat je eet, dan is het maken van een eigen tomatensaus ook heerlijk. Ik ga vandaag voor de gulden middenweg en combineer een saus uit een pakje met wat verse tomaten en andere smaakmakers.

Wat heb je nodig voor deze macaroni and cheese?

Dit is genoeg voor 2 personen:

  • 130 tot 150 gram macaroni (ligt een beetje aan de hoeveelheid honger)
  • 250 gram gemengd gehakt
  • Sambal
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Italiaanse kruiden
  • Zout en peper
  • 2 sjalotjes
  • Knoflook
  • Blik gepelde tomaten
  • 2 pomodori tomaten
  • 1 rode ui
  • 250 gram voorgesneden groentes (of wat je in je koelkast hebt liggen: paprika, prei, wortel, champignon, courgette)
  • Geraspte kaas
  • Verse basilicum

Dat zijn best veel verschillende ingrediënten, maar het bereiden van dit gerecht is niet heel moeilijk hoor. Zoals altijd begin ik met het snijden van de groentes:

  • De sjalotjes erg fijn snipperen – dus eerst ontvellen, dan door de helft, beetje insnijden en dan kleine snippers ervan
  • 2 tenen knoflook fijn snijden – met het lemmet erop slaan, velletje eraf halen en klein snijden
  • 1 rode ui – eerst ontvellen, door de helft en dan in halve ringen
  • De 2 tomaten snijd je door de helft, en dan in in kleine blokjes

Gehaktballetjes draaien met natte handen

Dan wordt het tijd om de gehaktballen te draaien. In deze blog ‘Spaghetti met tomatensaus’ heb ik dat al eens uitgelegd, maar ik doe het nu nogmaals voor de volledigheid.

  • In een grote ovenschaal doe je het gehakt, het ei, de sambal, peper, zout, Italiaanse kruiden, de sjalotjes, 1 teen knoflook en wat geraspte kaas. Dat meng je goed door elkaar met 1 hand, met de andere hand doe je er steeds wat paneermeel bij zodat het wat droger wordt. Als het droog genoeg is, kun je er balletjes van draaien.
  • Eerst even je handen wassen en dan kun je kleine balletjes in de palm van je hand draaien. Hoe kleiner de balletjes, hoe sneller ze gaar zijn. Met natte handen gaat het beter dan met droge handen. De balletjes leg je op een bord opzij.

Tijd om met het vuur te spelen

Rond dit punt zet je een pannetje op met water om de macaroni in te koken. Op een andere pit zet je een grote koekenpan waar je de gehaktballen in kunt maken, met wat olie op het vuur. Als de pan warm is, bak je de gehaktballetjes rondom bruin. Dat duurt een paar minuten en als ze klaar zijn, schep je ze op het bord terug. De olie laat je in de pan zitten.

Het pannetje water vul je met de macaroni, wat zout en daarna doe je er wat olijfolie bij. Dat is niet om de macaroni niet te laten plakken, maar dat is zodat het niet overkookt.

saus en gehaktballetjes in de pan

In de warme koekenpan doe je de rode ui en de andere teen knoflook. Als dat wat glazig is gebakken, gaan daar de fijn gesneden tomaten en daarna de gepelde tomaten inclusief het vocht errbij. Dat breng je op smaak met wat peper, zout en Italiaanse kruiden. Het ligt er een beetje aan hoe nat het is, maar dit laat je rustig koken. Doe het wel met een schuine deksel, zodat niet heel je keuken onder spat. Gewoon zachtjes laten koken totdat de saus een prima dikte heeft.

Na een minuut of 6 kunnen de voorgesneden groentes erbij end at meng je goed door elkaar. Op het einde kun je de macaroni afgieten en die voeg je bij de saus, inclusief de gehaktballetjes. Je laat het geheel nog even warm worden en dan kun je het opdienen.

Op het bord gaat dan wat van het macaronimengsel, samen met wat geraspte kaas en gesneden verse basilicum. Smakelijk!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: