Een gezellig avondje met de bourgondiërs: saltimbocca alla romana en lasagne

bordWij worden hier, in het zuiden van het land, vaak aangezien voor bourgondiërs. Wij houden wel van wat gezelligheid en daar gaan vaak een hapje en drankje mee gepaard. Het woord betekent eigenlijk niets anders dan levensgenieter en ik kan eigenlijk wel met zekerheid stellen dat ik ook zo ben. Met een aantal vrienden houden we regelmatig avondjes waar de één kookt voor de rest en we genieten van een mooi culinair avondje. Vandaag was het mijn dag. Op het menu: lasagne, een Italiaanse salade en saltimbocca alla romana.

Een goede gastheer

Het plannen van een dergelijke avond is vaak wat lastig omdat vier drukke agenda’s naast elkaar moeten worden gelegd. En ja, ook ditmaal duurde het even voordat de afspraak definitief was. Het zorgt er ook voor dat ik wat langer kan nadenken over wat ik mijn gasten wil voorschotelen. Want ja, eigenlijk is het maar gewoon een eetavondje, maar ik wil er wel wat bijzonders van maken. Krijg ik een keer eters, dan moet het goed zijn. Zo’n gastheer ben ik dan ook weer wel. En ik heb niet voor niets een grote eettafel voor zes personen natuurlijk. Dus ja, daar mag ook wel uitgebreider voor worden gekookt.

ik snij uiIk wilde iets maken dat iedereen lust, maar dat wel een beetje werk vergt. Niet heel moeilijk natuurlijk, maar gewoon een prima maaltijd, inclusief wat bijpassende drank. Op het menu staan dus de lasagne, een Italiaanse salade en saltimbocca. Terwijl mijn gasten plaatsnemen aan mijn barretje, begin ik met koken.

Lasagne doet het altijd goed. Het heeft een milde smaak, maar als je het met verse ingredienten maakt, smaakt het altijd top. Terwijl het in de oven staat, kun je ook gewoon verder werken aan de rest van het menu en dus is dat tijdtechnisch een prima optie. Ik heb ooit een keer saltimbocca gegeten in een Italiaans restaurant, maar nooit voor mezelf de moeite genomen om het te maken. En die Italiaanse salade? Ach, met pesto lijkt alles Italiaans en is het lekker.

Tijd om mijn recepten te delen met jullie.

lasagne makenHoe maak ik de lasagne?

In een apart pannetje fruit ik wat ui en knoflook aan, daar doe ik wat tomatenpuree bij en na een minuutje giet ik daar een kwart fles rode wijn bij. Als je die wijn daarna ook serveert, geeft dat een mooie combinatie. Als dat een beetje is ingekookt doe je er wat gezeefde tomaten bij uit een pak of fles. Dat breng je op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden en je saus is klaar.

In een andere pan bak je wat gehakt aan totdat het rul is, met wat rode ui en knoflook. Dan gooi je er gewoon een voorverpakt zakje Italiaanse groentes bij, of welke groentes je nog hebt liggen in je koelkast. Ik deed er ook nog wat champignons, paprika en broccoli bij. Flink veel groentes, dat maakt het nog gezond ook. Als dat klaar is, gooi je de saus erbij met wat peper en zout om het op smaak te brengen en kun je gaan beginnen met het opbouwen van de lasagne.

lasagne in de ovenIn een ovenschaal doe je dan wat olijfolie, wat bechamelsaus, de eerste laag lasagnebladen dan wat van je groentemengsel, weer wat bechamel, lasagnebladen, groentemengsel, bechamelsaus, bladen, mengsel, bechamelsaus en daar doe je een flinke laag geraspte kaas overheen. Dan nog wat peper en het kan de oven in. Ongeveer twintig minuten op 200 graden, totdat de kaas mooi van kleur is.

De saltimbocca alla romana, hoe doe je dat?

saltimbocca bloemenIk heb me laten vertellen dat dit ‘spring in de mond’ betekent in het Italiaans omdat het zo lekker is. En inderdaad het smaakt prima. Je pakt wat kalfsvlees en dat maak je plat, of je pakt platte kalfschnitzels. Die haal je door de bloem heen in een bord en het overtollige klop je eraf. Dan pak je een twee plakken parmaham en die leg je op de schnitzel. Je pakt twee salieblaadjes en met een satéprikker rijg je de ham en salie vast op het vlees.

In een pan laat je wat olie met boter warm maken en je legt de schnitzel met de ham kant naar beneden in de pan. Dan laat je de ham krokant worden en dat duurt ongeveer een minuutje over vier. Dan draai je de schnitzels om en bak je de andere kant. Dan pak je een fles witte wijn en giet je een kwart fles in de pan. Na twee minuutjes de schnitzels uit de pan halen en op een bord onder een stuk folie, terwijl je de saus laat inkoken. Als de saus is ingekookt, kun je het opdienen. Zo’n satéprikker eet wat lastig, dus die zou ik er wel nog uithalen voordat je begint met snijden.

In de salade zat trouwens rucola, tomaat, komkommer, paprika en rode ui. In een dressing van olijfolie, groene pesto en slasaus.

Wat staat er dus op het boodschappenlijstje:

lasagneDit is genoeg voor 4 personen. Voor de lasagne heb je nodig:

  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 teen knoflook – gesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • Gedroogde Italiaanse kruiden
  • 350 gram gehakt – rul gebakken
  • 1 teen knoflook – gesnipperd
  • 1 pak Italiaanse groentes van 250 gram
  • 1 pak Lasagnebladen
  • 1 fles bechamelsaus
  • 1 pak geraspte kaas

De saltimbocca alla romana

  • saltimbocca4 kalfschnitzels
  • Bloem
  • 2 pakken parmaham
  • 1 pakje verse salieblaadjes
  • 8 satéprikkers
  • Kwart fles witte wijn

Het zijn de ingrediënten voor een bijzonder leuke avond, vooral als je wat flessen wijn op tafel zet en de likeuren naderhand ook gretig aftrek vinden. Het enige nadeel is de afwas naderhand!

Wat maken jullie voor gerechten klaar als jullie eters krijgen? We kunnen wel wat inspiratie gebruiken voor de volgende keer…

afwas in de keuken

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: