Couscous salade met gehakt, gele paprika, kikkererwten en feta

De kop van dit recept doet niet helemaal recht aan de ingrediënten die ik gebruik voor deze maaltijd. Er gaat namelijk veel meer in deze heerlijke salade. Couscous is trouwens altijd een goed idee als je nog wat groentes in de koelkast hebt liggen, waarvan je niet weer wat je ermee aan moet. Probeer dan bijvoorbeeld eens deze couscous salade met gehakt, gyroskruiden, knoflook, rode ui, tomatenblokjes, kikkererwten, gele paprika, bosui, peterselie, citroen en feta.

couscous op bordCouscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe, het zijn dus eigenlijk kleine deegbolletjes. Dit betekent dat je er veel smaak aan moet toevoegen om het echt bijzonder te krijgen, maar van de andere kant is de bereiding van couscous zo simpel dat je tijd genoeg hebt in de keuken. Ik maak er een soort Griekse variant van, maar je kunt natuurlijk altijd zelf bepalen wat je toevoegt. Ik heb dit namelijk twee dagen achter elkaar gegeten. Dag 1 (zie foto onder) was prima, maar dag 2 (zie foto boven) was nog beter vanwege wat aanpassingen!

Qua boodschappen

Wat heb je nodig voor deze couscous salade voor 2 personen?

 • 100 gram couscous
 • 250 gram gehakt
 • 1 gele paprika
 • 1 zakje Gyros kruiden of een andere smaakmaker
 • 1 teen knoflook
 • 1 rode ui
 • 400 ml tomatenblokjes
 • 200 gram kikkererwten
 • 2 bosuien
 • Bosje bladpeterselie
 • 1 citroen
 • 1 blok feta

Qua voorbereiden

Om te beginnen, zorg je dat alles gesneden is. Zorg dus voor een scherp mes, een snijplank en een stuk nat keukenpapier onder de plank voor wat extra stevigheid. Als je slim bent, zet je nu ook alvast een halve liter water op het vuur met een groentebouillonblokje. Die heb je dadelijk nodig voor de couscous.

Ik begin met het pletten van de knoflook en dat gaat in kleine stukjes. Die stukjes leg je dan op een bord apart. Eerst snijd je de boven- en onderkant van de rode ui, dan gaat het velletje eraf, dan door de helft en dan snijd je er halve ringen van. Ook die kunnen apart op het bord. De gele paprika snijd ik in vier stukke  en ik haal het binnenste en de pitjes eruit. Dan snijd je er repen van en dan in stukjes. Van de bosui gaat de onderkant, dan een keer door de helft en dan in ringen. De bladpeterselie kun je gewoon fijn snijden, eventueel met steel. Die is wat harder, maar zit wel smaak aan. En dat was al het snijwerk alweer!

De laatste stappen qua voorbereiden betreffen de kikkererwten uit blik en de feta. De kikkererwten kunnen in een vergiet en die spoel je af met koud water. De feta kun je alvast wat afbrokkelen, maar dat kan ook straks.

Qua bereiden

In een bakje/kommetje/schaaltje doe je de couscous en daar doe je de bouillon bij. Je kunt er ook gewoon heet water bij doen, maar van de bouillon krijgt de couscous wat meer smaak. Hier gaat niet de volledige halve lier bij, maar gewoon iets meer dan de couscous. Het vocht wordt opgenomen, maar je couscous mag ook niet te nat zijn. Je dekt het schaaltje af met wat folie en dat kun je een paar minuten laten staan.

In een grote pan op het vuur doe je wat olie en daarna de knoflook, drie kwart van de rode ui en een flinke schep gyros specerijen. Als je die ook eventjes bakt, geven ze veel meer smaak af. Als dit is gefruit, kan er het gehakt bij. Goed rul maken met je spatel en doorroeren.

Als het vlees mooi is gekleurd, kunnen de tomatenblokjes erbij. Je moet zelf maar even kijken hoeveel saus je wilt hebben. Ik gebruikte niet het hele pak en dat was prima. Nu kunnen ook de paprika en de kikkererwten erbij en dat laat je ongeveer vijf minuten koken. Nu kan er ook wat zout en peper bij, om het eventueel wat meer smaak te geven.

Het vuur kan dan uit en dan kan drie kwart van de peterselie erbij, evenals drie kwart van de bosui. De citroen snijd je door de helft en pers je uit boven de pan. Houd er wel je hand onder zodat je de pitjes kunt opvangen. De andere helft van de citroen kun je in parten snijden en opdienen.

couscous dag 1

Qua opdienen

Ik doe de couscous op het bord en daar gaat het gehaktmengsel overheen. Dan kan de feta erbij, dan de rode ui, de peterselie en de bosui om het af te maken. In het originele recept staat dat je er ook nog little gem sla overheen doet, maar dat laat ik achterwege. Ik had dat wel op de eerste dag gedaan (zie foto hierboven), maar dat was niet echt een toevoeging. Ik heb op dag 2 ook wat meer gyroskruiden erbij gedaan om de smaak wat te versterken, dat kan het gerecht wel gebruiken.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: