Een goed gevulde groentesoep tegen het snotteren en kuchen

De wintertijd is ingegaan en dat betekent voor de meesten weer snotteren en kuchen. Het lichaam kan maar moeilijk wennen aan de veranderende omstandigheden en dat resulteert in verkoudheid en andere kwaaltjes. Er is echter wat tegen te doen! Je hebt helemaal geen dure medicijnen of supplementen nodig, want veel van de benodigde vitamines kun je al uit je voeding halen. Gezond eten betekent dus jezelf ook een stuk fitter voelen. En gezond is deze goed gevulde groentesoep zeker met al die groentes, aardappeltjes, vermicelli en gehaktballetjes.

kom

Ja, je kunt ervoor kiezen om bouilon zelf te maken. Of om gehatballetjes zelf te draaien. Of om verse groentes te versnijden. Mocht je daar allemaal geen zin of tijd voor hebben, kun je ook soep uit blik halen. Ik ga echter voor de gulden middenweg wat deze soep betreft. Ik maak het mezelf makkelijk, zonder dat ik genoegen neem met voorgefabriceerd materiaal. Dit is dus een simpel soepje, maar dan vol met voedingstoffen.

De ingrediënten

Wat je nodig hebt voor een pan waar je met 2 personen genoeg aan hebt:

  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 1 zak voorgesneden soepgroenten: prei, wortel, bleekselderij, bloemkool
  • 1 bak voorgedraaide gehaktballetjes
  • 1 ui
  • 1 bosui
  • 1 zakje minikrieltjes
  • 1 zakje vermicelli
  • Versgemalen peper
  • (Wat voor groentes je zelf nog hebt liggen in de koelkast)

 Koken

Het koken is echt simpel, want bijna alles staat al klaar. Het enige ‘werk’ is de ui. Zorg dat je de rest gewoon al klaar hebt staan.

In een grote pan gaat een liter water inclusief de twee bouillonblokjes en dat gaat op het vuur.

In de tussentijd snijd ik de ui in halve ringen en bak ze aan in een pannetje zodat ik er wat meer smaak in krijg. Niet te hard bakken, gewoon beetje glazig laten worden.

Nu kookt de basis van de soep en dan kunnen daar de ingrediënten bij. Dus: de gebakken ui, de voorgesneden groentes, de gehaktballetjes, ongeveer 100 gram minikrieltjes, een handvol vermicelli en de peper. Dan kan de deksel schuin op de pan en dat laat je rustig koken.

pan soep

Dat hoeft allemaal niet zo lang, want de minikrieltjes zijn al gaar, de gehaktballetjes zijn zo klein dat ze in 4 minuten wel gaar zijn en de fijne groentes hebben ook niet lang nodig. Na een kwartiertje is je soepje prima. Lekker koken kan ook, dan wordt de smaak wat intenser.

Je kunt de smaak van soep naar eigen inzicht aanpassen natuurlijk. Je hebt van die smaakmakers voor soep, maar voor mijn gevoel is dat nog meer zout dat je erin mikt. Pas daar dus een beetje mee op, te veel zout is ook niet goed voor je. Heb je nog groentes in je eigen keukenla liggen, gewoon erbij gooien want weggooien is natuurlijk zonde.

Dat kan allemaal in een kop. Daar gaan nog wat knapperballetjes in, want een soep zonder balletjes is geen soep. Op het einde nog een bosuitje in ringen gesneden in je mok en klaar!

Snel, simpel en gezond. In deze eenzame en donkere tijden heb je dat gewoon nodig. Wat is jouw favoriete soep?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: