Een geduldig bordje stoofvlees met frietjes uit de oven

Stoofvlees is een gerecht waar je altijd wel een herinnering bij hebt. Wij aten het vroeger regelmatig als we bij oma op bezoek gingen in België. Sommige familieleden reden jaren later nog speciaal naar Achel voor dit frietje met stoofvlees, zo lekker was het. Je hoeft echter geen kilometers te rijden om dit te kunnen eten, want met dit recept heb je zelf een heerlijk bordje stoofvlees met frietjes uit de oven. Het enige dat je nodig hebt, is geduld.

bord

Waggelen als een pinguïn

Ik heb vandaag genoeg tijd want het leek me verstandig om een dag na de marathon vrij te vragen. Dat blijkt een prima beslissing want ik loop vandaag als een waggelende pinguïn vanwege de spierpijn. Dit gerecht heeft zo’n drie uur nodig en dus maak je het niet snel na het werk, maar is het ideaal op een vrije dag of in het weekend. Het is ook een gerecht waar je allerlei smaken aan kunt toevoegen zonder dat het te veel wordt, ideaal om je koelkast mee op te ruimen dus. Ik maak het vandaag met rib runderlappen (want in aanbieding), bloem, ui, wortel, bleekselderij, rode wijn, laurier, kruidnagel, Provençaalse kruiden, runderbouillon, azijn en kastanjechampignons.

De voorbereiding: schillen en snijden

In de voorbereiding ga ik eerst aan de slag met een grote ui, 2 stengels bleekselderij en een grote bospeen. Ik snijd de ui in halve ringen. De bospeen schil ik met een dunschiller, die gaat door de helft, die helften gaan weer door de helft en dan maak ik er kleine blokjes van. Ook de bleekselderij schil ik en snijd ik in kleine blokjes. Dat leg ik allemaal op een bord apart.

Het hoofdbestanddeel is het vlees en ik gebruik runderlappen. Voor 2 personen een flinke portie van ongeveer 800 gram. Ja, dat is veel, maar wellicht houd je nog wat over en kun je daar de volgende dag van smullen. Dan smaakt het misschien zelfs nog wel beter. Het vlees dat op kamertemperatuur is, snijd ik in wat kleinere brokken en daar gaat peper en zout op.

Twee extra stappen in de voorbereiding is een pannetje op zetten en daar doe je 300 milliliter rode wijn in om warm te laten worden. Als je dat er namelijk koud bij doet, kan het vlees taai worden. Ooit eens gelezen, geen idee of het waar is, maar voor de zekerheid doe ik het toch maar. Een tweede stap is dat je 50 gram bloem zeeft en dat apart zet.

Tijd om te bakken

vleesDan wordt het tijd om in een hapjespan wat boter met olie warm te laten worden. Als de bubbeltjes weg zijn, kan het vlees erbij. De bloem kan erbij als het vlees een kleurtje heeft gekregen. Ook de bloem laat je wat mee bakken en dan kan het vlees uit de pan in een schaal.

In dezelfde hapjespan weer wat olie en als dat warm is kunnen daar de ui, wortel en bleekselderij bij. Als dat wat is aangebakken, kan daar het vlees bij. Dit even goed doorroeren.

wortel ui bleekselderijTijd om de warme wijn bij het gerecht te doen. Ik heb een wat zwaardere rode wijn gepakt, vol van smaak. Het is de bedoeling dat je ingrediënten straks onder het vocht komen te staan, maar dat ligt een beetje aan de grootte van je pan. Dus de warme wijn kan erbij.

De rest vul je aan met water en je verkruimelt het runderbouillonblokje boven de pan. Dat roer je goed door.

Dan kan er een eetlepel azijn bij. Ooit eens gelezen dat het vlees daardoor uiteindelijk beter uit elkaar valt, dus dat doen we dan maar. Ik doe er ook 1 kruidnagel bij, 2 gedroogde laurierblaadjes en een eetlepel Provençaalse kruiden bij. Hoe meer smaken je toevoegt, hoe beter het smaakt natuurlijk.

in de panPak je rust

Je roert het geheel goed door en dan de deksel erop en zet je het op een klein vuurtje zodat het lekker kan pruttelen. Je hoeft dus niet snel te bakken, maar het gaat juist om het langzame garingsproces. Hoe langzamer, hoe beter de smaken zullen zijn en hoe beter het vlees uit elkaar valt. Af en toe een keer doorroeren is voldoende. Dit moet minimaal 3 uur opstaan, maar 4 is ook prima. Of 5. Gewoon kijken hoe het ermee staat en dan komt alles goed. Het is de bedoeling dat het vlees uiteindelijk gewoon al uit elkaar valt als je er met een boze blik naar kijkt.

na 1 uurDe foto boven is na 1 uur pruttelen, de onderste foto na 3 uur pruttelen. Slowfood pur sang.
na 3 uur

Tegen het einde van het kookproces pak je een half bakje kastanjechampignons. Die champignons snijd je in 4 partjes en kunnen bij het stoofvlees.

Dat was het wel zo’n beetje. In de tussentijd kun je de keuken weer opruimen en op het einde kan de oven aan. Ik heb geen frituurpan, dus de frietjes gaan 18 minuten in de oven en worden dan ook lekker knapperig. Ik heb ditmaal gekozen voor de ‘curly fries’, maar je hebt ook gewone ovenfriet. Om jezelf echt te verwennen, mag een klodder mayonaise niet ontbreken natuurlijk. Bon appetit!

Wat staat er op het boodschappenlijstje?

Dit is genoeg voor 2 personen:

 • 1 fles rode wijn – 300 milliliter in het gerecht, de rest opdrinken
 • 800 gram runderriblappen
 • 1 wortel – klein gesneden
 • 1 grote ui – halve ringen
 • 2 stengels bleekselderij – in blokjes gesneden
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 kruidnagel
 • Provençaalse kruiden – 1 eetlepel
 • Azijn – 1 eetlepel
 • Bloem – 50 gram, gezeefd
 • Runderbouillonblokje – verkruimeld
 • Kastanjechampignons – half bankje, champignons in 4 delen
 • Zak ovenfriet
 • Mayonaise

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: