Italiaanse hamburgers met groene pesto, tomaat en buffelmozzarella ter ere van Internationale Hamburgerdag

Het is Internationale Hamburgerdag en dan kun je natuurlijk niets anders op tafel zetten. Helemaal niet erg, want ik houd wel van een goed gevulde hamburger. En hoewel er een zweem van Amerikaans om de hamburger hen hangt, maak ik vandaag een Italiaanse variant. Dit is mijn hamburger op een pitabroodje met groene pesto, rucola, tomaat, buffelmozzarella en rode ui.

hamburgers

In een eerdere blog heb ik al eens beschreven hoe ik een heerlijke hamburger van de grill maakte. Dat leek me toen best een gezonde variant met allerlei groentes, vandaag doe ik het iets ongezonder. Af en toe mag je jezelf best wel eens kriebelen, toch? Je kunt er voor kiezen om de groene pesto ook zelf te maken, daar zal ik binnenkort maar eens een blogje aan wijden Vandaag haal ik het gewoon uit een potje.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 4 hamburgers voor 2 personen

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Italiaanse kruiden
  • Schepje sambal
  • Peper
  • Zout
  • Zongedroogde tomaten – grote eetlepel
  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • Rucola
  • 2 tomaten
  • 1 buffelmozzarella
  • 1 potje groene pesto
  • 4 pita broodjes

Qua voorbereiden

Je begint met het snijden, zodat je daarna soepel door kunt werken en je het slechts van het wachtend bordje hoeft te pakken op het moment dat je het nodig hebt. Werkt stressverminderend, echt. Snijden dus: 1 rode ui gaat in kleine snippers, de andere in ringen. De knoflook gaat fijn. De tomaten en mozzarella in plakken en ook de zongedroogde tomaten snijd je fijn.

In een grote schaal gaan het ei, het gehakt, de gesnipperde uisambal, wat peper en zout, de knoflook, een eetlepel Italiaanse kruiden en de zongedroogde tomaten. Doe er wat paneermeel bij en kneed het met je vingers goed door elkaar. Als het te nat is, doe je er meer paneermeel bij, zodat je een mooie droge bal krijgt. Dat is alles qua voorbereiden, easy peasy.

Qua bereiden

Op een snijplank maak ik hamburgers door het gehakt eerst in vieren te delen met je handen en daar plakken van te maken. Ik heb van die metalen ringen om mooie ronde burgers te krijgen, maar dat is geen vereiste.

Een pan gaat op het vuur met wat olie en boter. De hamburgers gaan erin als de olie heet is en de hamburgers moet je ongeveer 3 à 4 minuten aan beide kanten bakken. Af en toe beetje bewegen, voor de rest lekker rustig laten bakken.

Op een grillplaat maak je in de tussentijd de pitabroden warm. Draai ze een kwartslag als er mooie donkere strepen op staan, dat geeft een mooi effect.

Als je de broodjes gaat vullen, begin dan met een flinke schep pesto. Daar gaan rucola en de plakken tomaat op. Leg de hamburgers op de tomaat, met daarbovenop de plakken mozzarella en daar weer wat uienringen op. Voor de foto is het mooi als er nog wat groen van de rucola op ligt, maar dat is niet noodzakelijk.

Dat is alles! Leuk resultaat met weinig werk, dus probeer het vooral zelf een keer uit. Eet het wel met een bordje eronder op, want er komt nogal veel vocht uit de mozzarella en tomaat. Gratis tip, doe er je voordeel mee.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: