Een Spaans avondje: sangria, nacho’s, tortilla, albondiga’s en paëlla!

Spaanse avondIk geef het meteen toe: de foto’s die bij dit stuk horen, zijn belabberd slecht. Het heeft ook een reden. Ik was namelijk te druk met koken voor vijf vrienden en na de kookstress wilde ik gewoon lekker eten in plaats van foto’s nemen. Dus ja, sorry! Als je echt wilt zien hoe het eruit zag, moet je het zelf namaken. Vooral doen, want het smaakte echt weer prima. Het was een Spaans avondje met: sangria, nacho’s (telt Mexicaans ook als Spaans?), albondiga’s, paëlla en een Spaanse tortilla.

Met een aantal vrienden hebben we de afspraak dat we afwisselend 1 avond voor elkaar koken en ditmaal was het mijn beurt. Leuk en aardig allemaal, maar wat maak je voor 5 mannen van rond de 30 jaar oud, zodat ze het allemaal lusten? Om dat probleem te tackelen, wilde ik diverse porties maken, zodat er vast wel wat lekkers bij zat voor iedereen. En liters drank maakt het natuurlijk ook een stuk toegankelijker allemaal. Want wie lust er nu geen sangria die je aan Spanje doet denken?

Sangria

sangriaIk heb ooit een half jaar in Spanje gewoond/gewerkt en heb daar het recept geleerd voor sangria. Het werd daar gemaakt met rode wijn (uit een pak, kan gewoon), schepje suiker, beetje Fanta en drie likeuren: bananenlikeur, grand marnier/cointreau en brandy. Inclusief vers fruit zoals citroen, banaan en sinaasappels. Zo maakte ik ‘m vrijdag ook, maar dan met Safari die ik nog had staan en niet die 3 likeuren. In 3 karaffen/kannen met flink veel ijsblokjes is dit een heerlijk zoet drankje. Pas wel op dat je niet te snel drinkt, want het is verraderlijk met die suiker en alcohol.

Het voordeel van die drank is dat je het al kunt maken voordat je gasten komen. Dat is sowieso verstandig, omdat koken voor zes personen redelijk intensief is. Ik was helaas wat laat thuis van het werk, dus ik kon me niet goed voorbereiden, maar uiteindelijk is het toch goed gekomen.

Omdat het heel veel is, zal ik de gang van zaken wat beknopter omschrijven. Het zijn dus een aantal verschillende gerechtjes:

De nacho’s uit de oven

Eerst bak je wat gehakt rul met wat taco-kruiden in een pan. Een zak tortilla’s schud je leeg in een ovenschaal. Daar strooi je wat uienringen en fijngesneden Spaanse pepers overheen. Hier en daar wat guacamole en zure room, dan strooi je er het gehakt overheen en dat bestrooi je met geraspte kaas. Dat zet je in de oven tot de kaas gesmolten is. Simpel, maar o zo lekker!

Albondiga’s: gehaktballetjes in tomatensaus

spaans3Dit zijn pittige gehaktballen met tomatensaus. Je pakt een grote kom en daar doe je bij: 750 gram gehakt in, 2 eieren, fijn gesneden verse peterselie, gesnipperde ui en knoflook, fijngesneden rode peper, zout, gedroogde Italiaanse kruiden en paneermeel. Dat meng je goed door elkaar en draai je balletjes van ongeveer 3 centimeter van met vochtige handen. In een grote pan bak je die balletjes in olie en boter aan ale kanten zodat ze gaar worden. Als ze klaar zijn, leg je die apart in een schaal. In dezelfde pan waar de olie nog in zit, bak je wat ui en knoflook aan. Als dat zacht is, doe je er wat rode wijn bij en dat laat je inkoken. Dan een pakje fijngesneden tomaten met kruiden en dat laat je warm worden. Even op smaak brengen met peper en zout en als het warm is, doe je de gehaktballetjes er weer bij. Even doorroeren en opdienen.

Spaanse tortilla

In een pan bak je wat uienringen en knoflook aan, als dat zacht is, doe je er stukjes paprika (geel, groen en rood) en klein gesneden courgette bij. Als dat warm is, schud je wat aardappelblokjes erbij en dat roer je goed door. In een grote schaal doe je 5 eieren, wat zure room (die je nog had staan van nacho’s), peper en zout, extra kruiden naar wens, geraspte kaas (die je nog had staan van de nacho’s) en dat meng je goed door elkaar. Daar doe je dan het aardappel-paprika-ui-mengsel doorheen en dat giet je in een ingevette ovenschaal met aluminiumfolie. Die zet je in de oven en na een half uur is het mengsel mooi stijf en kun je het opdienen. Ik heb een vierkante ovenschaal en dan is het simpel door je bord erop te zetten, om te draaien en proberen de tortilla heel uit de schaal te krijgen.

Paëlla

spaans2Dit was toch wel het meesterwerk van de avond. Je kunt het kruidenmengsel zelf maken, maar ik heb nu als basis een pakje van Knor gebruikt omdat ik dus weinig tijd had. Prima basis en dat kun je zelf uitbreiden met ontzettend veel ingrediënten. In een grote (zo groot mogelijk) pan bak je wat ui en knoflook aan (ja, de basis van veel gerechten) in wat olie. Als dat is aangefruit, doe je er fijngesneden tomaat bij. Dat is de sofrito. Dan strooi je de gele rijst bij om dat wat aan te bakken. Als de rijst glazig is, giet je er witte wijn bij en dat laat je inkoken.

In een aparte pan bak ik altijd wat kipfilet in kleine stukken die ik heb gemarineerd in olie, paprikapoeder, kerriepoeder en knoflookpoeder.

Terug naar de grote pan. Als de wijn is ingekookt, doe je er de warme kippenbouillon bij en dat laat je rustig koken. Af en toe een keer roeren, maar niet te veel. Rustig op laten warmen. Ik doe er dan tussendoor nog allerlei groentes doorheen, want ik had toch nog paprika en courgette over. Ook de kip kan er naar verloop van tijd gewoon bij als het rustig op staat. Het kan best 20 minuten duren voordat de bouillon is verdampt/opgenomen door de rijst, dus neem je tijd. Vijf minuten voor het klaar is, doe ik er dan een zak fruits des mer bij die ik had laten ontdooien. Ook doe ik er wat ontdooide kabeljauwfilets in kleinte stukken bij en dan gaat de deksel er weer op. Dat wordt gaar door de stoom. Ook wat halve cherrytomaatjes zorgen voor wat extra smaak.

Je mag het trouwens best een beetje laten aanbakken, want daar krijg je een lekkere smaak van. Soms doe ik er dan nog wat erwten bij, maar dat was ik nu vergeten. Wanneer alles gaar is, kun je het opdienen. Ik snijd altijd verse peterselie fijn en strooi dat eroverheen. Serveren met een schijfje citroen dat iedereen naar smaak over de paëlla kan uitknijpen. Hier zijn trouwens honderden verschillende recepten voor, maar ik maak het altijd zo en dit smaakt echt prima. Si, me gusta mucho!

Volgens mij vonden de mannen het ook best prima, dus het was weer een geslaagd avondje. Ik ben benieuwd wat ze de volgende keer voor mij klaarmaken.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: