Hoe maak je schitterende foto’s van je eten?

camerakeuzeNu ik wat meer ga doen met het publiceren van mijn gerechten (lees: niet meer alleen plaatjes met filters op Instagram zetten), wordt het ook hoog tijd dat ik me wat meer ga verdiepen in de kunst van de voedselfotografie. Het is namelijk best een opgave om de lekkerheid van het gerecht ook precies zo in een foto te vangen. Ik ben er niet zo heel goed in, dus wordt het tijd voor een cursus foodfotografie. Ik ben wat gaan struinen op het internet en heb wat interessante zaken gevonden. Waar moet je aan denken als je een gerecht op de foto wilt zetten? Dit zijn wat tips…

De camerakeuze voor je foodfoto

Het belangrijkste waar je over moet nadenken, is de apparatuur die je gebruikt. Een goede spiegelreflexcamera maakt betere foto’s dan mijn telefoon. Punt. Maar ja, ik heb eigenlijk geen zin om die camera te pakken nadat ik mijn bord heb opgemaakt om er een foto van te maken. Dan moet ik naderhand dat kaartje weer in mijn laptop doen, de foto kopiëren, bewerken en dan is het pas klaar voor gebruik. Redelijk omslachtig als ik gewoon een leuke foto wil en me wil storten op mijn maaltijd. Ik verkies dus mijn telefoon boven mijn spiegelreflexcamera, puur voor het gemak. Ik neem dus genoegen met foto’s van mindere kwaliteit. Hoe kan ik dan toch maximale foto’s nemen?

Er zijn wat technische punten waar je aan moet denken bij fotografie. Ik heb ooit een keuzevak gevolgd waar ik de beginselen van het fotograferen leerde. Het ging dan bijvoorbeeld over de sluitertijd en ISO-waarden, maar ook over belichting en compositie – dus hoe je voorwerpen positioneert.

Een flitser zorgt niet voor de juiste kleuren op het bord

tafelAls je de juiste kleuren wilt overbrengen, is belichting erg belangrijk. Werk niet met de flitser op je telefoon, want dan krijg je echt hele fletse kleuren. Lillik! Dat wil je natuurlijk niet, want je wilt de rijke kleuren juist benadrukken. Je kunt het beste dan het gerecht dichtbij een raam met natuurlijk licht fotograferen, maar niet direct in het zonlicht. Als je lampen erbij wilt gebruiken, is het verstandig om zacht licht te gebruiken. Zorg dat er genoeg licht is, anders wordt je foto erg korrelig en dat ziet er natuurlijk niet smakelijk uit. Kijk ook goed welke producten je naast elkaar legt. Het werkt vaak prima als je bijvoorbeeld rood en groen met elkaar combineert. Het is niet voor niet dat er van die rare groene plasticjes tussen de snacks liggen bij de cafetaria. Dan lijkt die snack smakelijker.

Hoe richt je je foto in qua compositie?

Qua compositie draait het om het ordenen van de beeldelementen. Je kent die vakantiefoto’s wel waar iemand recht voor een gebouw staat. Saai! Vooral niet doen. Speel juist een beetje met het draaien van de camera en de hoek waarin je de foto maakt. Vaak werkt schuin van voren prima, zodat je kunt focussen op 1 bepaald element in het gerecht. Probeer je bord dan ook wat schuin te draaien, dan krijg je een speelse foto. Probeer dat element op 1/3e van de foto te zetten en niet recht in het midden, dit wordt ook wel de ‘rule of thirds’ genoemd in de fotografie. Let daar maar eens op als je naar professionele foto’s kijkt. Nu je het weet gaat het opvallen.

mes1mes2

Heb je een gerecht klaargemaakt met heel veel beeldelementen en wil je niet de nadruk leggen op 1 onderdeel, dan kun je beter een foto van bovenaf nemen. Zet bijvoorbeeld de macrostand aan en probeer zoveel mogelijk detail op de foto te krijgen. Ik vind het dan wel lastig om een goede foto te krijgen, omdat ik bij mijn inrichting vaak een schaduw krijg. Daar moet ik nog wat op zien te verzinnen. Ook hier is de lichtbron dus erg belangrijk, want die schaduw is natuurlijk weer weg te werken met een andere lichtbron. Kijk daarom altijd goed naar het hele plaatje en niet alleen naar je bord.

Attributen op tafel

bordenJe kunt trouwens qua bord ook veel combineren. Heb je gewoon een vierkant bord, draai het dan wat schuin. Heb je een bijzondere vorm, dan wordt de foto ook al wat specialer. Daarnaast kun je nog denken aan allerlei schalen en attributen, maar als man zijnde doe ik daar niet zo aan. Ik heb geen tierelantijnen op tafel. Mijn tafel is trouwens gemaakt van steigerhout en dat blijkt een prima ondergrond voor de foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om daarmee te spelen: leg er bijvoorbeeld een keer een krant onder of een gekleurde snijplank. Dat zorgt ook meteen voor een ander plaatje. Zorg trouwens wel dat er geen vlekken op je bord zitten, anders lijkt het meteen een beetje smoezelig en dat verpest de foto.

Je hebt dus gedacht aan je maaltijd, je compositie, je lichtbronnen en je presentatie. Tijd om de foto te nemen. Doe dit wel zo snel mogelijk want anders is je eten koud en daar heb je niet die tijd voor in de keuken gestaan. Ik heb me ooit laten vertellen dat de foto’s in kookboeken wel worden gemaakt met afgekoelde producten, omdat het mooier op de foto zou staan. Of dat ze worden besprenkeld met water of olie. Tsja, ik wil gewoon lekker eten en daar een mooi plaatje van schieten.

Gebruik een app om je genomen foto te bewerken

Ik gebruik dus mijn telefoon om een plaatje te maken. Met de normale foto-app kun je allerlei zaken aanpassen, maar je hebt ook allerlei apps om de foto nog wat te bewerken naderhand. De Instagram-app is ideaal, maar iedereen gebruikt dezelfde filters. En vaak wil je het juist net een beetje anders aanpassen. Ik heb zojuist geleerd dat je met de app SnapSeed veel bewerkingen kunt doen. De eerste indrukken van deze app zijn goed en die ga ik zeker uitproberen de eerstkomende tijd. Houd de site goed in de gaten om te kijken of mijn foto’s inderdaad beter worden.

Heb je nog meer tips qua fotografie? Laat het me vooral weten.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: