Gestoofde spruitjes met kastanjechampignons en gnocchi

Wat heb ik een ongelooflijk trauma aan spruitjes overgehouden. Ik lust bijna alles, ik probeer iedereen tegen heug en meug alles te laten proeven en zelf heb ik spruiten altijd vervloekt. Ik weet nog dat ik ze als kind niet lustte omdat ze veel te bitter waren, maar hoe is dat nu? Tijd voor de test! Dit zijn gestoofde spruitjes met kastanjechampignons en gnocchi in een roomsaus.

spruitjes

Of je smaak verandert om een flink aantal jaren zoals je weleens hoort, weet ik niet zeker. Het klopt wel dat ouderen minder smaakpapillen hebben dan kindjes en dus ook eten anders ervaren. Dat klinkt aardig logisch toch. Dat ik vroeger dus geen spruiten lustte, is dus eigenlijk geen reden om het nu niet meer te proberen. Een flink aantal minder smaakpapillen betekent vast dat het nu wel enigszins draaglijk moet zijn, toch? We gaan het testen…

Qua boodschappen

Dit is ruim voldoende voor 2 personen

  • 500 gram spruitjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Half pak gnocchi
  • 125 ml slagroom
  • 1 blokje groentebouillon
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel bloem
  • Flinke hoeveelheid boter

Qua voorbereiden

Zet alvast een pannetje op het vuur met wat water, zodat je de gnocchi kunt koken. Die zijn in ongeveer 4 minuten klaar, daarna even afspoelen onder koud water en weg zetten totdat je ze nodig hebt.

De spruiten zijn al gesneden en gewassen, dus daar hoef je niets meer aan te doen. De champignons gaan in kwarten, de ui wordt gesnipperd en ook de knoflook gaat fijn. Dat is al het snijwerk, dan kun je beginnen met bakken.

Qua bereiden

In een grote pan gaat wat boter en als dat warm is, doe je er de spruiten, champignons, ui en knoflook in. In 5 minuten bak je dat op een middelhoog vuurtje, totdat het een klein beetje is gekleurd.

Dan kan er een ruime eetlepel bloem bij. Roer het goed door elkaar en laat de bloem een minuut meebakken. Dat is nodig om later de saus te binden.

Het bouillonblokje verkruimel je boven de pan, daar kan ook de slagroom en het water bij. Roer het goed door elkaar en laat het ongeveer 10 minuutjes door pruttelen. Breng het op smaak met wat versgemalen peper en na een paar minuten kan ook de gnocchi erbij om weer warmer te worden.

Het lijkt in het begin een grote pan vol romige soep, maar na ongeveer 10 minuten wordt het wat dikker. Laat het pruttelen, totdat de saus een goede dikte heeft en dan kun je het serveren.

Ik eet het met een biefstukje, prima combinatie. Wat ik ervan vond, zie je hier:

Het begin verraste me positief, maar na een half bord begon ik de spruitjes weer wat bitter te vinden, net als vroeger. Het was eigenlijk best lekker, maar ik weet wel weer waarom ik het toen niet lekker vond. Ach ja, eigenlijk een best goed experiment dit.

Dat brengt me op ideeën. Iemand nog een ‘gek’ familierecept in de aanbieding dat ik kan testen?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: