Creatief met kliekjes: champignon-roomsaus recyclen voor verse pasta

Eten weggooien is echt niks voor mij. Ik koop altijd zo efficiënt mogelijk in en met het overgebleven eten probeer ik weer wat nieuws te maken. De champignon-roomsaus met peterselie die ik laatst maakte voor mijn varkenshaas was zo lekker dat ik blij was om wat over te hebben. Ik gebruikte het nu om verse pasta, extra kastanjechampignons en gebakken kipfiletreepjes te maken.

pasta op bord

Sommige mensen uit mijn omgeving drinken al geen sinaasappelsap meer als het pak een dag open is. Ja, dat gaat wat ver. Ik houd ook niet van producten over datum laten gaan, maar ik probeer het altijd wel te gebruiken voordat het zo ver is. Eens in de zoveel tijd pluis ik bijvoorbeeld mijn keukenkastjes door om te kijken wat ik nog heb staan en op moet. Als ik wat te veel heb gemaakt, gaat dat netjes afgedekt in bakjes in de koelkast zodat ik het nog een keer kan gebruiken. Dat geldt vandaag ook, want de saus en peterselie heb ik nog over van gisteren.

Wat ik voor vandaag wel nog extra koop, voor 1 persoon:

  • Verse pasta: dunne tagliolini
  • Kastanjechampignons
  • Kipfilet

Om te beginnen zet ik een pannetje water op voor de pasta en een kleine koekenpan voor de kip met wat olie.

Kipfilet halveren en bakken

Op een snijplank halveer ik de kipfilet horizontaal zodat ik twee dunnere plakken heb. Als de olie warm is gaat de kipfilet in de pan en kan er wat peper en zout op. Die bak je ongeveer drie minuten aan elke kant zodat de kip een mooi kleurtje heeft gekregen. Als dat is gebeurd, kun je dat op een bordje leggen onder een stuk folie.

Ik doe wat zout bij het water en daar gaat ongeveer 80 gram pasta bij. Omdat het dunne verse pasta is, heeft het maar 4 minuten nodig om gaar te worden.

De rest bakken en warm laten worden

Op een andere snijplank snijd ik 5 grote kastanjechampignons wat kleiner en die bak ik in de pan en de olie van de kipfilet. Dat kan prima want de kip ligt inmiddels op een bordje apart. Als de champignons wat zachter zijn, kan de zelfgemaakte champignon-roomsaus erbij. Dit heeft ongeveer een minuut nodig om warm te worden. Tussendoor roer je dat goed door de champignons, zodat het niet aanbakt.

Je kunt dan de pasta afgieten en op een bord leggen, daar gaat de warme saus overheen. Op de snijplank snijd ik de gehalveerde kipfilet in dunne reepjes en die gaan over het gerecht heen. De overgebleven fijngesneden bladpeterselie van gisteren strooi ik over het bord om af te maken.

Ook kliekjes smaken prima!

Zo heb je binnen een paar minuten een heerlijke maaltijd met spullen die je anders had weggegooid. Zonde! Dit is toch veel beter? Wil je nog eens goed lezen hoe ik de champignon-roomsaus maakte? Kijk dan eens naar deze Varkenshaas uit de oven, inclusief zelfgemaakte champignon-roomsaus met peterselie en frietjes.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: