Couscous salade met geblakerde kip, mango en feta

Tijdens hete zomers heb ik nooit veel honger en soms (niet heel vaak hoor) zelfs geen zin om te koken. Een salade biedt dan altijd uitkomst! Vooral omdat je het in de koelkast kunt bewaren en dan de volgende dag niet hoeft te koken. Dit is mijn uitgebreide couscous salade met geblakerde kip, rode ui, paprika, tomaat, komkommer, rucola, mango en feta.

couscous

Het mooie van deze salade is dat er veel verschillende soorten smaken in zitten en dat het ook lekker is voor mensen die hier nog nooit van hebben gehoord. Couscous klinkt inderdaad wat vreemden droog, maar met de juiste ingrediënten kun je het lekker en sappig maken. Het is zelfs een aanrader voor mensen die denken dit niet te lusten!

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor een grote schaal voor 4+ porties. Je kunt de ingrediënten in meer of mindere maten naar smaak toevoegen natuurlijk.

  • 100 tot 150 gram couscous
  • 2 kipfilets
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 perssinaasappel of wat sinaasappelsap
  • Halve komkommer
  • Half bakje cherrytomaten
  • Halve zak rucola
  • 1 mango
  • 200 gram feta
  • 1 blokje groentebouillon
  • Komijnzaad
  • Gemalen paprikapoeder
  • Kaneel
  • Chilipoeder
  • Kerriepoeder
  • Peper
  • Zout

Qua voorbereiden

In een pannetje gaat een halve liter water en het bouillonblokje. Dat laat je koken en dan kan het op een klein vuurtje warm blijven.

Op een snijplank snijd je de ui en knoflook fijn. In een grote schaal gaan de knoflook en ui, inclusief een theelepel paprikapoeder, een theelepel kerriepoeder en een theelepel kaneel. Ook de inhoud van de perssinaasappel kan erbij. Dat meng je goed door elkaar, samen met de couscous. Daar gaat net zoveel bouillon bij totdat het een klein beetje onder het vocht staat. Dat dek je af en kun je tien minuten laten staan. Tijd om de rest te snijden.

Qua bereiden

In een groot diep bord of schaal doe ik een eetlepel komijnzaad, een eetlepel paprikapoeder, een eetlepel kerriepoeder, een halve eetlepel kaneel en een halve eetlepel chilipoeder. Dat meng je goed door elkaar. Ik halveer de kipfilets horizontaal en zorg dat er genoeg van het kruidenmengsel op zit, de rest kun je er af kloppen. Die kipfilets bak je in een pan met olie aan beide kanten gaar in ongeveer 6 minuten. De kip lijkt nogal snel aan te branden, maar dat komt door de specerijen en kan dus geen kwaad. Als de kip gaar is, kun je het op een bordje apart leggen.

In de tussentijd snijd je de rest van de groenten. Dat betekent dat de paprika eerst in repen gaat en dan in blokjes, de komkommer gaat in kleine blokjes en de cherrytomaatjes kun je halveren. De mango moet eerst worden geschild, dan in plakken en dan in blokken. Ook de rucola kun je alvast wat kleiner snijden. Dit mag allemaal in een grote schaal.

Ongeveer rond deze tijd is ook de couscous klaar (die mag niet te nat of te droog zijn) en die kan bij het groentenmengsel. Mocht dat niet zo zijn, dan doe je eerst de kip. De kipfilet kun je dan in kleinere blokjes snijden. Alles mag goed door elkaar worden gemengd, inclusief wat zout en peper om de smaak te versterken.

Op het einde brokkel je er dan de feta nog doorheen en dan kun je het opdienen. Het zijn veel kleine stappen, maar die maken wel een fantastische salade met veel verschillende smaken en texturen. Smakelijk!

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: