Gnocchi met groene pesto, spekjes en rucola

gnocchiHet zijn van die balletjes die je vaak in het schap laat liggen, omdat je geen flauw idee hebt wat je ermee kunt doen. Of ja, dat was jarenlang bij mij het geval bij gnocchi. Pas toen ik enkele jaren geleden in een Italiaans restaurant was in Shanghai (of all places) proefde ik het voor het eerst. En eigenlijk kun je er best veel mee doen, prima te combineren met smaken en sausjes. Vanavond staat er gnocchi met pesto op het menu.

Italiaanse klonten

Voor de mensen die geen flauw idee hebben waar ik over spreek. Gnocchi is het meervoud van gnocco. Dat is het Italiaanse woord voor klont. Het zijn kleine bolletjes gemaakt van aardappelpuree dat met meel en zout wordt gekneed tot bolletjes. Je hebt ook een variant met tarwe overigens… Het smaakt inderdaad als een mix tussen aardappel en pasta. Het plakt wat in je mond als je het te droog maakt, zorg dus voor wat extra ingrediënten.

Smeuïg met groene pesto

Ik maak het smeuïg met groene pesto dat gewoon uit een potje komt. Je kunt het zelf maken, maar de biologische pesto die ik heb, is goed van smaak. Dat komt dadelijk, eerst even de ingrediënten snijden. Bij mij zijn het vandaag kastanjechampignons die ik eerst doormidden snijd en dan in kleine plakjes. Een rode ui snijd ik door de helft en dan in ringen. Ik snijd tevens wat zongedroogde tomaten in kleine stukken. Wat je verder nodig hebt is een zak met rucola. Die kun je fijn snijden als je wilt, maar hoeft niet. Leg ook alvast de zak met gerookte spekblokjes klaar, net als de geraspte kaas. Dat is alles, tijd om te gaan koken.

Hoe maak je het?

Je hebt 2 pannen nodig: 1 soort wokpan voor de ingrediënten en 1 voor de gnocchi. Je kunt ongeveer tegelijkertijd aan de slag. In een pan zet je wat water aan de kook en daar doe je wat zout bij. Als het water kookt, doe je er de gnocchi in en als ze bovendrijven laat je ze nog 2 minuten doorkoken. Dan kun je ze afgieten, terug in de pan en daar doe je dan enkele schappen pesto bij en dat roer je goed door.

In de andere pan bak je de spekjes aan totdat ze wat harder zijn, daar doe je de ui en champignons bij en die laat je meebakken. Als dat klaar is, kun je er de gekookte gnocchi bijdoen, samen met de zongedroogde tomaten en wat rucola. Dat meng je goed door elkaar in de pan. Het is waarschijnlijk al zout genoeg, maar wat gemalen peper kan nooit kwaad om wat extra smaak te krijgen.

Op het bord kun je dan het gnocchi-mengsel opscheppen, daar wat geraspte kaas overheen en daar kan weer wat rucola bovenop. Mocht het echt feest zijn, dan kun je het nog afmaken met wat geroosterde pijnboompitten. Na het snijden, kun je dit in 10 minuten gereed hebben. Een ideale maaltijd als je niet veel tijd hebt dus!

Het boodschappenlijstje:

Dit is genoeg voor 1 persoon

  • 75 tot 100 gram gnocchi – gekookt in zout water
  • 1 pot groene pesto
  • Handvol kastanjechampignons – door de helft, dan fijn
  • 1 zak rucola
  • 1 rode ui – in halve ringen
  • 1 pot zongedroogde tomaten – stuk of 5 fijngesneden
  • 1 zak gerookte spekblokjes – aanbakken
  • 1 zak geraspte kaas – naar wens over het gerecht strooien

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: