Mensen weer leren koken met Jamie Oliver’s Food Revolution: de strijd tegen obesitas

Het kan toeval zijn, of het wordt gewoon vaak herhaald. Ik kom de laatste tijd opmerkelijk vaak het programma van Jamie Oliver op 24Kitchen tegen over zijn Food Revolution in Amerika. In het programma uit 2010 bezoekt de Engelse chefkok het stadje Huntington in de ongezondste regio van Amerika om maaltijden op basisscholen beter te maken en om de mensen van het stadje beter te leren koken. Mijn mond valt tijdens het kijken echt constant open van verbazing.

Jamie Oliver's Food Revolution

Het is natuurlijk ook heel vreemd dat een kok uit een ander land even komt vertellen hoe het moet, terwijl de koks op school al jarenlang hun best doen met de mogelijkheden die ze hebben. In het begin krijgt Jamie daarom ook veel tegenwerking als hij de voeding wil aanpakken. Geen pizza meer bij het ontbijt en weg met de smaakjesmelk met flinke hoeveelheden suiker. Op het menu komen verse groentes en kip. Geen voorbewerkte kipnuggets, maar echte kip.

Verschil tussen een tomaat en een aardappel

Dat is best een uitdaging, want de meeste kinderen kennen niet eens het verschil tussen een tomaat en een aardappel. Jamie moet dus flink aan de slag om het bewustzijn over eten te veranderen. Hij wordt daarbij ook nog eens tegengewerkt door de Amerikaanse regelgeving, want daarin staat dat iedere maaltijd zowel rijst als brood moet bevatten. Regels die nooit zijn herzien met de kennis van nu.

Jamie wil dus vooral de kennis van de Amerikanen verbeteren omdat er zo veel onwetendheid bestaat over eten. Mensen koken gewoon niet meer, omdat het veel makkelijker is om langs te gaan in de vele fastfoodrestaurants. Op scholen is het zelfs verboden om met mes en vork te eten, waardoor mensen worden gestimuleerd om met hun handen te eten, net als in fastfoodrestaurants. Daar moest en zou verandering in komen.

Het is toch ook best vreemd dat kinderen wel leren wat de sinus is bij wiskunde en waar de grond uit bestaat in een regio waar ze nooit komen bij aardrijkskunde. Het zal vast belangrijk zijn, maar met die kennis wordt nooit meer iets gedaan. Waarom krijgen kinderen geen les op school over voeding en over koken? Volgens mij plukken ze daar letterlijk de rest van hun leven de vruchten van.

Naar aanleiding van zijn televisieprogramma kreeg Jamie Oliver de TED-prijs, waarbij hij een wens mocht doen. Zijn wens: leer ieder kind over voedsel. Je kunt zijn indrukwekkende presentatie hier bekijken:

Bewustwording heeft een positief effect

Op internet lees ik verschillende verhalen over het succes van zijn Food Revolution. Hier lees ik dat heel veel scholen de oude menu’s weer voorschotelen, maar hier lees ik juist dat na twee jaar er nog steeds vers wordt gekookt. Dit artikel uit 2013 laat ook zien dat de scholen in Huntington nog steeds gezonde voeding serveren, gesteund door het lokale ziekenhuis. Hoe je het ook wendt of keert, het is goed om te zien dat bewustwording een positief effect heeft op het gedrag van mensen. Op zijn eigen website staat de meest recente update, waaruit blijkt dat er grote stappen zijn gezet, maar er ook nog veel weerstand is tegen gezonde voeding.

Ik stond echt versteld van het feit dat mensen niet meer weten hoe ze moeten koken, een slecht voedingspatroon hebben en waardoor de levensverwachting voor het eerst lager ligt dan bij de vorige generatie, dankzij obesitas. En dat allemaal door voeding!

Een gezond eetpatroon is een voorwaarde voor een goede gezondheid

“Een gezond eetpatroon is geen garantie voor een goede gezondheid, maar wel een voorwaarde”, aldus de website van het Voedingscentrum. Het verkleint de kans op een heleboel ziektes. Voeding staat dus in directe relatie tot je gezondheid en daar kun je dus dagelijks iets aan doen. Lees hier meer over de relatie tussen voeding en gezondheid. Alleen dit zinnetje is al motiverend genoeg: “Gezonde voeding kan een kwart van alle kankers en hart- en vaatziekten voorkomen.”

Het is een van de redenen waarom ik deze blog ben begonnen. Ik wil laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om in een half uurtje een voedzaam gerecht op tafel te zetten met verse groenten. En gelukkig sta ik daar niet alleen in…

Wil je de uitzending met Nederlandse ondertiteling bekijken, bekijk het filmpje dan op de website van TED. Serieus, doen!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: