Groene curry met kokosmelk, boontjes en pittige kipfilet

Het is maandagavond, de avond waarop ik meestal moet zaalvoetballen. Dat betekent dat ik dus niet uitgebreid kan koken. Waar sommige mensen dan kiezen voor friet/pizza, kies ik voor voorgesneden groenten. Ook een soort fastfood en het past prima in deze groene curry met kokosmelk, pittige kipfilet, boontjes, voorgesneden groentes (prei, wortel, taugé) en zilvervliesrijst.

groene curry

Groene curry is prima gerecht voor als je keer een andere smaak wilt proberen. Het is daarnaast ook nog eens gezond als je het volpropt met allerlei groentes. Kokosmelk is dan wel weer een calorieën bom, maar daar bestaan ook light-versies van. Ik gebruik de groene curry kruidenpasta van Conimex en op het pakje staan een aantal suggesties qua groenten. Ik vul het aan met kastanjechampignons die ik nog in de koelkast heb liggen en met sperziebonen.

Qua voorbereiden

Dit is genoeg voor 2 personen:

  • 2 scharrelkipfilets
  • 1 pakje groene curry kruidenpasta van Conimex
  • 100 gram sperziebonen
  • 250 gram voorgesneden groenten uit zak
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 400 ml kokosmelk light
  • Wat je nog in de koelkast hebt liggen: kastanjechampignons of tomaatjes
  • 100 gram zilvervliesrijst

Qua bereiden

Om te beginnen, zet je een klein pannetje water op het vuur en daar gaat wat zout in als het water kookt. Dit is om de sperziebonen te blancheren.

Je kunt ook voorgesneden sperziebonen halen, maar dan heb je best een grote zak en het is zonde als je ze weg moet gooien. Het is daarnaast helemaal niet veel moeite om ze gerecht-waardig te krijgen. Eerst snijd je de uiteinde van beide kanten eraf en dan gaan ze in kleinere stukken. Dan was je ze af en dan kunnen ze in het kokende water. Dat hoeft maar 4 minuten, dan afgieten en afspoelen met koud water zodat het kookproces stopt. Je kunt ze daarna apart op een bord leggen. Ik zou hetzelfde pannetje weer vullen met water en dat op het vuur zetten voor de rijst. Daar zou ik dan 200 ml water en 200 ml van de kokosmelk in doen.

Tijdens het blancheren kun je de rest van de groentes snijden. De knoflook plet je met het lemmet van je mes, het velletje eraf en dan klein snijden. De rode peper snijd ik over de lengte door om de pitjes eruit te halen, daarna gaan ze in kleine stukjes. Ik snijd nu ook de champignons fijn.

Op een andere plank snijd ik de kipfilet in kleine stukjes. Die kunnen in een wok met olie, na en paar minuten kunnen daar de helft van de knoflook bij en de helft van de rode peper. Dit laat je bakken en daar kunnen wat specerijen bij: peper zout, Chinees vijfkruidenpoeder, gemberpoeder, wat je nog in het kastje hebt staan. Extra smaak. Als de kip is gebakken, kan die ook apart op een bord.

Rond deze periode kun je de rijst in het pannetje water/kokosmelk doen en dat laat je 8 minuten koken. Als dat is gekookt, kun je het afgieten en met een deksel erop laten rusten.

In de lege wok doe je nog wat olie en daar gaan dan de rest van de knoflook en rode peper in. Als dat wat is aangebakken kunnen de groenten erbij. Na een paar minuten kan de kruidenpasta en de rest van de kokosmelk erbij. Op het pakje staat 200 ml kokosmelk, en weggooien is zonde. Daarom heb ik het bij de rijst gedaan. Krijgt je rijst ook weer extra smaak van.

Als dit ongeveer 9 minuten heeft gekookt, kan de rest erbij: de kip en de geblancheerde sperziebonen. Dat is binnen een minuut wel warm. De rijst is ook al gekookt, dus eigenlijk ben je dan helemaal klaar met koken.

groene curry 2

Qua tip

Mocht je trouwens de curry te pittig vinden, dan is dit de gouden tip: een schepje suiker tijdens het koken! Daarmee wordt het wat zoeter en haalt de scherpte wat weg. Niet te veel, want dit gerecht moet lekker scherp zijn. Smakelijk!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: