Kliekjes passen prima op een snelle pizza tijdens Wereldvoedseldag

resultaatOngeveer 14 procent van de boodschappen in Nederland belandt ongebruikt in de vuilnisbak. Volgens het AD zijn dat  100.000 vuilniswagens per jaar in Nederland vol met ongebruikt eten. Wat zonde, vooral omdat je producten vaak kunt hergebruiken of dat data op verpakkingen vaak slechts een indicatie zijn. Speciaal op Wereldvoedseldag maak ik daarom een pizza met kliekjes die ik toevallig toch nog in de koelkast heb liggen. En ja, dat smaakt weer prima.

Een pizza is echt fantastisch. Je kunt het heel uitgebreid doen door de saus zelf te maken met een tomatensaus met ui en knoflook als basis, vol met Italiaanse kruiden. Hoe meer smaak de saus heeft, hoe beter de pizza smaakt. Je kunt ook echt ontzettend veel ingrediënten op de pizza gooien, zodat je het geheel naar eigen smaak kunt vormen. Laatst hebben we zelfs met meloen geprobeerd en dat was ook verrassend lekker. Een pizza maken kent 4 stappen: bodem maken, ingrediënten voorbereiden, pizza bouwen, bakken/opruimen.

Stap 1: de bodem maken

Laten we beginnen met de bodem voorbereiden. Wat je nu nodig hebt: een bodemmix, mix-apparaat, water, olijfolie en een beetje bloem apart. Je kunt ook alvast de oven laten voorverwarmen op 200 graden. Het is belangrijk dat je ovenplaat voor de pizza ook alvast warm wordt, zodat de bodem hard wordt.

bloem op aanrecht

In een kom doe je ongeveer 200 gram bodemmix. Ik heb die van het merk La Tua Farina. Het is een mix waar al zout, gist en meel in zitten. Daar doe je dan ongeveer 125 ml water bij en een flinke olijfolie. Met een mixer kneed je dat door totdat het een mooi deeg is. Ik kneed het daarna altijd nog even met de hand door om te voelen of het goed is en om het wat meer elasticiteit te geven. Als het deeg te plakkering is, hoort er wat meer bloem bij totdat het goed en zacht aanvoelt. Dan laat je het deeg in die kom rusten/rijzen en kun je verder met de rest van de ingrediënten. Hoe langer je het deeg laat rijzen, hoe beter de bodem wordt. Nu wil ik een snelle pizza en laat ik het gewoon op het aanrecht staan totdat ik door kan.

Stap 2: de ingrediënten voorbereiden

Normaal gesproken maak ik de saus dus ook zelf (ja, echt!) maar nu heb ik gewoon een pakje gezeefde tomaten. Ik kan dus doorgaan met het snijden. Omdat het kliekjesdag is, pak ik wat ik in mijn koelkast heb liggen. Ik gebruik vandaag een handvol kerstomaatjes, een halve rode paprika, vier zongedroogde tomaten en de allergoedkoopste mozzarella. De gerookte spekreepjes zijn al gesneden.

De tomaatjes kunnen klein worden gesneden, de halve paprika in kleine blokjes, net als de zongedroogde tomaten. Je hoeft voor pizza echt geen dure buffelmozzarella, maar gewoon de allergoedkoopste. Mozzarella is de beste kaassoort voor pizza, omdat het goed smelt en de smaken goed absorbeert.

Ik heb ook nog een basilicumplantje staan en daar pak ik zes blaadjes van die ik fijn snijd. Uit mijn kastje pak ik ook wat zout, peper en een busje gedroogde Italiaanse kruiden.

Stap 3: de pizza bouwen

In deze fase heb je wat ruimte nodig op het aanrecht. Je maakt een flink stuk schoon en dan kneed je het pizzadeeg nog een paar keer goed door met je handen. Je pakt wat van de bloem die je had staan en dat strooi je uit over het aanrecht, zodat de pizza niet blijft plakken. Je doet ook wat bloem op de roller en op het deeg en je rolt het uit tot een mooie plak. Af en toe keer draaien en alle kanten even vaak rollen zodat de dikte overal gelijk is.

saus

Pak dan de hete ovenplaat uit de oven, leg het neer op een plek die hittebestendig is, doe er een stukje bakpapier op en leg daar je pizza op. Dan gaat daar eerst de tomatensaus op en dat smeer je uit. Dan wat peper, zout en de Italiaanse kruiden.

saus en Mozzarella

Als eerste gaat er dan de mozzarella op, dan de paprika, de cherrytomaatjes en de zongedroogde tomaten. Daarna de spekjes en dan de basilicum. Zo bouw je een mooie pizza, maar maak hem niet te vol: anders wordt de bodem niet mooi hard. De zijkanten vouw je naar binnen en druk je aan met je vinger. Dat geeft een mooi effect als je gaat bakken.

volledig belegd

Stap 4: bakken en opruimen

De oven is heet, de pizza is klaar, tijd om te bakken. Je schuift de pizza in de oven en nu heb je een kwartier om je keuken weer op te ruimen. De bloem moet namelijk van het aanrecht en doe dat met een droge doek. De bloem plakt namelijk als het nat wordt en dat is irritant. Ruim ook de rest van je spullen op en kijk regelmatig hoe je pizza zich gedraagt in de oven. Achteraf bezien had ik beter de basilicum pas op het einde er overheen kunnen strooien, nu komt het niet goed tot zijn recht.

Met een spatel voel je of de onderkant al hard is en als alle ingrediënten een mooi kleurtje hebben, kun je aan tafel.

Deze moeite was dus om 1 pizza te maken voor 1 persoon, maar dat is het meer dan waard. Ik hoef geen eten weg te gooien, ik heb de pizza gevuld met verse groentes om het nog een beetje gezond te maken en het smaakt nog prima ook! Het is gewoon een prima kliekjesmaaltijd op Wereldvoedseldag. Geen boodschappenlijstje, gewoon maken met wat je nog in huis hebt!

Wat is jouw ideale pizza?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: