Couscous salade met kip, spinazie en geitenkaas

couscousCouscous is gaaf. Je kunt er bijvoorbeeld een couscous salade van maken en het is een prima vulmiddel voor als je een keer wat anders wilt maken dan de normale salades. Ik merk in mijn omgeving dat mensen het vaak links laten liggen, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom. Het is namelijk super eenvoudig om relatief snel wat lekkers op tafel te zetten.

Marokkaanse deegballetjes

Voor mensen die geen flauw idee hebben wat couscous is: het zijn heel kleine deegballetjes van tarwe. Het komt oorspronkelijk uit de Marokkaanse keuken en er zijn echt een miljoenmiljard gerechten mee te maken. Omdat het zo’n kleine balletjes zijn is het genoeg als ze onder water zet in kokend water en ze gaar laat worden. Na tien minuten hebben de balletjes het vocht opgenomen en kun je het verwerken in het gerecht. Pas wel op dat je niet te veel vocht gebruikt, want couscoussoep lijkt me dan weer niet zo lekker.

Zo veel mogelijk smaak toevoegen

Op het pak staat vaak dat je kokend water moet gebruiken, maar dan krijg je maar een smaakloos goedje. Wat je beter kunt doen, is een halve liter kippenbouillon gebruiken waar je ook een schep kaneelpoeder en een schep kerriepoeder in doet. Je kunt het eventueel ook maken met sinaasappelsap, maar dat is voor een andere keer. Hoe meer smaken je erbij doet, hoe voller het uiteindelijk wordt. Goed: bouillon, kerrie en kaneel aan de kook brengen. In een ovenschaal doe ik ongeveer 75 tot 100 gram couscous en dat overgiet ik met de helft van de bouillon. Je kunt uiteraard ook een kwart liter bouillon aanmaken, maar dan heb je een half bouillonblokje over. Het is maar wat je wilt…

Als je de couscous hebt overgoten, dek je de schaal af met folie en dat kun je gerust 10 minuten laten staan, zodat je verder kunt met de rest.

Kipfilet grillen of bakken

Ik kies er dan meestal voor om de kipfilet te bereiden. Dat doe ik door de filet op een aparte plank te leggen en mijn hand erop te leggen. Probeer het dan horizontaal te halveren met een scherp mes. Zo krijg je in feite twee dunne kipfilets. Die besprenkel je met olie, peper en zout en leg je in een hete pan die je op het vuur hebt staan. Dat kan gewoon een aantal minuten bakken voordat je het omdraait. Ik doe dat normaal gesproken op de grillpan, maar die is stuk Een normale pan volstaat ook. Vier minute bakken aan beide kanten is meestal prima. Je kunt de kipjes dan op een bord opzij leggen, wanneer je nog niet klaar bent met de rest.

Multitasken met het snijden van groentes

Ik ben soms wel van het multitasken, dus tijdens het bakken van de kip ga ik mijn ingrediënten voor de salade snijden (op een andere plank dan waar je de kip op hebt gemaakt). Ik snijd een teentje knoflook fijn, want dat zorgt voor een scherpe smaak in de salade. Ik pak een rode ui, daar haal ik natuurlijk de schil van af, dan door de helft en dan halve ringen. Ik halveer een handvol kerstomaatjes en leg die apart. Een halve rode paprika en halve gele paprika ontdoe ik van de pitjes, die gaan in reepjes en daarna in kleine stukjes. Als je dan de geitenkaas en de zak spinazie apart legt, kun je verder met het maken van de salade.

Het bord opdienen

De gesneden groentes kunnen in een grote schaal. De couscous kun je het beste even los maken met een lepel of vork en die kan vervolgens ook bij de groentes, samen met wat peper en zout. Dat meng je goed door elkaar. Op een bord doe je dan wat spinazie, daar gaat de couscous op. De kipfilet snijd je in dunne reepjes en die kunnen bovenop de salade. Om het af te maken brokkel je wat geitenkaas af en daar maak je de salade mee af.

Ook koud prima te eten

In een kwartier heb je een prima salade op tafel die ook prima de volgende dag koud te eten is. Mocht je bosui over hebben, dan kan dat er ook prima bij. Net als een mango als je het wat zoeter wilt hebben. Heb je geen zin om kipfilet te bakken, dan kan het ook gewoon met voorverpakte gerookte kipfilet. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Het boodschappenlijstje:

Dit is genoeg voor 1 persoon

  • 75-100 gram couscous
  • 1 blokje kippenbouillon – samen met halve liter water
  • Schep kerriepoeder
  • Schep kaneelpoeder
  • 1 kipfilet – gehalveerd, gebakken, in reepjes
  • 1 rode ui – in halve ringen
  • Handvol kerstomaatjes
  • Halve rode paprika – in blokjes
  • Halve gele paprika – in blokjes
  • 1 teen knoflook – fijn gesneden
  • 1 zak spinazie
  • Geitenkaas – gebrokkeld

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: