Koken, een beetje van jezelf en een beetje van computer Watson

Koken is van oudsher iets dat je op gevoel doet. Recepten worden decennialang geperfectioneerd en het duurt even voordat je de kneepjes van het vak kent. Het is ook niet voor iedereen weggelegd, want sommigen hebben er meer gevoel voor en kiezen dan vaak om iets met dat creatieve koken te gaan doen. Is de menselijke creativiteit nodig om te kunnen excelleren in de gastronomie?

Dat was het natuurlijk wel. Als je in een restaurant komt, wil je worden verrast en verwend door de kookkunsten van de chef en zijn goed gebalanceerde gerechten. Die gerechten zijn waarschijnlijk opgebouwd door het veelvuldig combineren van smaken en het testen ervan. Sommige combinaties bestaan al jaren en zijn uitvoerig beschreven in kookboeken in allerlei soorten en maten. Goed documenteren, opdat wij nooit meer zullen vergeten. Soms worden de boeken doorgegeven van generatie op generatie, waarbij de recepten angstvallig stil worden gehouden. Geheime familierecepten wil je immers niet zomaar vrij geven, want het kan goed dat je familie decennia heeft gedaan om dat specifieke gerecht te perfectioneren.

aspiciusBoeken laten verstoffen in de kast

Ik heb ook een aantal kookboeken staan en in sommige kijk ik nooit. Ik heb geen idee wat er in staat, maar ze staan gewoon leuk in de kast. Heel veel kennis waar ik eigenlijk niets mee doe. Als ik in de keuken sta, maak ik klaar waarvan ik weet wat lekker is met elkaar en daar houdt de creativiteit wel op. Er zijn zo veel smaken, combinaties, technieken die ik niet ken en die een hele andere draai aan het eten kunnen geven. En als ik dat al lastig vind met mijn fascinatie voor koken, hoe zit dat dan met de mensen die zich niet zo verdiepen in eten?

Een robot als chef

watsonZij hoeven niet te vrezen, net zo min als ik. Over een aantal jaren hebben we namelijk allemaal een computer in de keuken die recepten voor ons bedenkt, klaarmaakt en test. Dat lijkt science fiction, maar deze kookrobot is nu al beschikbaar. Watson is de supercomputer van IBM. Je kent hem wellicht wel van de schaakwedstrijden tegen de top van de wereld of het meedoen aan het televisieprogramma Jeopardy.

Deze supercomputer is zo slim dat hij zelflerend is geworden en zijn aandacht heeft hij nu gevestigd op het koken. Hij weet welke ingrediënten goed samen aan en kan zo analyseren welke smaakcombinaties op moleculair niveau bij elkaar passen. Kokerellen als tak van scheikunde,

Een onbeperkte bron aan kennis

Het grote voordeel van Watson is dat hij een onbeperkt geheugen heeft en dus ook alle smaken met elkaar kan combineren. Dat betekent dus meer ingrediënten per gerechten en smaakcombinatie waar chefkoks niet eens aan denken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Klinkt als fictie, toch? Klopt, al heeft Watson laatst zijn eerste eigen saus op de markt gebracht: de Bengali Butternut BBQ Sauce. Die saus is dus volledig door een computer bedacht en op de markt gebracht. Als dit al het begin is, wat is er dan nog veel meer mogelijk in de toekomst?

Bengali Butternut BBQ Sauce

Compleet nieuwe gerechten en smaken? Op maat gemaakte gerechten? Dat gaat het dus over nieuwe gerechten bedenken, maar stel nu dat je het thuis kunt gebruiken. Dat je invoert wat je nog over hebt en dat de computer daar zelf een gerecht bij bedenkt. Dat betekent nooit meer voedsel weggooien dat je over houdt. Stel dat je een allergie ergens voor hebt, dan kan een computer daar zelf een menu op samenstellen. Wat als computers straks ook kunnen meten hoe je lichaam in elkaar steekt en waar je behoefte aan hebt, dat het menu daarop wordt aangepast.

Overal een computer voor

Je zult het nog wel zelf moeten bereiden en dat kan natuurlijk mislukken, ook al zijn de aanwijzingen nog zo goed. Ook daar is een oplossing voor bedacht. De Thaise regering heeft namelijk een smaaktestcomputer ontwikkeld die kan testen of een Thais gerecht kwalitatief hoogwaardig is. Ja, echt waar. Zie dit artikel op Vice. Een robot test of je curry wel authentiek Thais is.

Thaise curry

Gerechten worden voor je bedacht, je wordt geholpen in de keuken en een computer bepaalt daarna of het lekker is. Klinkt ideaal voor mensen die niet zo goed kunnen koken of er nooit zin in hebben, maar ook daar zullen vast wel computers voor komen die dat ook van je overnemen.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: