Gele rijst in kerrie-kokossaus met kip, bloemkool, sugarsnaps, erwtjes en ananas

Kerriepoeder en kurkuma zijn wat gekke poeders, maar je kunt er leuk mee koken. Als je kerriepoeder zo proeft, smaakt het nergens naar (eerder vies dan lekker) en voelt het droog aan in je mond. Kurkuma is de gemalen geelwortel en het bestandsdeel van kerriepoeder. Het smaakt dus niet echt lekker, maar als je het toevoegt aan het gerecht gaat het wel beter smaken en krijgt het een leuke gele kleur. Dat komt vandaag goed van pas bij deze gele rijst in een kerrie-kokossaus met gemarineerde kippendijen, bloemkoolroosjes, sugarsnaps, doperwtjes en ananas.

kip in kerrie-kokossaus

Je kunt dit recept volledig naar je hand zetten, omdat je veel verschillende ingrediënten hebt. Wil je meer of minder saus? Dan speel je wat met de kokosmelk. Heb je liever meer bloemkool? Dan laat je wat van de andere groentes weg. Dat maakt het dan ook meteen weer een leuk gerecht, omdat je bij elke hap wat anders proeft.

Niet schrikken omdat veel ingrediënten vaak ook betekent dat het duur is. Ik gebruik veel kleine porties uit de diepvries. Smaakt nog steeds prima. Je kunt zo zelf kiezen hoeveel je van elke groente wilt.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor 2 personen

 • 100 gram gele rijst
 • 300 gram kippendijfilets of 2 stuks per persoon
 • Ananas uit blik – 2 plakken per persoon
 • Bloemkoolroosjes – uit diepvries
 • Sugarsnaps – uit diepvries
 • Doperwtjes – uit diepvries
 • 1 teen knoflook
 • 200 milliliter kokosmelk – light is wat gezonder
 • Kerriepoeder
 • Kurkuma
 • Gemalen gemberwortel

Qua voorbereiden

Om te beginnen zet ik een pannetje water op het vuur voor de rijst. Als het water kookt, kan de rijst erbij, inclusief wat zout. Na 8 minuten afgieten en terug in de pan met een deksel erop.

In een schaaltje doe je wat olie met een flinke eetlepel kerriepoeder, dan nog theelepel kurkuma en een theelepel gemberwortel. Dat meng je goed door elkaar. Op een plastic snijplank snijd je de kip in kleine reepjes en die kan in de marinade. Dat zet je even opzij om te laten intrekken.

Omdat de groentes uit de diepvries komen, doe ik de bloemkoolroosjes en de sugarsnaps in een vergiet en die zet ik in een schaal onder een lopende kraan, onder water dus. Zo ontdooien ze sneller en door de vergiet spoelen ze niet uit de schaal. Als ze zijn ontdooid, leg je ze op een stuk keukenrol om uit te lekken.

Op een snijplank kun je de bloemkool wat kleiner snijden. Dat kan ook met de teen knoflook en met de ananasplakken.

Qua bereiden

Een wokpan laat je op het vuur heet worden en daar kan dan de kip in. Daar hoeft verder geen olie bij want die zit al in de marinade. Dat schep je een paar keer goed om en na 7 à 8 minuten schep je het op een bord. Laat wel wat olie in de pan zitten.

In die olie gaat dan de bloemkool, de knoflook en de sugarsnaps. Die bak je op een wat kleiner vuurtje even goed aan. Ze zijn al geblancheerd, dus dat hoeft niet erg lang. Als je verse groentes gebruikt, zorg dan dat je ze eerst even kookt en daarna aanbakt. Ik doe er hier nog wat extra kerriepoeder bij voor de smaak en kleur. Zo krijgt dat poeder ook wat meer smaak en krijg je een diepere laag in je gerecht (heb ik me ooit laten vertellen).

Dan wordt het tijd voor de kokosmelk. Kijk even welke je hebt gekocht en hoe waterig het is. Ik vind 200 milliliter van een light variant genoeg en een wat dikkere melk is beter, omdat je dan een betere saus krijgt. Meng die kokosmelk goed door het gerecht heen en laat het lekker pruttelen.

De kip mag er weer bij om warm te worden. Op het einde kunnen ook de nog bevroren erwten en de ananas erbij. Die hoeven namelijk alleen maar even warm te worden en dat heeft niet erg lang nodig dus. Smakelijk!

Vroeg je je toevallig af hoe ik die rijst zo op het bord heb gekregen? Een kommetje maak je wat vochtig met wat water en olie en met een lepel schep je daar de rijst in. Je zet een bord op de kom, draait het om en je hoort de rijst op het bord vallen. Simpel, maar ziet er leuk uit. Toch?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: