Koolvisfilet uit de tajine met harissa, saffraan en courgette

In een bevlieging kocht ik ooit een tajine, omdat het me leuk leek om daar eens wat mee te doen. Dat had ik fout. Ik heb de pot nu ongeveer drie jaar en ik heb het drie keer gebruikt. Is het dan zonde van het geld? Nee, want je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Datzelfde geldt voor deze opgerolde koolvisfilet uit de tajine met harissa, saffraan, knoflook, courgette, rode ui en tomaatjes. Het wordt gecombineerd met couscous en een zoete wortelsalade als tegenhanger van de pittigheid van de harissa.

tajine

Een tajine is een pot die je op het fornuis zet. Omdat de deksel als een kegel is gevormd, druppelt de stoom terug het gerecht in waardoor er geen smaken verloren gaan. Dat is de theorie, in de praktijk is het best een handige pot omdat je er allerlei gerechten in kunt klaarmaken. Een soort stoofpot voor bijzondere gerechten.

Dit gerecht leen ik van het boek ‘Jamie in 15 minuten’. Dat zijn gerechten die in 15 minuten klaar kunnen zijn, maar dat is alleen als je alles klaar hebt staan en je precies weet welke stappen je wanneer moet zetten. Vooral bij dit gerecht is dat aardig lastig omdat het drie losse gerechten zijn: de stoofpot, de couscous en de wortelsalade. Daar komt ook nog eens bij kijken dat er ingrediënten bij zitten die je niet zo vaak gebruikt, zoals harissa en saffraan. Ik ga het dus net wat anders doen dan vriend Jamie.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 2 personen:

 • 4 koolvisfilets uit de diepvries
 • 350 ml passata
 • 2 ansjovisfilets
 • 2 theelepels harissa
 • Pluk saffraan
 • 1/2 courgette
 • 1 rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • Handvol cherrytomaatjes
 • 100 gram couscous – als je meer honger hebt, meer pakken
 • 1 groentebouillonblokje
 • 1 citroen
 • 1 grote wortel
 • 4 augurken
 • Flinke schep zilvervliesuitjes
 • Slasaus

Qua voorbereiden

Ik vind het altijd fijn om goed voorbereid aan de slag te gaan, dus het is fijn om alvast alles gesneden te hebben. Voordat ik echter begin met snijden, zet ik een halve liter water op het vuur met het bouillonblokje en ik doe alvast wat water in de waterkoker. In een bak met lauw water leg ik de koolvisfilets om ze sneller te laten ontdooien. Als ze zacht zijn, dep je ze droog met wat keukenpapier.

De courgette gaat eerst over de lengte door de helft en dan in dunne plakjes. Ook de rode ui snijd ik zo nadat ik het velletje heb weggehaald. Een citroen snijd ik door de helft en daar maak ik 2 dunne plakken van. De cherrytomaatjes gaan door de helft. De 2 tenen knoflook snijd ik fijn. Dat gaat allemaal apart op een bordje.

Qua bereiden

In een kommetje gaat de couscous, samen met wat peper, zout en de plakken citroen. Daar schep je wat van de bouillon op totdat de couscous net onder staat. Je kunt er nu ook wat kerriepoeder en kaneel bij doen voor de smaak. Dan gaat er een stuk folie overheen en kun je het 10 minuten laten staan.

couscous

De tajine gaat op het vuur en er gaat wat olie in. Als dat warm is, kunnen de ui, knoflook, ansjovisfilets en de harissa bij. Dat bak je even rustig aan en dan kan de passata erbij.

In een kommetje gaat de saffraan en daar schenk je wat van het kokende water uit de waterkoker op.

Als de passata staat te pruttelen, doe je wat peper en zout op de koolvisfilets en die rol je op. Je kunt ze dan mooi in de passata zetten. Daarna schenk je de saffraan op de filets. Nu kunnen ook de stukken courgette erbij. De overgebleven citroen knijp je uit boven je hand, zodat de pitjes in je hand vallen. Dan kan de deksel erop en laat je het voor ongeveer 8 minuten zacht pruttelen.

tajine gevuld

De grote peen rasp je in kleine stukjes. De augurken snijd je in kleinere stukken. De geraspte wortel gaat in een kom en daar kan dan wat slasaus bij, samen met de zilvervliesuitjes en de gesneden augurken. Even goed doorroeren en klaar is je salade. Zo simpel is het. Lekker zacht en zoet en dat is een goede tegenhanger voor de pittige harissa.

wortelsalade

Vlak voor het opscheppen roer je de couscous los met een vork. En klaar ben je!

op tafel

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: