Foe Yong Hai met zelfgemaakte zoetzure saus

In Nederland halen we Chinees en dat is een variant op wat ze werkelijk in het Verre Oosten eten. En hoewel het lekker makkelijk is, is het leuk en verrassend om het zelf eens te maken. Oosters koken heeft voor mij altijd wat spannends in zich. Het is een combinatie van zoet, zuur, zout en pittig en dat moet allemaal met elkaar in balans zijn. En ja, bij deze vegetarische variant van de traditionele Foe Yong Hai is dat ook nog eens zo. Dit is mijn Foe Yong Hai met zelfgemaakte zoetzure saus, sugarsnaps, paprika, champignons, lente-uitjes en omelet.

foe yong hai

Je kunt de saus uit zo’n handig pakje maken door wat water te koken en daar poeder bij te doen, maar het geeft natuurlijk veel meer voldoening als je met wat simpele handelingen het zelf doet. En ik moet zeggen, het smaakte prima. Je kunt namelijk constant bijsturen als het bijvoorbeeld wat te zuur of te zoet wordt, net totdat je de bijna perfecte saus hebt. Het leuke van dit gerecht is ook dat het snel klaar is maar dat je wel wat moet multitasken. Sorry daarvoor! šŸ™‚

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor twee personen

 • 100 gram rijst
 • Half bordje bevroren sugarsnaps (uit de diepvries, ideaal voor kleine porties)
 • 1 rode paprika
 • Half bakje kastanjechampignons of shiitake
 • 1 teen knoflook
 • Half bosje lente-uitjes
 • 4 eieren
 • 1 theelepel Chinees-5-kruidenpoeder
 • 150 ml tomatenketchup
 • 100 ml water
 • Half groentebouillonblokje
 • 2 eetlepels suiker
 • Halve eetlepel maĆÆzena
 • 2 eetlepels wittewijnazijn
 • Drupje sesamolie

Qua voorbereiden

Om te beginnen, zet je een pannetje met water op het vuur en kook je de rijst gaar in acht minuten. Dat giet je daarna af en kan terug in de pan met een deksel erop.

De champignons gaan eerst door de helft en dan in kleine plakjes. De paprika kan door de helft, de pitjes eruit, dan in lange repen en die in blokjes. Van de lente-ui gaan eerst de witte eindjes, dan een keer door de helft en dan in schuine dunne ringen. De knoflook kan in kleine stukjes. Dit alles op een bordje apart zetten.

In een kommetje klopĀ je de eieren los met een vork of garde, samen met het kruidenpoeder

Qua bereiden

In een wok gaat wat olie en dan bak je eerst de bevroren sugarsnaps wat aan. Mocht je peultjes hebben, dan kan dat natuurlijk ook. Dan kan daarna de rest van de groenten er allemaal bij, maar bewaar de helft van de lente-ui. Dit schep je goed door elkaar en dat is in ongeveer 5 minuten wel gebakken. Het vuur kan daarna uit. In de tussentijd kun je beginnen met de saus.

In een pannetje breng je de tomatenketchup, het halve bouillonblokje, de azijn, het water en de suiker langzaam aan de kook. Dit moet ongeveer 5 minuten borrelen. De maĆÆzena kan in een kommetje water worden aangemaakt en dat kan bij de saus. Als je dat erbij doet, zie je dat de saus indikt. Blijf goed roeren, zodat het niet aan de pan blijft plakken. Op het laatst kan er een drupje sesamolie bij en dan is het klaar. Blijf ondertussen wel proeven en corrigeren als dat nodig is. De saus smaakt niet zoals uit een pakje, maar is wel ontzettend lastig.

Omdat de saus ook rustig kan inkoken, kun je in de tussentijd door met de omelet. Je hebt het ei al losgeklopt dus dat is slechts een kwestie van pan op het vuur, beetje boter of olie erin en dan langzaam de omelet laten bakken. Na een minuut of twee kan je de omelet omdraaien door een spatel te gebruiken of door een groot bord op de pan te leggen, snel de pan omdraaien en de omelet van het bord langzaam in de pan laten glijden. Als de omelet klaar is, kan het uit de pan en snijd je er dunne repen van.

Op het bord doe je dan eest wat rijst, dan het groentemengsel, dan wat ei, dan de saus en daar overheen wat lente-ui om het af te maken. Smakelijk eten!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: