Een dagje genieten op en rond het Catharinaplein in Eindhoven

Ongeduldige fietsers, verkeerd gelegde stenen, dode bomen en een onhandige locatie midden in het centrum. Het Catharinaplein in Eindhoven bokst al jaren tegen verkeerd imago, maar eindelijk lijkt het keerpunt daar te zijn. Waar het voorheen een kaal en leeg plein was waarmee niemand raad wist, is het nu een gezellige locaties met restaurants, terrassen en winkeltjes. Geen leeg kaal, zielloos stukje binnenstad, maar een aangekleed plein waar je graag van een zonnetje wilt  en kunt genieten. Een mooi stukje verbinding tussen de binnenstad en het befaamde/beruchte Stratumseind. Het gaat de goede kant op…

plattegrondHet was afgelopen zaterdag (4 oktober) de laatste mooie dag van het jaar. Met een zonnetje dat al vroeg scheen en weinig wind, was het een prima laatste zomerdag. Normaal doe ik het niet zo snel, maar omdat ik toch in de stad was en honger had, wilde ik een hapje eten. De keuze viel op Street Food, een nieuw restaurant op de hoek van het Catharinaplein met de Jan van Lieshoutstraat. Het is een klein hoekpand, met een aantal tafeltjes en bankjes voor het raam. Meer zitplekken vind je een stuk verderop en dat is niet echt handig. Daar kan Street Food niets aan doen, maar dat ligt aan de indeling van het plein.

Zigzaggende brommers

Het is namelijk een plein waar verschillende soorten verkeer vanuit verschillende kanten samenkomen. En net voor Street Food komen de ongeduldige fietsers en brommers zigzaggend door het winkelend publiek met Primark tasjes gereden. Het is geen voetgangerspad, maar ook geen fietspad, dus iedereen doet maar wat. Het is ook een punt waar de stadbezoekers verdwaasd rondlopen, omdat het niet echt duidelijk is of het nog bij de binnenstad hoort. Het is voor de bediening door die drukte daarom elke keer weer een uitdaging om bij het terras te komen. Dat is een mooi contrast met de rustige sfeer die het restaurant zelf uitstraalt.

Ik neem plaats op het terras tegen het raam aan, zodat ik met mijn gezicht naar het plein zit. Links van mij zitten twee vrouwelijke hipsters die met een Randstad-accent alles ‘chill’ lijken te vinden. Rechts van me zit een ouder paar op een bankje met relaxte kussens, de twee genieten van een zelfgemaakte ijsthee. De bediening is er snel bij en ik kreeg de menukaart onder ogen. Op een groot klembord zijn bruine bladen papier geklemd, met daarop de gerechten en drankjes in mooie zwarte letters.

Sandwich carpaccio in het zonnetje

carpaccioHet wordt een sandwich met carpaccio, inclusief cappuccino. Het broodje wordt geserveerd op een plankje. Een leuk detail. Dat zijn gewoon al pluspunten. Er zit groene pesto op, rucola, carpaccio, Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en crema balsamico. Heel verrassend zit er ook nog wat komkommer op en dat maakt het lekker fris. Het snijdt niet zo makkelijk omdat het een hard broodje is, maar het smaakt prima. Kan ook niet anders, met de prima randvoorwaarden zoals het zonnetje.

Op de kaart lees ik trouwens ook dat je zelf je drankjes (gin & tonic) kunt samenstellen en ook op de Facebookpagina zie ik allerlei lekkere gerechten voorbij komen. Het restaurant is klein maar ziet er van binnen leuk uit en dus moet ik er gewoon nog een keer terug als ik weer honger heb. Ik zie er nu te weinig van, volgens mij heeft het veel meer te bieden dan wat ik nu bestel. Dat is echter voor latere zorg, voor nu wil ik gewoon een broodje in het zonnetje.

In de rij voor een pizza of pasta

Mijn blik valt tijdens het eten op het plein en ik kijk naar Happy Italy, een keten van restaurants dat zich sinds kort ook in Eindhoven heeft gevestigd. Je kunt er goedkoop een heerlijke pasta, pizza of salade eten met verse ingrediënten. De bediening is snel, een soort van Italiaans fastfoodrestaurant, maar dan met lekker eten. Het heeft een immens groot terras, maar dat is ook nodig omdat het echt populair is. In totaal zijn er ongeveer 500 zitplekken beschikbaar. Ik wist het al toen ik daar aan tijdje geleden ben gaan eten, maar afgelopen zaterdag werd het me weer duidelijk. De rij staat ’s avonds buiten tot aan Street Food, met geduldig wachtende mensen. Zie de rij:

rij happy italy

Mocht je een keer een snelle, goedkope maar lekkere Italiaanse hap lusten; bezoek Happy Italy. Het snelle en vluchtige is dan weer een mooi contrast met het rustige Street Food, zo is het een divers plein. Dat blijkt ook wel uit de kebab-zaak naast Street Food en sushirestaurant Lounge8 op de hoek. Ik ben trouwens benieuwd wat de komst van Vapiano gaat doen met het plein. Het is een vergelijkbaar concept met Happy Italy en biedt ruimte aan 350 mensen. Volgens het Eindhovens Dagblad opent het megafiliaal begin 2015. Dat wordt kiezen in welke rij je wilt staan…

smalle havenNet iets om de hoek in de straat Smalle Haven vind je het gelijknamige restaurant. Ik word ’s avonds uitgenodigd om mee te gaan eten en dus loop ik weer over het Catharinaplein. Op dat moment zie ik weer de rij staan voor de deur bij Happy Italy, terwijl binnen niet alle tafeltjes bezet zijn. Doen ze toch goed, qua aantrekkingskracht.

Dat is wat anders in de betrekkelijke rust van de Smalle Haven. Het is de straat achter Stratumseind en daar kom je normaal gesproken niet. Toen ik vroeger nog wekelijks in de kroeg hing kwam ik er wel eens om te ontnuchteren of om een ‘goed gesprek’ te houden met een meisje, maar over het algemeen is het een straatje waar je niet zo snel komt. Ik denk ook niet dat heel veel mensen weten dat er een restaurant zit. Best jammer eigenlijk, want ook dit restaurant is een aanrader. Het is trouwens sowieso een leuke straat, want om een bakker met zo’n humor kan ik wel lachen:

meeladresEen bonte verzameling prullaria

Het interieur van Smalle Haven is een bonte verzameling van allerlei prullaria. Ik kan niet zo goed omschrijven wat het thema is. Er hangen bijzondere lampen, de planken van een wand zijn bedekt met stoffen, de tafels zijn overal anders. Je kijkt je ogen uit en dat maakt dat er ook echt een leuke sfeer hangt. Geen idee wat de functie is van de kleine caravan, maar het misstaat niet in de ruimte. Het personeel ontvangt je vriendelijk en je wordt begeleid naar je stoel, waarna je te horen krijgt dat je zo wordt gehaald om je eten uit te kiezen.

Vers uit de vitrine

Je kunt bij Smalle Haven namelijk een keuze maken uit verse producten die in de vitrine liggen en daar maakt de chef dan wat lekkers van. Het is echt vers want als wij voor de vitrine staan, legt de kok net aan mooi stuk vlees neer. Het blijkt de haas te zijn van een wild zwijn en dat wordt de mijne. Mijn tafelgenote gaat voor vis, maakt niet uit wat het verder wordt qua aankleding of recept. De kok mag zichzelf uitleven, wij zijn de moeilijksten niet…

voorgerecht

Een grappig concept en de kok verstaat de kunst van het koken. Het voorgerecht bestaat uit allerlei bijzondere hapjes, zoals zalm, pompoenensoep en verschillende soorten vlees. Het hoofdgerecht is een heerlijk mals stuk vlees, samen met geroosterde groentes. Het smaakt gewoon echt heel goed, net als de vis. De fles droge witte wijn doet de rest van het werk. Ik hoorde later van vrienden dat het interieur te koop is. Ook een interessant detail, maar ik weet niet zeker of het waar is.

Wat wel waar is, is dat ik dus op een dag goed kennis heb kunnen maken met het gebied op en rondom het Catharinaplein. Door de verschillende restaurants heb je een breed aanbod en kan iedereen er terecht voor een lekkere hap. Het is jammer dat niet alles zo bekend is, maar ik kan me voorstellen dat het niet lang meer duurt. Ik kom er zeker nog eens terug.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: